2019-01-23 18:25


Cum arată statuile MARII UNIRI cumpărate de Primăria Capitalei cu 80 milioane de lei

 |  14:15
Cum arată statuile MARII UNIRI cumpărate de Primăria Capitalei cu 80 milioane de lei

Primaria Capitalei va plati circa 80 milioane de lei pentru patru statui destinate Centenarului Marii Uniri, acestea fiind dedicate Marii Uniri, Regelui Ferdinand I, politicianului IC Bratianu si generalului Henri Mathias Berthelot.

Monumentul "Marea Unire" costa nu mai putin de 50 milioane lei si va fi amplasat in Piata Alba Iulia. Acesta va avea diametrul de 35 m si inaltimea de 25 m.

Statuia lui IC Bratianu, care va avea o inaltime de 15 metri, si va fi amplasata in rondul de la Universitate, cea a generalului Henri Mathias Berthelot, pe strada cu acelasi nume, la intersectia cu str. Luigi Cazzavilan, iar cea a Regelui Ferdinand I, in Piata Victoriei.

Aprobarea acestor monumente s-a facut in baza unor initiative, incepand cu anul 2007 pana in prezent, insa banii vor fi platiti acum.

"Pentru a marca 100 de ani de la Marea Unire, Municipalitatea va inaugura mai multe monumente de for public printre care: monumentul "General H. M. Berthelot", monumentul "Ferdinand I", care va fi amplasat in Piata Victoriei, precum si monumentul "I.C. Bratianu" in Piata Universitatii. PMB va organiza, de asemenea, o serie de evenimente pentru aceasta sarbatoare, precum "Luna Bucurestilor", un proiect care presupune o luna de evenimente artistice, expozitii, concerte, targuri, tururi speciale in cladiri de patrimoniu. Teatrul Dramaturgilor Romania va organiza "Unirea in destine individualiste", un concurs national de dramaturgie romaneasca, competitie care se adreseaza dramaturgilor, debutanti sau consacrati.  Un alt obiectiv este realizarea "Pietei Centenarului", prin amenajarea provizorie, pe tot parcursul anului 2018, in Piata Arcului de Triumf, a unor expozitii lunare de fotografii, cu marcarea momentelor unirii provinciilor. S-a agreat ideea realizarii unui Pantheon virtual, in colaborare cu Academia Romana, prin care sa fie omagiate peste 400 de personalitati ale Romaniei", se arata intr-un comunicat emis recent de Primaria Capitalei, citat de hotnews.ro.

Decizia de construi cate o statuie dedicata Regelui Ferdinand, lui IC Bratianu si a monumentului "Marea Unire" a fost luata in urma cu cativa ani, incepand din 2007, acestea fiind comisionate la vremea respectiva. Decizia referitoare la monumentul Henri Mathias Berthelot a fost luata recent, in mandatul primarului Gabriela Firea.

Monumentul Marii Uniri - 50 milioane lei

Primaria Municipiului Bucuresti, prin Administratia Monumentelor si Patrimoniului Turistic, a organizat in data de 20.02.2007 un concurs de solutii pentru realizarea unui monument de for public dedicat Marii Uniri de la 1918. Concursul a fost castigat de artistul plastic Ioan Bolborea. Monumentul costa nu mai putin de 42.894.360 lei pret fara TVA - in total 51,17 milioane lei.

Sculptorul Ioan Bolborea, creatorul Monumentului Marii Uniri, care va fi amplasat in Piata Alba Iulia din Bucuresti, a declarat in iunie, intr-o conferinta de presa, ca o parte a lucrarii, sub forma de holograme, va putea fi vazuta de public incepand de anul viitor.

 "Am incercat sa surprind in acest monument, la modul figurativ, atmosfera sarbatoreasca a adunarii de la Alba Iulia, poporul care venea, entuziast, din toate tinuturile locuite de romani, pentru a fi de fata la implinirea celui mai maret act al istoriei noastre. (...) Monumentul aduce cu o cupola a carei origine este o entitate organica, un cactus. Este o planta pe care o apreciez foarte mult pentru faptul ca stie sa se apere pe sine si sa dainuie in imensitatea si vitregia desertului. Cupola aceasta cu nervuri si sute de oameni inlantuiti tine la adapost idealul unitatii nationale pe care noi, romanii de azi si cei care ne vor urma, trebuie sa nu contenim a-l proteja", declara artistul, potrivit propriului site.

Regele Ferdinand I - 17 milioane lei

Monumentului Regele Ferdinand I va fi amplasat in  Piata Victoriei, pe spatiul verde dintre bd. Aviatorilor cu Bd Kiseleff, in apropierea vechiului amplasament, de unde a fost dezafectat in perioada comunista.

"Pentru amplasarea monumentului Regele Ferdinand I, zona  Piata Victoriei este in apropierea vechiului amplasament de pe bd Kiseleff, amplasamentul  fiind aprobat in cadrul  Comisiei pentru realizarea Centenarului Marii Uniri in Municipiul Bucuresti. Pentru realizarea monumentului Regele Ferdinand I, in anul 2010 AMPT a organizat un "Concurs de solutii pentru concept artistic privind realizarea monumentului de for public FERDINAND I ", concurs castigat de artistul plastic Florin Codre. In acest moment s-au finalizat procedurile legale de realizare a lucrarii de arta de catre artistul plastic, costurile pentru realizarea lucrarii fiind de aproximativ 17 milioane lei", se arata in raspunsul trimis de municipalitate.

In 2010, municipalitatea a mai platit 1,5 milioane lei sculporului pentru realizarea machetei statuii.

IC Bratianu - 10 milioane lei

Monumentul I.C. Bratianu  va fi amplasat in rondul de la Universitate, pe vechiul amplasament de unde a fost dezafectat in perioada comunista, in anul 1948, spun reprezentantii municipalitatii.

"Amplasarea acestui monument va fi in rondul de la Universitate, vechiul amplasament, care a fost aprobat prin Hotararea de Consiliu General nr. 16/30.01.2014, prin care s-a stabilit  realizarea obiectivului de investitii - Reconstructia statuii I.C. Bratianu. In anul 2016 AMPT a  organizat un concurs de solutii pentru refacerea monumentului de for public I.C. BRATIANU, concurs de solutii castigat de catre SC Exorno Studio SRL. In acest moment s-au realizat soclul monumentului scara 1/1, material intermediar, si una dintre Elegii , scara 1/1 , material intermediar. Costul total al lucrarii este de 10 milioane lei", se arata in raspunsul trimis de municipalitate la solicitarea HotNews.ro.

Contractul pe realizarea statuii a fost atribuit pe 19.05.2017, iar termenul de finalizare este de 30 luni.

Henri Mathias Berthelot- estimata la 2 milioane lei

Monumentul Gen. Henri Mathias Berthelot va fi amplasat la intersectia str. Gen. Henri Mathias Berthelot cu str. Luigi Cazzavilan, sector 1, se arata in raspunsul trimis de Primaria Capitalei la solicitarea HotNews.ro.

"Pentru amplasarea monumentului Gen. Henri Mathias Berthelot, singura zona care putea pune in valoare monumentul pe str. Gen. Henri Mathias Berthelot este la intersectia cu str. Luigi Cazzavilan, sector 1, amplasamentul fiind aprobat in cadrul  Comisiei pentru realizarea Centenarului Marii Uniri in Municipiul Bucuresti. Monumentul Gen. Henri Mathias Berthelot se afla in stadiul de concurs de solutii, urmand ca dupa stabilirea castigatorului sa se stabileasca sculptoul /executantul lucrarii de arta.", se arata in raspunsul trimis de municipalitate.

Insa, potrivit temei de concurs publicata in SEAP, valoarea estimata este de circa 2 milioane lei plus TVA, din care 30.000 lei valoarea premiilor pentru concurs.

Termenul limita pentru depunerea proiectelor sau a cererilor de participare este 10.08.2017.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2017-07-29

Mai multe imagini:
Cum arată statuile MARII UNIRI cumpărate de Primăria Capitalei cu 80 milioane de lei
zoom
Cum arată statuile MARII UNIRI cumpărate de Primăria Capitalei cu 80 milioane de lei
zoom
Cum arată statuile MARII UNIRI cumpărate de Primăria Capitalei cu 80 milioane de lei
zoom


TAGURI: statui, marea unirii, firea, primaria capitalei, milioane
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


I CBRATIANU
30 Iul 2017

Este unul din criminalii si autor de genocid al romaniei El are pe constiinta 11000 de suflete tarani ucisi de el si de liberali cand au tras cu tunurile la 1907 Criminalii sunt onorati cu statui iar eroii sunt ucisi
Random imageUltimele stiri

loading...