2017-01-18 01:31

SOCIAL


Cu încălcarea legii. Inspector din Ministerul Educaţiei, plătit de firma Melaniei Mandas Vergu. AUDIO

 |  19:40
Cu încălcarea legii. Inspector din Ministerul Educaţiei, plătit de firma Melaniei Mandas Vergu. AUDIO
Un inspector din Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şiSportului (MECTS) câştigă între 150 şi 300 de lei pe oră de la firma MelanieiMandas Vergu, potrivit declaraţiilor fostului consilier al lui Daniel Funeriu.Reprezentanţii Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI) atrag atenţia că aceastăcolaborare nu respectă normele legale, putând fi vorba despre incompatibilitatesau conflict de interese. Melania Vergu este însă convinsă că inspectorul MECTScâştigă cât oricare al profesor implicat în proiecte asemănătoare.

Fostul consilier al ministrului educaţiei, Melania Mandas Vergu, a recunoscut pentru ziarul “Puterea” că, de pe urma proiectului pe fonduri europene desfăşurat de firma sa, uninspector din cadrul MECTS câştigă între 150 şi 300 de lei pe oră.

Inspectorul general la biologie din cadrul MinisteruluiEducaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului (MECTS), Traian Şăitan, este şiexpertcoordonator de activităţi de nivel regional din proiectul “Practică să înveţi, învaţă să practici”, desfăşurat de SC Edu - Tim Consultanţă Europeană SRL,firmă deţinută şi administrată de Melania Mandas Vergu şi de fiul acesteia. Dupăcum recunoşte chiar fostul consilier al ministrului Daniel Funeriu, inspectorulTraian Şăitan înregistrează câştiguri băneşti de la firma particulară.Aserţiunile Melaniei Vergu sunt însă contradictorii, mai întâi fostul angajatal MECTS susţine că Traian Şăitan nu poate să câştige mai puţin decât sumaprevăzută în acte, iar, ulterior, revine cu declaraţii diferite pe aceeaşi temă.“Câştigă cât prevede ghidul solicitantului. Nu poate săcâştige mai mult şi nici mai puţin. Sunt tarife foarte clare. Eu nu înţeleg dece aveţi asemenea mare interes. Domnul Şăitan Traian, ca şi alţi domnicolaboratori la mine în proiect sunt plătiţi exact conform tarifelor din ghidulsolicitantului. Nu trebuie să vă spun acest tarif, nu am obligaţia să vi-lspun. Acele tarife sunt maximale. Nu e obligatoriu să fie alea. Pot fi alea,sau pot fi mai mici … mai mari în nici un caz. Depinde de tipul de expert. Unexpert de tip A are 300 de lei pe oră, un expert de tip B are 200 de lei peoră, iar un expert de tip C are 150 de lei pe oră, cu taxe cu tot, evident. Nuştiu exact dânsul din ce categorie face parte. Nici nu are importanţă”, ne-adeclarat Melania Mandas Vergu. Deţinătoarea firmei SCEdu – Tim Consultanţă Europeană SRL spune că inspectorul Şăitan nu câştigă maimult decât un profesor. “Contează ce număr deore are. Nu are normă întreagă la mine, adică… Tarifele astea sunt şi lasindicalişti. Întrebaţi-i pe ei cu cât sunt plătiţi pentru proiectele lor. Toţisindicaliştii au proiecte. Nu e nimic ilegal. Cât câştigă şi sindicaliştii, şiprofesorii, şi inspectorii şcolari, şi oamenii din minister care lucrează înproiecte, atât câştigă şi domnul Şăitan”, ne-a mai spus Vergu.

ANI: „Incompatibilitate sau conflict de interes”

Reprezentanţii Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI)atrag atenţia că inspectorul Traian Şăitan ar putea fi în incompatibilitate. “Inspectorul nu are cum să fie colaborator al acestei firme particulare.Nu are voie. Poate să fie şi incompatibilitate şi conflict de interes. Depindecum s-a desfăşurat proiectul şi aşa mai departe. Este o problemă”, ne-a declarat un oficial al ANI.

Inspectorul Traian Şăitan nu a putut fi contactat pentrua comenta subiectul.

Traian Şăitan nu este sigura persoană a cărei colaborarecu firma Melaniei Mandas Vergu este pusă sub semnul întrebării. DecanulFacultăţii de Biologie şi Geologie din cadrul Universităţii „Babeş-Bolyai” dinCluj este acuzat de rectoratul instituţiei de învăţământ superior că a ajutatla externalizarea serviciilor unităţii. Rectoratul universităţii clujenesusţine că firma familiei Vergu nu a contactat conducerea instituţiei deînvăţământ superior pentru a solicita o colaborare. “Rectoratulşi Consiliul de Administraţie al Universităţii «Babeş-Bolyai» iau act custupoare de faptul că pe site-ul firmei de familie Societatea Comercială Edu - TimSRL, a familiei Melania Vergu şi fiul, Tudor Vergu, se pretinde că Facultateade Biologie şi Geologie a Universităţii «Babeş-Bolyai» şi Universitatea «Babeş-Bolyai»participă la cunoscutul program trucat al familiei, privind practicastudenţilor. Precizăm că nici un consiliu profesoral de facultate şi nici oaltă autoritate a Universităţii «Babeş-Bolyai» nu a aprobat vreodatăparticiparea instituţiei la programul POSDRU al familiei Vergu. Faptul că pesite-ul Societăţii Comerciale EDU - TIM SRL apare numele Cristina Dobrotă nuangajează şi nu a angajat decât prin efracţie, Facultatea de Biologie şiGeologie a Universităţii «Babeş-Bolyai»reprezintă un abuz al persoanelor implicate”, se arată într-un comunicatde presă al universităţii clujene, din 27.02.2011.

Ascultaţi înregistrarea declaraţiilor doamnei Vergu


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639240-04-07Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image