2018-12-14 17:52


Cum să faci mai mult, cu bani mai puțini. Paliația, integrată în sistemul public de sănătate

 |  21:01
Cum să faci mai mult, cu bani mai puțini. Paliația, integrată în sistemul public de sănătate

Se poate să faci mai mult în/pentru Sănătate, cu bani mai puțini? Dincolo de intervențiile DNA și ale altor structuri abilitate în stoparea drenajului necontrolat al banului public, există soluții care se bazează pe inovație și eficiență. O asemenea soluție este propusă de Hospice Casa Speranței Brașov și Ambasada Elveției la București și se referă la cei peste 150.000 de bolnavi de cancer aflați la un moment dat în stadiul terminal al bolii, care au nevoie de un sistem de îngrijire special, integrat, numit paliație. În prezent, însă, serviciile de paliație ajung la mai puțin de 8% dintre cei care au nevoie. Fiindcă bolnavii de cancer sunt lăsați aproape exclusiv în seama medicinii și medicației tradiționale, cheltuiala publică este uriașă. Sistemul propus de Hospice și Elveția presupune o creștere substanțială a calității tratamentului de care beneficiază bolnavii de cancer, în condițiile diminuării costurilor publice. Mai exact, este vorba de extinderea îngrijirii paliative mai aproape de locul preferat de îngrijire al pacientului cronic, respectiv la domiciliu, prin implicarea medicilor de familie. Hospice, cu finanțare din partea guvernului elvețian, desfășoară, din anul 2013 și până la jumătatea anului viitor, un proiect pilot în patru județe (Brașov, Cluj, Iași și București), de unde au fost recrutați, inițial, 160 de medici de familie. Pentru aceștia s-au organizat cursuri de pregătire de bază în abordarea paliativă. Ulterior, au fost selectați 26 de medici care au aplicat și aplică în practică cele învățate pe 138 de pacienți din cazuistica lor. Concluziile parțiale arată că două treimi din cazuri au fost tratate cu succes la nivelul medicului de familie si doar o treime au avut nevoie de asistență în centre specializate de îngrijiri paliative. Pentru a discuta rezultatele proiectului, Hospice și Ambasada Elveției au invitat, luni, atât specialiști străini (din Elveția și Marea Britanie), cât și oficiali din Ministerul Sănătății (MS) și Casei Naționale de Asigurări pentru Sănătate (CNAS). Din partea MS s-a prezentat Dr. Cristian Grasu, coordonator al proiectului Băncii Mondiale pentru reforma sistemului de sănătate din România in perioada 2014-2020. În cadrul proiectului Băncii Mondiale sunt incluse îngrijirile paliative, respectiv înființarea a 29 de secții de paliație in spitalele publice, în județe in care nu există astfel de unități, a 180 de echipe de îngrijiri paliative în toate județele, precum și 90 de servicii în ambulatoriu. Din păcate, reprezentanții CNAS nu au onorat invitația, fapt ce indică un profund dezinteres pentru soarta bolnavilor de cancer.

Treizeci și opt de  medici de familie din Brașov, București, Cluj și Iași, experți în îngrijiri paliative din Elveția și Marea Britanie, reprezentanți ai Societății Naționale a Medicilor de Familie, Ministerului Sănătății, Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, Băncii Mondiale și Președinției au fost invitați de HOSPICE Casa Speranței și Ambasada Elveției în România să contribuie la identificarea căilor de integrare a modelului-pilot de îngrijiri paliative de bază în sistemul de sănătate românesc, proiect derulat cu susținere financiară din partea Contribuției Elvețiene pentru Uniunea Europeană extinsă.

Modelul de îngrijiri paliative de bază urmărește să ofere calitate vieții bolnavilor de cancer, prin alinarea durerii și menținerea vieții active, în comunitate; modelul este propus de o echipă româno-elvețiană de specialiști și a fost testat în ultimele șase luni în patru județe-pilot, de 26 de medici de familie, pe 138 de pacienți cu cancer.

La nivel național, aproximativ 150.000 de persoane cu diagnostic oncologic și alte boli incurabile au nevoie de îngrijire paliativă în fiecare an, însă mai puțin de 7% dintre aceștia beneficiază de ea la momentul potrivit. Adoptarea modelului de acordare a îngrijirilor paliative de bază prin medicii de familie poate crește considerabil acest procent în următorii ani. Pacienții ar putea fi evaluați imediat după diagnosticare și ajutați de medicul de familie în aspecte precum: comunicarea diagnosticului și evoluției bolii, comunicarea cu familia și cei apropiați, clarificarea unor aspecte legate de obținerea drepturilor pentru persoanele cu diagnostic oncologic, sprijin în luarea deciziilor privind terapia recomandată și tratarea simptomelor cauzate de chimio și radioterapie.

Proiectul pilot derulat de Hospice Brașov și finanțat de Elveția a fost prezentat în cadrul unei conferințe de presă desfășurată luni, la care au fost invitați să ia cuvântul Dr.Thomas Stauffer - director al Biroului Contribuției Elvetiene în România; Prof.Dr. Florian Strasser -  Spitalul Cantonal St Gallen - Elveția, partener în proiect; Prof.Dr. Dorel Săndesc - Secretar de Stat în Ministerul Sănătății;  Dr. Cristian Grasu -  Director în Ministerul Sănătății pentru programului Băncii Mondiale de reformă a sectorului de sănătate, Dr. Rodica Tănăsescu, președinte al Societății Naționale a Medicilor de Familie. Din partea HOSPICE Casa Speranței, a prezentat proiectul: Conf.Dr. Daniela Moșoiu -  Universitatea "Transilvania" Brașov, Director Dezvoltare Natională și Programe de Educație și coordonator al proiectului; Mălina Dumitrescu- Director Programe; Laura Iosub- relații publice Educație și Dezvoltare Națională.

Integrarea paliației ar însemna economii la bugetul de sănătate

Medicii de familie sunt principalii actori în cadrul acestui proiect pe care HOSPICE Casa Speranţei, promotor al îngrijirii paliative în România, îl derulează în parteneriat cu Spitalul Cantonal St. Gallen Elveţia şi Median Research Center România, în perioada mai 2013 - aprilie 2016. Scopul este creșterea accesului la nivel național a accesului bolnavilor de cancer la îngrijirile paliative de bază, prin medicii de familie. Este dovedit faptul că îngrijirea paliativă creşte calitatea vieţii celui bolnav și asigură sprijin familiei acestuia, cu cât este iniţiată mai devreme, după stabilirea diagnosticului. În plus, studii recente demonstrează că îngrijirea paliativă de calitate poate prelungi viaţa.

Proiectul se derulează în județele Brașov, Iași, Cluj și municipiul București, și a demarat cu o etapă de cercetare în urma căreia au fost identificate barierele în accesul bolnavilor de cancer la servicii de îngrijire în comunitate: bariere clinice, educaționale, financiare, legislative și de management.

Ulterior s-a elaborat modelul teoretic de implementare a abordării paliative prin medicina de familie și un curriculum educațional pentru cursuri adresate medicilor de familie. Acestea au avut loc în perioada februarie-iunie 2015 în toate cele patru locații-pilot.

În același timp a fost elaborat și permanent ajustat cerințelor din teren, un set de 22 de intervenții paliative de bază care să fie aplicate de medicii cooptați în proiect în asistența propriilor pacienți.

HOSPICE Casa Speranței a adus o serie de completări proiectului inițial, impuse tocmai de aplicarea  în practică a modelelor teoretice. Faza de testare a intervențiilor la pacienții oncologici a fost completată cu înregistrarea de către medicii de familie a intervențiilor prin folosirea unui software special, pus la dispoziție în cadrul proiectului. Datele urmează a fi prelucrate și interpretate și vor sta la baza întocmirii unor propuneri legislative menite să faciliteze integrarea acestor intervenții în asistența bolnavilor de cancer în comunitate. În plus, o linie telefonică help-line, deservită de doi medici cu experiență paliație, va asigura consultanță pentru medicii de familie în momentul în care aceștia au nelămuriri în asistența pacienților. Din iunie 2015 medicii de familie implicați în proiect aplică intervenții de îngrijiri paliative de bază, pe care le monitorizează prin sistem electronic. La finalul perioadei de intervenție vor fi estimate costurile aferente îngrijirilor paliative acordate de medicii de familie.

Din Elveția își oferă sprijinul Prof. Dr. Florian Strasser de la Spitalul Cantonal St. Gallen și Prof. Andre Fringer de la facultatea de Stiințe Aplicate din St. Gallen iar din Marea Britanie asigură expertiză Marilyn Boggust și John Smith - consultanți independenți.

Pentru a asigura viabilitatea şi aplicarea în practica curentă a acestui set de intervenţii de îngrijiri paliative de bază, gradual, de către toţi medicii de familie din România, echipa de proiect pregăteşte propuneri documentate care să ducă la ajustări legislative în sprijinul dezvoltării îngrijirii paliative.

Detalii despre proiect

Proiectul a fost prezentat in iunie 2014 in cadrul celui de-al VIII-lea Congres Mondial de Cercetare al Asociației Europene de Îngrijiri Paliative (EAPC), de la Lleida (Spania), în fața celor 1.050 de participanți din 55 de țări de pe toate continentele. In octombrie 2014, la cea de a XV-a Conferinta Nationala de Îngrijiri Paliative, de la Timișoara, cei 170 de participanți- reprezentanți ai comunității de specialiști din domeniul medical, au aflat despre primele rezultate si despre următoarele etape ale proiectului. Proiectul a fost prezentat in cadrul întâlnirii European Society for Medical Oncology (ESMO) „Research in Medical Oncology and Palliative Care” din 17-18 aprilie 2015, de la București. La cel de-al 14-lea Congres Mondial al Asociației Europene de Îngrijiri Paliative (EAPC), din 8-10 mai 2015, de la Copenhaga, Danemarca, echipa de proiect a prezentat rezultatele prin doua postere: Barriers in Access to Basic Palliative Care for Cancer Patients in the Community; Developing Basic Palliative Care in the Community: Consensus Meeting (în traducere: Bariere în accesarea îngrijirii paliative de bază în comunitate pentru bolnavii de cancer; Dezvoltarea îngrijirii paliative de bază în comunitate: întâlnire consensuală - n.r.).

Despre Hospice Brașov

HOSPICE Casa Speranței, organizație non-profit înființată în 1992 la Brașov, a introdus conceptul de îngrijire paliativă în România. HOSPICE este cea mai mare fundație din țară care oferă gratuit servicii specializate de acest tip.

Organizația își desfășoară activitatea în Brașov și București, având în grijă copii și adulți diagnosticați cu boli incurabile. HOSPICE a dezvoltat servicii complete de îngrijire paliativă, care sunt oferite în centre de zi, ambulatorii și unități proprii pentru internare, la domiciliul pacienților și în spitalele partenere.

HOSPICE Casa Speranței dezvoltă îngrijirea paliativă la nivel național și internațional prin informare, prin programe educaționale dedicate profesioniștilor, pacienților și comunității și prin îmbunătățirea legislației în domeniu. 

Organizația este unul dintre cele șapte modele de îngrijire paliativă recunoscute la nivel mondial și este Centru de Excelență pentru Europa de Est și Asia Centrală.

Cum să faci mai mult, cu bani mai puțini. Paliația, integrată în sistemul public de sănătate
zoom

„Integrarea în strategia națională de sănătate a îngrijirii paliative poate începe cu integrarea abordării paliative, ceea ce ar însemna o viață de calitate pentru bolnavii care suferă de boli cronice progresive și incurabile și, deloc de neglijat în condițiile economice actuale, ar însemna economii la bugetul de sănătate si eficientizarea cheltuielilor.”

Conf. Dr. Daniela Moșoiu

Pentru mai multe informatii, vizitati www.hospice.ro, www.studiipaliative.ro, www.infopaliatie.ro. 


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2015-11-23

GALERIE MEDIATAGURI: proiect, paliatia, sistemul public de sanatate, hospice, uniunea europeana
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


SYKTYR, FLEGMELOR!
24 Noi 2015

EXCREMENȚELOR, DIARIȘTI ”DĂ” CAKACIU AI ”LU PUTOAREA”, CU GÎNDUL EXCLUSIV NUMAI LA FELAȚIE, TERMEN EDULCORANT, FIIND, NU AFLAT-AȚI CĂ ÎN VOCABULARUL LIMBII ROMĂNE NU ”SE EZISTĂ” CUVÎNTUL ”PALIAȚIE”....NU ”EZISTĂ” DECÎT: ”PALIATIV, BĂI CAKATZI CU ”BOLENTINE”, ”FORMATORI DĂ OPINII”! (”REAȚI A DRACULU DĂ TALENTE BĂȘTINOASE!”)
ANDRA
24 Noi 2015

Comentariul de mai sus,intrece limita nesimtirii si proastei educatii.Daca managerii,ar fura mai putin,ar fi si bani,in sanatate !Bolnavii de cancer,fiind asigurati social,pot beneficia,de ingrijirea medicilor de familie daca,binevoiesc cumva.sa se deranjeze.Mai sunt centre de ingrijire paleativa,chiar in Bucuresti.DECI?SA SE FURE MAI PUTIN,IAR MEDICII DE FAMILIE,SA-SI PRACTICE CU ADEVARAT PROFESIA!
ANCA
27 Noi 2015

Dar oare medicii din Romania cunosc ce inseamna paliatie ? Sau doar storc bolnavii de bani pana cand iti spune: ,, Nu mai este nimic de facut... In 3luni moare. Pregatiti-va!'' Daca mai au cu ce as adauga eu. Exista fundatii pt bolnavii de cancer unde pacientii sunt tratati cu respect si admiratie! Sunt tratati intai de toate ca OAMENI !!!!
Random imageUltimele stiri


loading...