2017-01-22 12:16

SOCIAL


Coşmarul lui Funeriu: Andronescu rămâne şi la Politehnică, şi în Senat. Semestrul II, fără profesori în universităţi

 |  19:10
Coşmarul lui Funeriu: Andronescu rămâne şi la Politehnică, şi în Senat. Semestrul II, fără profesori în universităţi

Ministrul educaţiei, Daniel Funeriu, nu reuşeşte, nici cu ajutorul noiilegi, să scape de “coşmarul său”, Ecaterina Andronescu. Senatorul PSD, rector al UniversităţiiPolitehnice din Bucureşti, a găsit o “portiţă în legea lui Funeriu, ce-i permite să-şi păstreze ambele funcţii. Pe dealtă parte, Legea educaţiei naţionale ar putea lăsa aulele universităţilor fărăprofesori. Indiferent de situaţie, noua lege nu va da şanse tinerilor profesori săintre în sistemul universitar, aşa cum promitea Daniel Funeriu.

Cu toate că Legea educaţiei naţionale a fost publicatăîn Monitorul Oficial, nici unul dintre parlamentarii declaraţi “neeligibili” de Agenţia Naţională de Integritate (ANI), pentru că deţin şi mandate deconducere ale unor universităţi de stat, nu au renunţat la nici una dinfuncţii. Ecaterina Andronescu, senator PSD şi rector al UniversităţiiPolitehnica din Bucureşti (UPB), Florian Popa, deputat PSD şi rector al UMF “Carol Davila”, Ştefan Drăgulescu, deputat PDL şi rector al UMF Timişoara, şi NicolaeRobu, senator PNL şi rector al Universităţii Politehnica din Timişoara, mai aula dispoziţie 30 de zile pentru a opta pentru una dintre funcţiile ocupate înprezent.

Acuzat de Daniel Funeriu că în timpul mandatului său aacordat fonduri nejustificate Universităţii Politehnica Bucureşti, unde ocupafotoliul de rector, fostul ministru al educaţiei Ecaterina Andronescu a găsit o“portiţă legislativă” prin care îşi poate menţine atât postul de senator, câtşi funcţia de conducere din învăţământ. “În Legea educaţiei se menţionează că cele două funcţii nu sunt compatibile.În aceeaşi lege însă, la punctul 2, se precizează că aceste prevederi se iau încalcul în momentul ocupării mandatului. Acest lucru înseamnă, din câte potsă-mi dau şi eu seama, că legea nu afectează actualele mandate. Am depus ocerere la Comitetul executiv pentru că nu deţin suficiente cunoştinţe de drept”, ne-a declarat rectorul UPB, fostul ministru al educaţieiEcaterina Andronescu.

Rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie “Carol Davila”, deputatul PSD, Florian Popa, susţine că nu s-a decis încă pentru cefuncţie să opteze. “Nu ştiu ce funcţie săaleg. Mai am la dispoziţie 30 de zile pentru a mă decide”, ne-a declarat Popa.

Semestrul II începe fără profesori

În ciuda numeroaselor laude aduse de ministrul DanielFuneriu, Legea educaţiei naţionale nu va uşura accesultinerilor profesori în mediul universitar. În realitate, decizia de a pensionaprofesorii universitari care au peste 60 de ani nu va “întineri” sistemul. Posturile pot fi ocupate cu greu în învăţământ din cauza legilorpromovate de Daniel Funeriu. Nu există o metodologie de organizare aconcursurilor pentru ocuparea posturilor vacante. Astfel, în universităţi vorpreda aceiaşi profesori, dar cu alte contracte.

Potrivit conducerii Facultăţii de Medicină şi Farmacie “Dr. Carol Davila” din Bucureşti, există specializări care ar rămâne fără nici un profesordupă aplicarea “Legii Funeriu”. “Sunt nevoit să fac ce nu am făcut niciodată şi nicinu-mi face plăcere: să-mi pensionez colegii. Conformnoii legi, din cadrul Universităţii «Carol Davila» vor fi pensionaţi 60 deprofesori. Există facultăţi, cum ar fi cea de Chimie, la care vor fi pensionaţitoţi profesorii. Mai grav este că suntem în perioada sesiunii de examene. Va fifoarte greu ca posturile rămase vacante să fie ocupate, după noua lege. Nuexistă o metodologie pentru organizarea concursurilor. Cel mai probabil, vorrămâne să predea aceiaşi profesori, dar de această dată vor avea contract demuncă pe perioadă determinată, de un an. Vor fi plătiţi cu ora. În momentul defaţă, este unica soluţie”, ne-a explicat rectorulUMF “Carol Davila”, Florian Popa.

La rândul său, rectorul Politehnicii din Bucureştiavertizează că este foarte greu să pensionezi profesorii, în timpul anuluiuniversitar. “Pe lângă Legea educaţiei,a mai fost trimis un Ordin al ministrului care ne obligă să pensionămprofesorii înainte să înceapă semestrul doi. La noi, semestrul începe de luni.Ar urma să fie pensionaţi aproape 100 de profesori din cadrul Politehnicii. Vorfi persoane care nu vor dori să fie plătite cu ora. În aceste condiţii, va fifoarte greu să ocupăm posturile rămase libere. Din 2010, toate posturile suntblocate. Nu există o metodologie de organizare a concursurilor. La laboratoarepot trimite asistenţi, dar cursurile nu pot fi ţinute decât de profesori”, ne-a mai declarat rectorul UPB, Ecaterina Andronescu.

Asociaţia EDU CER susţine că se va adresa ANI pentru asuspenda universitarii aflaţi “în afara legii”. “Legea educaţiei a fostpublicată în Monitorul Oficial şi din acel moment aceste persoane ar fi trebuitsă opteze pentru funcţia de parlamentar sau pentru cea de rector. Legea educaţieia trecut şi de Curtea Constituţională. Trebuie aplicată legea. Noi ne vomadresa ANI. Ministrul educaţiei poate lua măsuri de suspendare din funcţia deconducere a universităţilor a acestor persoane, poate retrage finanţarea saupoate chiar dizolva respectivele universităţi”, ne-a declarat preşedintele EDU CER, Ştefan Vlaston.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639237-03-11Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image