2018-12-19 09:41


Cseke vrea rectificare. Banii pentru programele de sănătate se termină în a doua parte a anului

 |  18:26
Cseke vrea rectificare. Banii pentru programele de sănătate se termină în a doua parte a anului
MinistrulCseke Attila, a declarat, ieri, la PROTV, că bugetul sănătăţii ar trebuirectificat şi în 2011 şi în 2012, precizând că banii pentru unele programelenaţionale se termină în a doua parte a anului.

"Bugetulsănătăţii va trebui rectificat şi în 2011 şi în 2012, în ambii ani ar fi nevoiede un buget mai mare", a spusministrul. Cseke Attila a mai arătat că salariile medicilor rezidenţi vorcreşte în 2012 cu valori între 30 şi 75 la sută, fiind astfel nevoie de unbuget mai mare. În opinia ministrului sănătăţii, sistemul sanitar nu esteaşezat pe principii sănătoase. "Acum dăm patru miliarde de euro,iar în urmă cu zece ani, 900 de milioane de dolari", a precizatCseke Attila. El a mai susţinut că pe partea de medicină primară trebuieregândit sistemul, iar aceasta ar trebui să fie finanţată mai bine.

Ministrulsănătăţii a vorbit şi despre cardul naţional de sănătate, spunând că a începuttipărirea acestuia. "Fiecare furnizor de servicii medicale în contract cuCNAS va avea un cititor de card, fiecare medic, un dispozitiv prin care vaaccesa informaţia de pe card şi informaţia din sistemul informativ. Aparatele,am discutat cu preşedintele casei, vor fi achiziţionate de CNAS, puse ladispoziţia furnizorilor, iar cardul trimis acasă prin poştă", a explicatCseke Attila.

În ce priveşte clasificarea spitalelor,ministrul sănătăţii a spus că în patru-cinci ani ar putea funcţiona primeleşase spitale în clasificarea cea mai înaltă. "Nu există nici unul de cinciclase. Acest lucru arată clar în ce stadiu este organizarea spitalelor, dar şiperformanţa miniştrilor sănătăţii în cei 20 de ani. Noi nu avem un spital cutoate specialităţile necesare, comasăm ca să creăm toate specializările. Estevorba de centre universitare, spitale regionale mari - Cluj, Timişoara, Iaşi -care ar putea ocupa locul întâi", a adăugat Cseke.

Aparut in:

Ultima modificare in data de :639243-10-02
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...