2019-02-19 03:24


Cum să ne protejăm de Zika. Feriți-vă de înțepăturile de țânțari

 |  15:42
Cum să ne protejăm de Zika. Feriți-vă de înțepăturile de țânțari

Persoanele care călătoresc în țări cu transmitere locală a virusului Zika (ZIKV) ar trebui să folosească măsuri de protecție personală bazate pe protecția împotriva înțepăturii de țânțari, atât în incinte, cât și în exterior, de la răsăritul soarelui până la apus când este intervalul maxim de activitate al țânțarului vector, potrivit informațiilor publicate pe site-ul Institutului Național de Sănătate Publică.

Cei care călătoresc în țările cu virus Zika sunt sfătuiți să poarte pantaloni lungi și bluze/ cămăși cu mânecă lungă, mai ales în perioada de maximă activitate a țânțarului vector, perioada de repaus/ somn să fie în spații prevăzute cu aer condiționat sau cu mijloace de protecție mecanică, altfel este indicat să se folosească plase de pat pentru țânțari, chiar și în timpul zilei.

Totodată, femeile care doresc să rămână însărcinate în perioada următoare, gravidele, persoanele cu boli imune sau cronice severe, cele însoțite de copii mici ar trebui să consulte un medic sau să se adreseze unui cabinet specializat în medicină de călătorie înainte de a pleca în deplasări pentru a primi recomandări privind folosirea repelentelor și alte măsuri preventive.

Călătorii care prezintă simptome compatibile cu infecția cu virus Zika în interval de 3 săptămâni de la întoarcerea dintr-o zonă afectată sunt sfătuiți să se adreseze medicului și să specifice că au călătorit recent în acea zonă. Femeile însărcinate care au călătorit în zone cu transmitere a virusului Zika ar trebui să specifice acest lucru cu ocazia consultului prenatal, astfel încât să fie evaluate și monitorizate corespunzător.

Infecția cu virus Zika este cauzată de un microorganism din genul Flavivirus, familia Flaviviridae, grupul Spondweni, fiind transmisă prin intermediul țânțarilor, îndeosebi Aedes aegypti. Perioada de incubație variază între 3 și 12 zile după înțepătura unui țânțar infectat, majoritatea infecțiilor fiind asimptomatice (60 — 80%).

Principalele simptome

Simptomele bolii sunt de obicei ușoare, cu caracter autolimitant în 4—7 zile, fără complicații severe sau decese asociate și cu o rată scăzută de spitalizare. Principalele simptome sunt erupția maculară sau papulară, febră, artralgii, conjunctivită nonpurulentă/ hiperemie conjunctivală, mialgie și cefalee. Erupția maculo-papulară de multe ori apare inițial pe față și apoi se extinde pe tot corpul. Mai puțin frecvent întâlnite sunt durerile retro-orbitare și semnele gastro-intestinale.

"Nu există profilaxie, tratament sau vaccin pentru a proteja împotriva infecției ZIKV. Prin urmare, se recomandă măsuri de prevenire cu caracter personal, pentru a evita înțepăturile de țânțar. Există dovezi despre posibilitatea transmiterii transplacentare a virusului de la mamă la făt sau în timpul travaliului unei mame în faza viremică; de asemenea este posibilă transmiterea pe cale sexuală sau prin sânge și produse de sânge", precizează sursa citată.

Asocierea cu sindromul Guillain-Barré și alte complicații auto-imune neurologice, precum și microcefalia fetală sau neo-natală din mame eventual expuse la ZIKV în primele două trimestre ale sarcinii au fost notificate pe parcursul celor mai recente focare de boala Zika (Polinezia Franceză și Brazilia). Este nevoie însă de dovezi suplimentare pentru a stabili o legătură de cauzalitate între aceste deficiențe neurologice/ de neuro-dezvoltare și infecții cu ZIKV.

Al cincilea caz în Bolivia

Autoritățile medicale din Bolivia au confirmat al cincilea caz de infectare cu virusul Zika în această țară andină și au informat despre aplicarea unei norme menite să coordoneze acțiunile cu guvernele regionale și municipale pentru a evita propagarea virusului, relatează EFE.

Într-un interviu acordat posturilor naționale, ministrul sănătății, Ariana Campero, a subliniat că două dintre cazurile înregistrate până la această dată sunt "autohtone" și alte trei sunt "importate", având în vedere că este vorba de persoane care au contractat boala în Brazilia. Noul caz s-a înregistrat în regiunea Santa Cruz (est) și este vorba de un copil de 5 ani, potrivit autorităților locale.

Zika este o boală transmisă de țânțarul din specia Aedes Aegypti, același care transmite și febra dengue și chikunguńa. Virusul a fost identificat prima oară în 1947 în pădurile Zika din Uganda (Africa), în timp ce în Chile a fost detectat primul caz din America Latina, în 2014, în Insula Paștelui.

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a declarat săptămâna trecută stare de urgență sanitară de preocupare internațională față de posibila asociere între cazurile de microcefalie și tulburările neurologice la nou-născuți și creșterea cazurilor de persoane contagiate cu Zika. Relația cauză-efect între ambele nu a fost încă dovedită științific.

Miniștrii sănătății din 14 țări latino-americane au convenit la 3 februarie în Uruguay o foaie de parcurs care mizează pe coordonarea internațională de acțiuni și posibilitatea de a destina bugete suplimentare pentru a combate această boală.

Lista țărilor afectate în ultimele luni este disponibilă prin accesarea link-ului următor:

http://ecdc.europa.eu/en/healthtopics/zika_virus_infection/zika-outbreak/Pages/Zika-countrieswith-transmission.aspx.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2016-02-08

TAGURI: virus, zika, oms, sanatate publica, tantari
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiriSTARBAG
loading...