2017-01-17 09:04

SOCIAL


Cseke Attila vede prea mulţi doctori în spitale. Ministrul Sănătăţii crede că mai e loc de comasări în unităţile medicale

 |  19:19
Cseke Attila vede prea mulţi doctori în spitale. Ministrul Sănătăţii crede că mai e loc de comasări în unităţile medicale

Ministrul sănătăţii, Cseke Attila, vrea mai puţini medici în spitale.Demnitarul este convins că, în ciuda disponibilizărilor din sistemul sanitar şia situaţiei medicilor care pleacă pe capete să muncească în străinătate, există spitale cu prea mulţi doctori. Colegiul Mediciloratrage atenţia că Ministerul Sănătăţii nu ar trebui să se pronunţe fără dateexacte. Cseke Attila recunoaşte că nu vor rezulta mari economii în urmacomasărilor unităţilor medicale.

În ciuda disponibilizărilor masive din sistemul sanitar şi al număruluitot mai mare de medici care aleg să părăsească ţara, ministrul sănătăţii, CsekeAttila, susţine că există spitale care au prea mulţi doctori.

Colegiul Medicilor din România (CMR) atrage atenţia că MinisterulSănătăţii (MS) ar trebui să vină cu date exacte pentru fiecare spital în parte.“Ministerul trebuie să prezinte aceste date în bazastatisticilor. Să explice exact care este numărul de paturi şi care ar trebuisă fie numărul de medici. Ministerul Sănătăţii ar trebui să aibă o astfel destatistică. Este posibil să existe cazuri în care numărul medicilor să fie preamare. Sunt foarte multe cazuri în care spitalele au prea puţini medici”, ne-adeclarat preşedintele CMR, Vasile Astărăstoae.

Potrivit ministrului sănătăţii, la Oradea şi la Aradexistă spitale cu prea mulţi doctori. “S-ar puteasă fie foarte mulţi medici într-un singur spital. Exemplelede la Oradea şi de la Arad arată că din două secţii trebuie făcută o singurăsecţie şi mai trebuie redus numărul de paturi, pentru că avem nişte secţiiumflate ca număr de paturi. Sigur, cu supărare din partea personalului medical,recunosc acest lucru, că nu este un proces uşor. Dar lucrurile trebuiereaşezate pentru că impresia mea este că în unele locuri s-au creat secţii şinumăr de paturi doar pentru că fiecare şi-a dorit un teritoriu al lui. O să sesupere unii medici, dar eu cred că este un fenomen prezent în foarte multespitale. Fiecare şi-ar dori să aibă secţia lui, compartimentul lui”, a declarat Cseke Attila, într-un interviu acordatMediafax.

Ministrul sănătăţii recunoaşte că economiilerealizate prin comasări şi reprofilări de spitale nu rezolvă problemele definanţare din sistem şi acuză mentalitatea conform căreia sunt dorite serviciimedicale ca în Occident, dar cu regulile noastre. Cseke susţine că, în actualaorganizare este finanţat uneori de douăori acelaşi serviciu, pentru că în aceeaşi clădire sunt două instituţiimedicale. Cseke Attila se pronunţă pentru salarizarea medicilor pe bazaperformanţei, "pentru că trebuie să încerci să dai medicului care producemai mult".

Comasărilenu aduc mari economii, dar cresc confortul pacienţilor”

Potrivitministrului sănătăţii, cele 71 de unităţi sanitare care vor fireprofilate au 794 de medici şi 2.533 de asistenţi medicali. Cseke Attila maispune că bugetul pe 2010 al celor 71 de unităţi se ridica la 203 milioane delei, din care, scăzând cheltuielile de personal, care rămân ale sistemului, arrezulta o economie de 81 de milioane de lei pe an. “Nueste o sumă pentru care ar merita acest efort de reorganizare”,precizează ministrul, care susţine că aceste măsuri urmăresc doar confortulpacientului. “Principala motivaţie nu este legată de parteafinanciară, aşa cum nici la reprofilări, nici la comasări. Ceea ce sistemulcâştigă prin aceste comasări şi reprofilări nu va rezolva problemele definanţare. Trebuie să privim aceste comasări în cu totul altă perspectivă. Vădau exemplul Iaşiului, unde s-a iscat o întreagă discuţie, dezbatere publică,cu privire la comasarea celor trei spitale pe care le are MS şi, din punctulmeu de vedere, ar mai trebui comasat un spital, Spitalul de Neurochirurghie «Oblu»,care este al Consiliului Judeţean, şi am făcut solicitare în acest sens. Osimplă comasare care duce doar la faptul că din trei manageri va exista doar unsingur manager şi în loc de nu ştiu câţi directori vor exista trei directori nuştiu dacă este o măsură care merită o asemenea dezbatere”, a mai spus Cseke. El avertizeazăautorităţile locale care refuză reprofilarea spitalelor din subordine că de la1 aprilie nu vor mai primi finanţare pe actuala structură.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639237-01-24Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

VLAD
07 Feb 2011

Umflatul asta boanghen ca re n-are nici o specilita te pe linie medicala si c are a fost impins de ungu ri la sefia Ministerului Sanatatii s-a gasit sa r eformeze sistemul de sana tate. De aceea merge pros t totul sub guvernul Boc deoarece au fost numiti m inistrii pe criterii poli tice si nu profesionale. Toti cioflingarii si neav enitii numiti de Betivul National au capatat funct ii politice deoarece fac parte din categoria celor agreiati de actuala pute re.

Adauga un comentariu

Random image