2019-02-21 05:54


Credinţa RELIGIOASĂ în România: 95% din români cred în Dumnezeu. Câţi merg la biserică!

 |  15:26
Credinţa RELIGIOASĂ în România: 95% din români cred în Dumnezeu. Câţi merg la biserică!

95% dintre cetăţenii României cred în Dumnezeu, 21% afirmă că merg săptămânal la biserică, iar 27% consideră necesară organizarea unui referendum pentru definirea constituţională a familiei, relevă un infografic despre credinţa religioasă în România, realizat de Fundaţia Friedrich Ebert România, în cadrul proiectului Monitorul Social.

Potrivit sursei citate, datele arată faptul că în România există "o diferenţă semnificativă" între a afirma credinţa într-o fiinţă divină şi manifestarea acordului faţă de perspectivele cultelor religioase cu privire la societate, o diferenţă şi mai mare existând între afirmarea credinţei şi activitatea religioasă propriu-zisă.

"Astfel, deşi există o minoritate activă şi puternic religioasă, pentru cea mai mare parte a societăţii credinţa are un rol mai degrabă redus, neconvertindu-se în acţiuni sociale şi politice concrete", menţionează sursa citată.

Infograficul relevă faptul că aproape toţi cetăţenii României cred în Dumnezeu (95%) şi/sau se auto-consideră religioşi (89%), 44% afirmă că se roagă zilnic, iar 33% se auto consideră "religioşi practicanţi".

79% sunt de acord cu afirmaţia că "este necesar să crezi în Dumnezeu pentru a fi moral şi pentru a avea valori corecte", iar 67% sunt de acord cu afirmaţia "homosexualitatea trebuie descurajată de societate".

În schimb, doar 21% spun că merg la biserică săptămânal, 27% consideră necesar sau foarte necesar referendumul cu privire la definirea căsătoriei ca fiind permisă exclusiv între persoane de sex opus, în timp ce ponderea celor care cred că guvernul ar trebui să sprijine răspândirea valorilor religioase este de 46%.

"La prima vedere, România este o ţară în care credinţa într-o fiinţă divină este extrem de puternică şi de larg răspândită. Primează factorul "identitate", acordul cu valori sau principii creştine fiind, în funcţie de subiect, uşor mai mic (...) Prin contrast, aplicarea în viaţa de zi cu zi a normelor religioase (ex. mersul la biserică) este mai puţin populară. Acţiunile propriu-zise care să marcheze o implicare mai puternică a religiei în societate (precum un referendum pe o temă conservatoare sau susţinerea cultelor de către stat) beneficiază de o susţinere minoritară. Astfel, se poate trage concluzia că religiozitatea în România este un fenomen complex şi multi-stratificat, existând multe stadii intermediare de poziţionare între auto-identificarea generică drept "religioasă/religios" şi activism/militantism", se arată pe site-ul https://monitorsocial.ro/indicator/credinta-religioasa-in-romania.

Infograficul având ca temă credinţa religioasă în România a fost lansat în contextul referendumului iminent cu privire la definirea constituţională a familiei, iar sursele datelor folosite în infografic sunt studiul "Religious Belief and National Belonging in Central and Eastern Europe" (Pew Research Center), sondaje CURS şi Cult Research din ultimele opt luni, precum şi recensământul naţional din 2011, se precizează în comunicat.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2018-04-25

TAGURI: credinta religioasa, dumnezeu, romani, crestini,
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


LEVST.
25 Apr 2018

probabil ca nici la jihadisti nu sunt 95% credinciosi! Record demn de Dark Age!
LEVST.
30 Apr 2018

Anul în care religia va dispărea este mai aproape decât credem Țările cu cel mai ridicat standard de viață se îndreaptă către ateism....Țările vizate sunt Belgia, Cehia, Danemarca, Franța, Germania, Japonia, Olanda, Suedia și Marea Britanie. În aceste nouă țări, în 2004 (când a fost realizat ultimul sondaj), deja jumătate din populație era reprezentată de atei, iar produsul intern brut (PIB) era în medie de 26.245 de euro, comparativ cu 9.552 de euro pentru o țară medie din lume... Printre țările cu cele mai multe persoane care au declarat că religia nu mai face parte din viața lor se numără Spania, Coreea de Sud, Canada, Elveția, Uruguay,...____-----____Relatia este prea evidenta ca sa incerci si cea mai copilareasca negare, sau rasucire a realitatii, omenirea a inventat religia din teama, nesiguranta si ignoranta, cand acestea se estompeaza, religia moare...Iar aceste tari ofera cea mai inalta siguranta atat fizica dar si economica, sociala, sistemele de protectie sociala sunt configurate ca niciun cetatean sa nu fie lasat "la voia domnului" chiar daca el/ea este -cumva- antisocial...vai de cei care se incapatzaneaza sa bajbaie prin Evul mediu sau antichitate...
Random imageUltimele stiri
STARBAG
loading...