2017-01-22 14:14

SOCIAL


Copii exploataţi în oraşele sărace

 |  21:00

Peste jumătate din populaţia lumii locuieşte în momentul de faţă în zonele urbane, dintre care un miliard reprezintă numărul copiilor. Chiar dacă oraşul este sinonim cu dezvoltarea, sute de milioane de micuţi trăiesc într-un mediu plin de neajunsuri, conform raportului UNICEF denumit „Starea copiilor lumii 2012”.

Anual, populaţia urbanăcreşte cu 60 de milioane de locuitori, iar până în 2050, nu mai puţin de 7 din 10 persoane vor locui la oraş. Situaţia este însă una dezastruoasă în cazul unui procent important de micuţi, care au ajuns să fie exploataţi, în loc să aibă parte de o dezvoltare normală. „Greutăţile îndurate de copiii din comunităţile urbane sărace sunt deseori ascunse - şi implicit perpetuate - de statisticile generale ce stau la baza programelor de dezvoltare şi a deciziilor legate de alocarea resurselor. Deoarece aceste valori generale iau în considerare populaţia per ansamblu, sărăcia unora este umbrită de bogăţia altora. O consecinţă a acestui lucru este faptul că o serie de copii, şi aşa privaţi, rămân fără acces la servicii esenţiale”, se arată în raportul UNICEF. De altfel, o treime din populaţia urbană a lumii locuieşte în condiţii de mahala, asta în timp ce Africa are un procent dezastruos de 60%. Toate aceste probleme se răsfrâng asupra copiilor, care ajung să fie excluşi din punct de vedere social în condiţiile în care sărăcia este însoţită de discriminare.

Victime sigure

În orice moment al zilei, peste 2,5 milioane de persoane sunt victimele muncii forţate, dintre care aproape jumătate reprezintă copiii. Chiar şi atunci când nu sunt traficaţi, micuţii se văd nevoiţi să muncească. Aproape 215 milioane de fete şi băieţi cu vârste cuprinse între 5 şi 17 ani au fost exploataţi prin muncă în 2008, 115 milioane prin munci periculoase. De asemenea, zeci de milioane ajung să trăiască pe străzile metropolelor, ajungând astfel victime sigure în faţa violenţelor. Unii dintre ei chiar ajung să facă parte din bandele de cartier, vârsta medie la care se înrolează în astfel de „armate” fiind de 13 ani. Toate aceste probleme coroborate cu dezastrele înregistrate în ultimii 50 de ani, care au crescut de 10 ori, distrug şansele copiilor la o viaţă mai bună.

Soluţiile:

UNICEF a venit cu mai multe propuneri în încercarea de a reduce această rată îngrijorătoare:

O mai bună înţelegere a amplorii şi caracterului sărăciei şi excluderii urbane ce afectează copiii.

Prin mai buna înţelegere a excluderii, să se identifice şi să se elimine barierele din calea incluziunii care împiedică copiii marginalizaţi şi familiile lor să apeleze la servicii.

Menţinerea unei direcţii clare asupra nevoilor şi priorităţilor speciale ale copiilor.

Promovarea parteneriatelor dintre populaţia săracă din mediul urban şi autorităţile la toate nivelurile.

Acţiuni comune pentru îmbunătăţiri durabile în domeniul drepturilor copilului.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639554-08-26

TAGURI: unicef, copii, metropole, urbanComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image