2018-11-19 22:20


„Cornul şi laptele” devine istorie: Meniuri zilnice pentru elevii din şcoala primară şi gimnazială

 |  19:24
„Cornul şi laptele” devine istorie: Meniuri zilnice pentru elevii din şcoala primară şi gimnazială

În cazul în care va trece de Parlament, propunerea semnată şi înaintată de 84 de deputaţi de toate culorile politice, proiectul „Masa la şcoală” ar urma să le asigure elevilor hrană în limita valorii zilnice de 10 lei în condiţiile în care premierul Victor Ponta a anunţat deja că va renunţa din toamnă la „Cornul şi laptele”, programul implementat în ultimul deceniu şi considerat în prezent total depăşit.

„Mulţi dintre copii nici nu beau laptele, îl aruncă, irosim degeaba foarte mulţi bani”,  este explicaţia pentru care Guvernul a decis să sisteze  „Cornul şi laptele”. „Acest program ar trebui  să încurajeze un mod de viaţă sănătos şi obiceiuri alimentare sănătoase fragede, însă nu poţi învăţa asta prin impunerea unui singur tip de aliment”, este explicaţia Ralucăi Turcan în expunerea de motive a proiectului aflat pe masa senatorilor şi care are şanse mari să fie adoptat anul acesta. Astfel, elevii din ciclul preşcolar, primar şi gimnazial ar urma să beneficieze de „un meniu variat”, însă suma maximă destinată fiecăruia dintre aceştia este de 10 lei, sumă care cuprinde preţul produselor, cheltuielile de transport, prepararea, distribuţia şi depozitarea produselor. Un proiect similar a fost implementat deja în anumite unităţi de învăţământ, în sistem after-school, iar meniul de 10 lei include două feluri de mâncaer şi desert.

Fiecare autoritate locală va trebui să îşi organizeze propriile licitaţii şi chiar să stabilească meniurile, însă fiecare masă destinată celor mici trebuie să aibă obligatoriu o anumită masă calorică, ce urmează să fie stabilită de Ministerul Sănătăţii, care va face şi o listă cu produsele admise. „Dacă e posibil, să fie şi o mâncare caldă, proaspăt preparată, să fie un şi un fruct sau un pahar cu suc natural”, mai spun iniţiatorii. Practic, primăriilor li se va descentraliza resursa financiară şi pot utiliza banii după bunul plac, însă cei care au venit cu proiectul susţin că aşa se vor stimula micii întreprinzători.

Masa va scădea abandonul şcolar?

Conform proiectului, în condiţiile în care masa cu un meniu variat este asigurată doar elevilor prezenţi la cursuri, aceasta ar putea fi un vector important de a-i menţine pe tinerii din familiile dezorganizate să aibă o rată a prezenţei mult mai ridicată decât până în prezent. Conform statisticilor prezentate de Eurostat, rata abandonului şcolar în 2012 a fost de 17,4%, în scădere cu un procent faţă de 2010, însă cu mult peste media europeană, cifrată la 12,8%.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2013-07-21

TAGURI: corn, lapte, masa, scoala, proiect, abandon, scoala, elevi
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...