2018-10-23 02:56


Cum este lovită mafia panseluțelor. Lucian Iliescu: Au înnebunit primarii de sector

 |  21:01
Cum este lovită mafia panseluțelor. Lucian Iliescu: Au înnebunit primarii de sector
P24

Mafia “panseluţelor” are şanse să moară. Acestea vor dispărea de pe străzi şi vor putea fi văzute doar în curţi şi grădini private. Primele victime sunt primarii de sector, care nu vor mai putea risipi banii publici pe flori care “mor la prima ploaie”, pe plante şi arbori exotici. Un proiect de hotărâre al Consiliului General prevede obligarea Administraţiei Lacuri Parcuri şi Agrement Bucureşti (ALPAB) şi a Administraţiilor Domeniului Public (ADP) de sector să planteze numai plante perene, iar amenajarea spaţiilor verzi să se facă în baza unui plan de amenajare peisagistică. Propunerea se află pentru a doua oară pe ordinea de zi a aleşilor. Sorin Oprescu a încercat elaborarea unei decizii asemănătoare, care a fost blocată la insistenţele primarilor de sector.

După raportul Curţii de Conturi, care a arătat halicinanta risipă a banului public din ultimii 7 ani, de circa 600 de milioane de euro, primarul general interimar Răzvan Sava a repus pe ordinea de zi a Consiliului general un proiect de hotărâre prin care se vrea interzicerea plantării în parcuri, scuaruri sau alte aliniamente stradale a unor specii de plante care au viaţă scurtă, precum panseluţele. Timp de mai mulţi ani acestea au fost cumpărate la preţuri de 20 de ori mai mari faţă de cele de la producători, iar arborii plantaţi s-au uscat imediat sau au fost furaţi.

“Pe suprafaţa scuarurilor, a fâşiilor plantate (aliniamente stradale) si a grădinilor/parcurilor publice, aşa cum sunt definite in Legea nr. 24/2007 privind reglementarea şi administrarea spaţiilor verzi din intravilanul localităţilor cu modificările şi completările ulterioare, se vor planta, cu preponderenţă, plante perene, vegetaţie lemnoasă compusă din arbori şi arbuşti, iar restul terenului va fi acoperit cu gazon sau înlocuitor de gazon”, se spune în proiectul de hotărare postat pe site-ul Primăriei Capitalei. Potrivit proiectului, în termen de maxim 45 de zile de la aprobarea proiectului de hotărâre, primarul general trebuie să înainteze Consiliului General un regulament care să stabilească un plan de amenajare peisagistică în baza căruia se vor amenaja spaţiile verzi, o comisie care să le avizeze. După votarea proiectului, amenajările peisagistice se vor face doar dacă vor fi precizate speciile şi numărul de exemplare avizate şi se va stabili procedura de înlocuire a acestora. De asemenea, edilul va publica sancţiunile contravenţionale în cazul încălcării prevederilor stabilite prin Regulament. Obligarea autorităţilor locale de a amenaja spaţiile verzi cu plante perene, care au ciclul biologic între 5 şi 8 ani, ar aduce economii majore municipalităţii şi primăriilor de sector.

ALPAB, o pepinieră

Consilierul general al PNL, Horia Scarlat, a postat pe pagina sa de socializare o nouă abordare a atribuţiilor ALPAB. “Apreciez bunele intenţii ale ALPAB, dar cred ca este nevoie de o reîmprospătare a mentalităţilor care generează politicile de management ale acestei instituţii”, a spus consilierul. La solicitarea PUTEREA, Horia Scarlat a spus că el ar utiliza serele ALPAB în pepiniere pentru seminţe pentru gazoane şi pentru răsaduri. Astfel, nu va mai fi nevoie să se risipească banii pe plante, arbori şi arbuşti de câteva ori mai mari decât preţul pieţei. “Cred că este necesară o reîmprospătare, o revizuire a modului de concept de management al spaţiilor verzi din Bucureşti, în care să existe orientarea cu preponderenţă către achiziţionarea plantelor perene, vegetaţie lemnoasă compusă din arbori şi arbuşti, iar restul terenului să fie acoperit de gazon, fapt ce mă determină să afirm că sunt de acord cu cheltuirea rezonabilă a banului public pe anumite plante erbacee care îşi desfăşoară ciclul biologic pe parcursul mai multor ani, plante perene cu durata de viaţă mare. Gandiţi-vă cam ce s-ar fi putut realiza cu sutele de milioane de lei care au fost aruncate în gropile negre ale acestui frumos oraş. Gandiţi-vă câţi kilometri de conducte, câte pasaje rutiere, sau câţi kilometrii de străzi care sunt înca în aşteptare, ar fi fost reabilitate, sau câte alte parcuri am fi putut să avem, în condiţile în care ADP-urile de sector, sau în cazul municipiului Bucuresti ALPAB, ar fi avut o astfel de viziune şi ce am fi realizat cu aceşti bani pană acum. De aceea cred că cel puţin în cazul ALPAB, acesta trebuite să devină un generator de plus valoare la nivel de capitală şi în nici un caz un recunoscut consumator, chiar un model nou pentru alte administraţii locale. Prefer ca în locul a 1.000 de panseluţe care dispar în câteva luni să plantăm un arbore care devine generator de aer curat în oraşul nostru. Cred cu toată convingerea că ALPAB poate să se transforme dintr-un mare consumator al banului public, aşa cum s-a remarcat până acum, într-un remarcabil generator de profit pentru oraşul nostru”, a comentat Scarlat. “Mafia panseluţelor şi-a găsit naşul”, concluzionează liberalul.

USL s-a opus proiectului

Consilierul Mişcării Populare, Lucian Iliescu, este sceptic în privinţa acestui proiect. El aminteşte că, în urmă cu câţiva ani, a mai existat un proiect asemănator, care nu a fost aprobat de Consiliul General.

“USL era pe val atunci. Conduceau liniştiţi alături de Sorin Oprescu. Ghiciti cine s-a opus? Consilierii PNL şi PSD-UNPR. De ce? Au înnebunit primarii de sector (USL) când au aflat asta şi au blocat proiectul! Le sticau combinaţiile! În final, după mai multe dezbateri, proiectul a fost scos de pe ordinea de zi. De atunci liniste! Expunerea de motive există. Cine contorizează panseluţele? Acesta a fost cel mai mare jaf în bugetele sectoarelor şi al Primăriei Capitalei”, a spus Lucian Iliescu pentru PUTEREA.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2016-01-24

TAGURI: mafia, panselutelor, horia scarlet. primari, sector, lucian Iliescu
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


MARIUS B
25 Ian 2016

Felicitari PNL pentru aceasta initiativa, dar daca data trecuta cei de la PSD au fost impotriva, cum va trece aceasta propunere de mafia PSD-ista ?
ANCA
25 Ian 2016

In sfarsit. Bine ca s-a terminat cu cheltuielile astea inutile. Felicitari PNL.
UN ANGAJAT ALPAB
25 Ian 2016

Felicitari PNL felicitari primarului interimar al PNL( parca Sava ), felicitari si consilierilor generali de la PNL care sustin acest proiect... in sfarsit. La cat a jefuit fostul director ALPAB, Radu Popa ma mir de cum mai este in libertate. Ala alimenta toata mafia PSD-ista cu sume de neimaginat. Oprescu stie bine :))). Implicati-va mai mult in primarie, in executivul primariei si aduceti oameni noi care sa si faca ce sustineti voi.
ADRIAN V
25 Ian 2016

Poate ca DNA-ul trebuie sa intervina in ADP-urile de sector, acolo este mafia cea mai mare nu la ALPAB. Jaful cel mare a fost facut de ADP-urile de sector. In fruntea listei sunt cei de la sectorul 3 , urmati de aia de la sect.2, sect. 4, etc .... astia trebuie anchetati.
MADALIN POPESCU
25 Ian 2016

Cu o floare nu se face primavara. Degeaba in executivul primariei sunt tot mafiotii lui Oprescu si nu cred ca mai este timp sa schimbe ceva interimarul asta nou de la PNL.
MARINICA
25 Ian 2016

Bravo Lucian Iliescu ... tine-o tot asa. Bravo PNL !!! cu oameni ca Lucian Iliescu pe care il stiu de la sectorul 2 o sa voteze multa lume cu PNL-ul. Apreciez curajul lui Lucian si am mai vazut cativa baieti curajosi si inteligenti pe la PNL Bravo Bravo Bravo PNL ... asa da.
VASILE
25 Ian 2016

Sa scrieti si despre nemultumirile sindicatului de la ALPAB. Despre solicitarile sindicatului catre consilierii generali. Cunosc domnii consilieri generali problemele semnalate de sindicatul de la ALPAB ?
MARIANA T
25 Ian 2016

Felicitari PNL Stricati-le toate combinatiile astora de la PSD ca de cand a venit Oprescu la furat nu-i mai opreste nimeni pe astia. Dati afara oamenii vechi ( fotii lui Oprescu, Videanu si Basescu ) si aduceti oameni corecti care sa nu mai fure.
GEORGIAN BARTOS
25 Ian 2016

Degeaba . Daca nu ii dati afara pe aia vechi si nu aduceti oameni noi nu o sa se intample nimic nou. Bucurestenii vor oameni noi in executivul primariei.
UN CETATEAN
25 Ian 2016

Felicitari PNL, vrem oameni noi cu idei noi
ADINA
25 Ian 2016

Felicitari USL !!! Bravo PNL, eu vreau la capitala sa ramana USL-ul BRAVO PNL , BRAVO PSD!!!!
MIHAI N
25 Ian 2016

Felicitări PNL !!!
CăTăLIN IONESCU
25 Ian 2016

Bravo PNL, dar dacă nu faceți curățenie în primărie toate astea vor fi degeaba
ADINA B
25 Ian 2016

Am ieșit in strada pentru schimbare. Asta înseamnă ca nu numai regulile trebuie schimbate ci si oameni care au practicat tot ce am contestat noi. Strada vrea oameni noi la capitală. Ne am saturat de aia care au tot furat pana acum. Vrem oameni noi.
MăDăLINA
25 Ian 2016

Si cu ce s a furat pana acum ? Cine răspunde de tot ce s a furat pana acum si la ALPAB si la ADP-utile de sectoare.
TOBA DE ESAPAMENT
25 Ian 2016

Felicitari PNL, ne-ai ucis panselele.
Random imageUltimele stiri


loading...