2017-01-20 13:58

SOCIAL


Coplata împiedică accesul la tratament

 |  15:24
Coplata împiedică accesul la tratament

Colegiul Medicilor din România (CMR) şi Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România (COPAC) îşi manifestă dezacordul faţă de adoptarea reformei în domeniul sănătăţii , mai exact asupra legii coplăţii.

“Încă din momentul dezbaterii, atât CMR, cât şi organizaţiile profesionale ale medicilor şi în special Societatea Naţională a Medicilor de Familie am manifestat rezerve justificate faţă de oportunitatea introducerii acestei măsuri. Ne manifestăm dezamăgirea atât noi, cât şi asociaţiile de pacienţi pentru introducerea coplăţii. Coplata, aşa cum este ea gândită în lege, nu reprezintă o soluţie care să crească eficienţa finanţării sistemului sanitar. Coplata va afecta populaţiile vulnerabile, crescând inechităţile în sistem şi va împiedica accesul la tratament al unor grupuri semnificative. După cum se vede, coplata va fi o nouă taxă aplicată persoanelor care plătesc şi în prezent. Este, de fapt, o expresie a transferului responsabilităţii statului de a asigura un sistem de sănătate pe seama pacienţilor” a declarat prof. dr. Vasile Astărăstoae, preşedintele Colegiului Medicilor din România.

La rândul său, Iulian Petre, vicepreşedinte COPAC, a spus:”Suntem indignaţi de forma pe care a căpătat-o în Parlament legea privind coplata pentru serviciile medicale. Dacă în proiectul de lege care a fost dezbătut public se prevedea o limitare a coplăţii la maximum 600 de lei pe an, acum acest plafon nu mai există, coplata reprezentând maximum a 12-a parte din totalul veniturilor anuale ale asiguraţilor. Această măsura este una care creează inechitate între asiguraţi şi bagă adânc mâna în buzunarul celor care au nevoie de servicii medicale”.

Acelaşi mecanism şi pentru pacienţii cronici

De asemenea, legea impune acelaşi mecanism de coplată pentru pacienţii cronici incluşi în programele naţionale, care realizează orice fel de venit.

Este cunoscut faptul că aceşti pacienţi trebuie să meargă cel puţin o dată pe lună la spital pentru consult şi reţete, în cazul cel mai fericit, când nu sunt prezente şi alte complicaţii care să necesite investigaţii suplimentare, evidenţiază reprezentanţii organizaţiilor amintite.

Aceştia atrag atenţia că stabilirea coplăţii ca procent din valoarea serviciilor medicale diferă foarte mult de proiectul de lege care a fost dezbătut public, care propunea nişte sume fixe pentru coplată, atunci când se accesa sistemul de sănătate.

“A stabili un procent de coplată din nişte servicii medicale care uneori depăşesc mii de euro înseamnă sa blochezi accesul asiguraţilor la acele servicii medicale”, susţin reprezentanţii COPAC şi CMR.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639268-10-01

TAGURI: COPAC, CMR, coplata, sanatate, legeComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image