2017-01-18 05:48

SOCIAL


Cseke: Situaţia fiecărui spital propus spre reorganizare va fi analizată încă o dată

 |  16:23
Cseke: Situaţia fiecărui spital propus spre reorganizare va fi analizată încă o dată

Ministrul sănătăţii,Cseke Attila, a declarat, vineri, la Târgu-Mureş, că situaţia fiecărui spitalpropus spre reorganizare va fi analizată încă o dată şi nu este exclusă posibilitateaunor modificări, însă procesul de restructurare a unităţilor medicale vacontinua. Cseke a afirmat că propunerile de comasări şi reprofilări aleunităţilor sanitare au fost făcute în baza unor analize, iar în urma memoriilorprimite va mai exista o verificare, transmite corespondentul Mediafax. "Amprimit foarte multe observaţii, memorii, dacă vreţi şi foarte multe delegaţiide primari, prefecţi, preşedinţi de consilii judeţene şi aşa mai departe, i-amprimit şi au depus memoriile. Vom mai face o analiză, în mod cert, cu privirela fiecare judeţ şi cu privire la situaţia fiecărui spital, dar procesul, înmod cert, merge înainte şi el trebuie făcut. Atât timp cât eu ocup aceastăfuncţie, această măsură trebuie făcută, pentru că, încă o dată, trebuie privitpacientul. Şi acolo unde nu ai linii de gardă sau ai o singură linie de gardă,din punctul nostru de vedere este o problemă de tratament”, a spus Cseke Attila.

Ministrul arefuzat să se refere la situaţia Institutului de Boli Cardiovasculare şiTransplant din Târgu-Mureş, unde s-au strâns 50.000 de semnături online alecelor care se împotrivesc propunerii ca acesta să fie comasat cu SpitalulClinic Judeţean de Urgenţă din Târgu-Mureş, sau la situaţia spitalului dinSărmaşu, unde peste 150 de oameni au participat, joi, la un miting de susţinerea păstrării destinaţiei actuale, acesta fiind propus să se transforme în azilde bătrâni. "Nu doresc acum să comentez situaţia vreunui spital sau aaltuia, vom face din nou o analiză, dar, în mod cert, procesul de reorganizaremerge înainte. Analiza merge înainte, nu am spus că nu vor putea fi eventualemodificări, în funcţie de reanalizarea fiecărui judeţ şi a fiecărei situaţii dela spitale, dar din punctul meu de vedere acest proces trebuie făcut, chiardacă este extrem de dureros, extrem de nepopular şi sigur nu m-am făcut iubitpentru această propunere. Dar eu cred că este mult mai corect să aduci ofinanţare şi să concentrezi resurse umane în Târgu-Mureş şi să încerci să daiacolo tot ce poţi să dai ca sistem sanitar, decât să ţii bolnavii în spitalemai mici, unde tratamentul aplicat este mult simplificat”, a conchis ministrul.Cseke Attila a participat, vineri, la inaugurarea unui bloc operator dechirurgie pediatrică la SCJU Târgu-Mureş, vizitând şi alte secţii alespitalului care au beneficiat în ultima perioadă de finanţări importante.

Potrivitministrului sănătăţii, cele 71 de unităţi sanitare care vor fi reprofilate au794 de medici şi 2.533 de asistenţi medicali. Cseke spunea că bugetul pe 2010al celor 71 de unităţi se ridica la 203 milioane de lei, din care, scăzândcheltuielile de personal, care rămân ale sistemului, ar rezulta o economie de81 milioane de lei pe an. El a avertizat autorităţile locale care refuzăreprofilarea spitalelor din subordine că de la 1 aprilie nu vor mai primifinanţare pe actuala structură.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639237-03-22Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image