2017-01-20 11:59

SOCIAL


Cătălin Croitoru: Clasificarea universităţilor, realizată de “băieţii deştepţi” din învăţământul superior

 |  17:19
Cătălin Croitoru: Clasificarea universităţilor, realizată de “băieţii deştepţi” din învăţământul superior

Clasificarea universităţilor este realizată în lipsă de transparenţă pentru a servi intereselor unor persoane care controlează învăţământul superior românesc, a declarat pentru ziarul Putereavicepreşedintele Comisiei pentru Educaţie din Parlament, Cătălin Croitoru. Surse oficiale din Ministerul Educaţiei ne-au mărturisit că sunt 90% şanse ca nici o universitate particulară să nu mai aibă dreptul de a organiza doctorate.

Vicepreşedintele Comisiei pentru Educaţie din Parlament, Cătălin Croitoru (PDL) atrage atenţia că proiectul de clasificare a universităţilor este realizat pe baza intereselor băieţilor deştepţidin învăţământul superior. În primul rând, această clasificare ar fi trebuit realizată transparent. Una scrie în lege şi alta se face. A existat şi o notă a Asociaţiei Universităţilor Europene prin care anunţau că s-au retras din proiect. Într-adevăr nu au nici o competenţă în clasificarea universităţilor. Dacă nici o universitate particulară nu va mai putea organiza doctorate, atunci se ridică anumite semne de întrebare. Sunt universităţi private din România mai bune decât cele de stat. În opinia mea, această clasificare este făcută pentru a aservi interesele «băeieţilor deştepţi» din învăţământul superior. Din surse am înţeles că ar fi două persoane care realizezază această clasificare”, ne-a declarat Cătălin Croitoru.

După clasificarea universităţilor, nici o instituţie de învăţământ superior particulară nu va mai avea dreptul să organizeze programe de doctorat, au declarat pentru ziarul “Puterea”surse oficiale din cadrul Ministerului Educaţiei. Zvonul a fost confirmat şi de conducerea Asociaţiei EDU CER. “Într-adevăr, sunt zvonuri cum că numai 12 universităţi vor putea organiza doctorate. Cu toate că domnul ministru spune că este doar zvonistică, sunt informaţii plauzibile. Noi am făcut un calcul şi am spus că este rezonabil dacă 10 universităţi vor mai putea organiza doctorate. Sunt slabe şansele ca între acestea să fie şi universităţi particulare. A mai fost realizată o ierarhizare a universităţilor din ţara noastră (n.r. - de către o asociaţie particulară), tot cele de stat erau pe primele locuri. Este o realitate dură, dar asta este”, ne-a declarat preşedintele EDU CER, Ştefan Vlaston.

Doar 12 universităţi ar putea primi dreptul de a organiza doctorate, începând din anul academic 2011-2012, după clasificarea instituţiilor de învăţământ superior, potrivit unor surse oficiale. "Este vorba despre cele mai performante universităţi. Doar acestea vor putea organiza doctorat. Numărul acestora este mic, probabil 12 instituţii de învăţămînt superior vor fi acreditate pentru studii doctorale", au precizat surse oficiale pentru Mediafax.

Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului (MECTS) a terminat evaluarea universităţilor şi a anunţat că premiază instiuţiile care acceptă fuziunea. Raportul privind evaluarea a fost prezentat experţilor Asociaţiei Europene a Universităţilor, "probabil cea mai respectată voce la nivel european", după cum afirmă autorităţile. Totodată, conducerea MECTS a făcut precizarea că doctoratele aflate în derulare vor continua până la finalizarea ciclului de pregătire, chiar dacă universitatea va pierde din august dreptul de a mai organiza alte doctorate. Mai mult, conducătorii de doctorate de la instituţii de învăţământ superior, care nu figurează printre cele 12 universităţi, vor putea să conducă acest tip de pregătire postuniversitară, dacă universitatea lor creează un consorţiu cu alte instituţii acreditate pentru studii doctorale. Pentru luna septembrie vor fi scoase la concurs 3.500 de locuri la doctorat.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639253-09-13Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

DAN
01 Aug 2011

Afirmatia dumneavoastra ' Sunt universităţi private din România mai bune decât cele de stat. ' pe ce se bazeaza? Aveti o pozitie importanta si cred ca e necesar sa fiti foarte atent ce afirmati. Faceti parte din 'baietii destepti' care si-au gasit un loc caldutz la o universitate particulara si se teme ca isi va pierde painea? Inainte de a acuza si a va da cu parerea poate ar fi bine sa asteptati publicarea raportului.
SORIN
12 Aug 2011

Cum poate acest domn sa-i reprezinte pe universitari cu acest CV ? Ce cauta in Parlament ne-am lamurit, e locul potrivit alaturi de ceilalti chelneri si strungari, dar sa vorbeasca in numele celor care au scris mai mult decat a reusit Domnia sa sa citeasca e cam prea mult! Toti impostorii intelectuali (Croitoru, Hadar) s-au coctat in fruntea sindicatelor (compuse in marea majoritate din personalul auxiliar din universitati) si acum apar zilnic la televizor cu declaratii penibile.

Adauga un comentariu

Random image