2019-01-22 21:00


Criza taie din bucuria de Crăciun a românilor

 |  18:57
Criza taie din bucuria de Crăciun a românilor
Ca în nici un an,capitala e scăldată în lumini de sărbătoare, ca să mai uite românul de criză şide supărări. Bucureştiul nostru drag e împopoţonat cu cercei, coroniţe şimărgele de basm, dar e încălţat cu târlici în care intră apa şi noroiul. S-aînregistrat chiar un record la beculeţe de Crăciun, pe care primarul generalpoate să-l aşeze cu mândrie lângă cel mai gros şi lung caltaboş, cea mai maremămăligă sau cei mai numeroşi Moşi Crăciuni. În afară de toate astea, am maiputea adăuga: cea mai mare coadă de maşini cu motoarele pornite, între PiaţaUnirii şi Piaţa Victoriei. Dar, deocamdată, nu s-a gândit nimeni să omologhezerecordul...

Când încep să se isprăvească fileledin calendar, cu toţii dăm din colţ în colţ, cu o foaie de hârtie într-o mână şicu un pix în cealaltă: ce să mai punem pe listă sau ce să tăiem? Întrebări camgrele în această perioadă. Faţă de alte ocazii importante de peste an, sărbătoriledin luna cadourilor pun în faţa oamenilor oglinda putinţei sau a neputinţeifinanciare. Românii vor să aibă mesele de Crăciun şi de Revelion îmbelşugate,să facă daruri copiilor şi celor dragi şi musai să păşească în noul an şi cuceva ”mălai” în buzunar, conform obiceiului. Tradiţia mai spune că e ghinion sărămâi cu datorii, fie ele şi la instituţii abstracte, aşa că cei mai mulţi daufuga la Circa Financiară, ENEL sau RADET să achite facturile.

În aceste vremuri de restrişte, cândmajoritatea angajatorilor a renunţat la prime, la mult aşteptatul ajutor deporc şi al 13-lea salariu sau chiar la angajaţi, cu totul, bugetul de sărbătoritrebuie administrat cu abilitatea unui ministru de finanţe nesuspendat. Anulacesta, bradul unora dintre noi va fi mai scurt, mai chel ori… lipsă, iar listade cumpărături foarte uşor de ţinut minte.

Pentrumulţi cetăţeni, ”moşul” din 2010 va fi mult mai slab ca în anii trecuţi, vaavea sacul cât o bocceluţă, bocancii obosiţi, dezlipiţi în vârf şi haina largă,peticită, cu doi nasturi pierduţi. Va veni pe jos, prin nămeţi sau noroi,pentru că nu mai are cu ce-şi plăti şi hrăni renii, care au refuzat să-l maicare atâta drum pe de-a moaca. Bietul moş a renunţat până şi la celebra saniepe care a dat-o la “Programul rabla” ca să facă rost de bani pentru cadouri.Nu-i nimic, o să ia un autobuz...

Bradul şi bunătăţile, primele sacrificate

Maimulte agenţii de sondaj public au încercat să creioneze portretulcumpărătorului în ajun de sărbători, pe timp de criză. Cel mai greu de tăiat depe listă au fost băuturile şi ţigările. Toate ca toate, dar dacă nu e ”potol”,măcar să fie veselie, ţopăială şi fum. În loc de vin negru, vom cumpăra vin ”lanegru”, de la ”producătorii” de mahala sau de la sate, care abia aşteaptă să-şiofere poşircile cu gust de ştrampi deşiraţi. Licorile bahice sunt pe-ncercate, tragi o duşcăşi dacă-ţi place cum îţi dezintegrează beregata şi eşti masochist, dai 1,5 leipe jumătate de litru şi eşti fericit mai multe ore. Unii dintre aceşti„producători”, pe care nu-i controlează nimeni, folosesc „aditivi” care arputea să le pună cumpărătorilor în pericol sănătatea şi viaţa. Ei utilizează laprocesul de fabricaţie electrozi de sudură, pufoaice puse „la macerat” sauchiar materii fecale, pentru o fermentare mai rapidă.

Lapolul opus se situează investiţiile în cultură, cărţile şi banii pentrucolindători, care vor mai avea de aşteptat. Unii vor cumpăra mai puţinemezeluri, dulciuri, produse tradiţionale (cârnaţi, caltaboşi, tobă), iar carneade porc o vor înlocui cu cea de curcan sau de pui. Din ce în ce mai mulţiromâni, în special pensionarii, spun că vor renunţa la brad. „O să-mi cumpăr ocrenguţă proaspătă, o legătură de vâsc şi asta e tot. Nu-mi permit, pentru căam o pensie mică şi trebuie să plătesc şi întreţinerea de la bloc, mărturiseşteun bătrânel trist, rătăcit prin piaţa 16 Februarie.

Bugetul pentru cadouri, afectat decriză

Ceicu posibilităţi financiare şi pretenţii pot sări mai lesne peste criză şi-şivor împodobi vilele şi curţile cu minunăţii ”de fiţe” şi lux care se găsesc dinbelşug la toate mall-urile importante: globuri din cristal, de toate mărimile şiculorile (80 de lei/bucata cel mai ieftin), lumânări aurite (cu aur!), feţe demasă indiene, steluţe, reni, îngeraşi şi Moşi Crăciuni din cristale Swarovski,instalaţii exterioare şi plase luminoase de zeci de metri, ca-n Las Vegas. Alţiivor utiliza aceleaşi decoraţiuni interioare sau exterioare pe care le-au avut şiîn alţi ani. N-ar fi o tragedie, pentru că acestea nu sunt de unică folosinţă,ca şerveţelele. Dacă globuleţele şi-au păstrat luciul şi frumuseţea, dacăbeteala e încă strălucitoare şi instalaţia de pom funcţionează, de ce-ar fischimbate? Pe vremea lui Ceauşescu, mulţi au crescut cu aceleaşi globuri, aceeaşibeteală sau instalaţie şi farmecul sărbătorilor era nealterat, parcă. Înfiecare an, oamenii revedeau cu bucurie globulţele colorate şi ornamentele subformă de om de zăpadă sau Moş Crăciun, pe care le ştiau încă din copilărie.Magia încă trăia…

Bugetulpentru cadouri a fost şi el afectat de criză, aşa că unii bucureşteni cu posibilităţimateriale modeste, preferă ca anul acesta să facă economie. Nu renunţă ladaruri, dar le vor cumpăra din pieţele ieftine ale oraşului: Crângaşi, Veteranilor,Rahova sau din angroul din Militari. Acolo, ornamentele pentru brad, beculeţele,globuleţele sunt foarte ieftine, comparativ cu cele din supermarketurileconsacrate. Se spune că atât cât dai, atât şi fac, dar românul nostru aresocotela lui: „O instalaţie de pom e 10 lei şi mi se pare ok. Important e să măţină de sărbătorile astea, că la anul iau alta. Am fost şi la supermarket, daracolo cea mai ieftină instalaţie de exterior costă 70 de lei. Aici am găsit şijucării frumoase pentru fetiţa mea. O păpuşă e 20 de lei, iar o rochiţă superbă,doar 35. Am făcut o socotelă, dacă mă duceam la supermarket lăsam acolo vreo200 de lei, dar aici m-am scos cu doar 63,5 şi mi-au şi rămas bani”, zice uncumpărător vesel.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :638952-04-23
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri

loading...