2018-11-14 14:13


Copii bătuţi şi aruncaţi în stradă, preluaţi de consultanţii Asociaţiei Telefonul Copilului

 |  16:30
Copii bătuţi şi aruncaţi în stradă, preluaţi de consultanţii Asociaţiei Telefonul Copilului

Tată care îşi bătea fiica, i-a interzis să mai meargă la şcoală şi a dat-o afară din casă - acesta este doar un caz rezolvat de Asociaţia Telefonul Copilului în prima jumătate a anului în curs. Din nefericire, cifra cazurilor asemănătoare acestuia sunt alarmante. Vă prezentăm trei cazuri în care copiii au ajuns sclavi ai propriului tată, după ce au rămas fără mamă.

Consultanţii Asociaţiei Telefonul Copilului au prezentat, pentru PUTEREA, trei cazuri grave de abuzuri asupra minorilor înregistrate în acest an la 116 111.

Copilul ar fi fugit oriunde pentru a scăpa de furia tatălui

“Vă rog foarte mult să mă ajutaţi! Sunt în faţa casei, cu bagajele făcute şi nu ştiu unde să mă duc!”… ne spunea Veronica, o fată în vârstă de 14 ani, cu vocea tremurândă şi cu ochii în lacrimi. În urma unui conflict cu tatăl său, fata a fost alungată de acasă, fără ca acela care ar fi trebuit să aibă grijă de ea să se gândească pentru un moment la consecinţele faptei sale. “M-a certat pentru că am întârziat o jumătate de oră; m-a lovit şi mi-a spus că nu vrea să mă mai vadă în viaţa lui”.

Veronica provine dintr-o familie dezorganizată.… tatăl fetei este o persoană cunoscută în comunitate ca şi consumatoare de băuturi alcoolice, iar mama acesteia a ales să îşi abandoneze copilul cu mult timp în urmă, deoarece nu a mai suportat violenţa fizică şi verbală la care era supusă în mod frecvent. Astfel, Veronica a avut parte numai de dezamăgiri din partea celor care i-au dat viaţă şi, în momentul de faţă, simte că nu mai există nimeni pe lume căruia să îi pese de ea, nimeni pe care să se poată baza. “Îmi tot repetă faptul că îi este ruşine cu mine, că îl fac de râs…, dar eu nu am înţeles cu ce am greşit. Am renunţat la şcoală pentru el, pentru că nu mi-a permis să mă mai duc. Mi-a spus că nu îmi foloseşte la nimic şcoala… oricum, nu sunt îndeajuns de deşteaptă ca să devin cineva”. Aceste mesaje veneau în mod repetat din partea unei persoane dependente de băuturi alcoolice şi cu probleme psihice.

În urma apelului efectuat de Veronica la 116 111, consultantul telefonic a transmis situaţia către echipa mobilă din cadrul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului. Într-un timp foarte scurt, copilul a fost preluat şi găzduit într-un adăpost. În momentul de faţă, fata este consiliată psihologic şi, cel mai probabil, se va institui o măsură de protecţie specială, pentru ca integritatea ei fizică şi emoţională să nu mai fie puse în pericol. (Caz preluat de Andreea - psiholog, consultant telefonic 116 111 - Caz editat pentru păstrarea confidenţialităţii.)

Îşi bătea fata şi o încuia în baie

“Numele meu este Alina, am 16 ani şi un dor imens de copilărie. Am ezitat să vă sun pentru că m-am obişnuit să nu vorbesc despre problemele mele cu nimeni. Nu am fraţi, mama mea a murit în urmă cu 4 ani, iar eu am rămas în grija tatălui meu. Îmi este foarte greu să mă deschid şi să las pe cineva să vadă dincolo de aparenţe, însă simt că am ajuns la limită. Din păcate, copilăria mea a fost zdruncinată în urmă cu 4 ani, când mama mea a murit. A fost cea mai dureroasă zi din viaţa mea când am primit această veste. Şi acum mai simt acel fior rece, iar durerea în suflet o port cu mine în fiecare clipă. Tatăl meu este alcoolic şi, din cauza acestui fapt, a rămas şi fără serviciu. La sfârşitul orelor de curs, în fiecare zi mă prezint într-un centru comercial unde lucrez ca promoter, după care ajung seara acasă şi începe chinul… Tatăl meu mă acuză că îmi petrec timpul în compania unor fete uşoare, sau a mai multor băieţi, când eu nu fac decât să câştig nişte bani cinstiţi pentru a-mi cumpăra rechizite, hăinuţe şi un pachet la şcoală. Uneori, mă trezeşte noaptea din somn şi mă încuie în bucătărie după ce mă loveşte crunt… Sincer, am început să nu mai simt durerea şi nu îmi mai este frică de el. Am devenit atât de puternică, încât nu îmi mai este frică de nimic. Am tot încercat să caut o explicaţie la toate aceste lucruri, însă m-am hotărât să nu o mai fac, pentru că tatăl meu nu vrea niciodată să discute cu mine. Nu îmi rămâne decât să aştept să treacă timpul şi poate să se întâmple o minune... Foarte greu îmi fac prieteni, deoarece îmi este greu să cred că cineva poate fi de încredere şi mă poate iubi pentru ceea ce sunt. Însă voi nu sunteţi aşa. Voi, cei de la Telefonul Copilului, sunteţi acel fir de aţă de care mă pot agăţa în aceste momente grele din viaţa mea şi vă mulţumesc pentru că aţi fost şi sunteţi acolo, când nimeni altcineva nu mai este!” (Caz preluat de Andra - asistent social, consultant telefonic 116 111 caz editat pentru păstrarea confidenţialităţii.)

Găzduită de vecini

“Mă bate tata şi mă dă afară din casă!” Acestea au fost primele cuvinte rostite de Irina, în vârstă de 16 ani, cuvinte pe care le-am auzit la capătul celălat al firului. Cu vocea tremurândă şi abia stăpânindu-se să nu plângă, Irina ne-a apelat pentru a ne cere ajutorul, în situaţia în care nimeni altcineva nu o făcea. I-am spus că aici a găsit pe cineva care o poate asculta, înţelege, şi, cel mai important, o poate ajuta. Astfel, Irina a început să spună că mama ei este plecată de un an şi jumătate în altă ţară, iar ea a rămas cu tatăl, care suferă de cancer.

“Îl înţeleg că îi este greu şi suferă din cauza bolii, dar nu vreau să mă mai bată. Nu am greşit cu nimic, nu ştiu de ce se comportă aşa cu mine”, a mai afirmat Irina.

Cu mama nu comunică des şi atunci când o face, nu este ascultată, deşi a încercat să-i povestească despre comportamentul tatălui. Singurii care o ajută sunt vecinii care, atunci când tatăl nu îi permite accesul în locuinţă, o găzduiesc la ei. În rest nu are pe nimeni. Se simte singură şi abandonată. Singurul lucru pe care şi-l doreşte este ca tatăl să nu se mai comporte urât cu ea.

Irina m-a surprins pentru că, deşi tatăl ei se purta urât cu ea, avea puterea interioară şi capacitatea de a-l înţelege şi era dispusă să-l ierte. Înţelegea că tatăl ei suferă, deoarece este bolnav şi are nevoie de ajutor. Dorea ca să vorbească cineva cu tatăl ei şi să-l determine să conştientizeze comportamentul faţă de ea, faptul că o face să sufere.

Situaţia Irinei a fost transmisă în regim de urgenţă în atenţia Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului. Astfel, o echipă multidisciplinară s-a deplasat la domiciliul Irinei, unde s-a discutat atât cu Irina, cât şi cu tatăl.

În urma discuţiilor purtate, Irina şi tatăl ei au fost incluşi într-un program de consiliere psihologică. În urma acestor şedinţe, tatăl Irinei a conştientizat gravitatea faptelor sale, dar şi impactul puternic pe care comportamentul dumnealui îl are asupra Irinei, la nivel emoţional şi psihologic. De asemenea, Irina este ajutată să depăşească momentele dificile prin care a trecut, iar relaţia tată - fiică s-a îmbunătăţit.

În situaţia aceasta sunt foarte mulţi copii care nu au forţa interioară de care a dat dovadă Irina, care au nevoie de ajutor şi nu au puterea să-l ceară sau nu ştiu cui să se adreseze. Dacă aveţi cunoştinţă despre un copil care trece printr-o situaţie similară Irinei, printr-un simplu apel la 116 111 puteţi să schimbaţi în bine viaţa acelui copil. (Ioana - asistent social, consultant 116 111  - Caz editat pentru păstrarea confidenţialităţii.)

Număr alarmant de abuzuri

În primele 6 luni ale anului 2013, 51.059 de apeluri au fost înregistrate la linia telefonică gratuită 116 111, dintre acestea 2.569 de cazuri au necesitat şi intervenţia instituţiilor abilitate pe de o parte, iar pe de altă parte consilierea şi monitorizarea continuă a specialiştilor Asociaţiei Telefonul Copilului. Au fost sesizate 1.154 de cazuri de abuz asupra copilului şi violenţă în familie, iar printre cele mai grave forme de abuz sesizate au fost: molestarea fizică în procentaj de 33,80%, neglijarea în procentaj de 22,01% şi abuz emoţional în procentaj de 9,62%. Cele mai multe cazuri au fost înregistrate în judeţele Buzău, Constanţa, Iaşi, Teleorman, Olt, Vrancea, Vâlcea, Prahova, iar cele mai puţine au fost sesizate din judeţele Sălaj, Harghita, Tulcea, Alba, Covasna, Satu Mare, Bihor, Bistriţa-Năsăud.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2013-07-15

TAGURI: copii, abuzuri, telefonul, agresiune, violenta, parinti
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...