2018-10-23 01:54


Cum se atacă pensiile militare. În atenția celor nemulțumiți de Legea 223/2015

 |  21:01
Cum se atacă pensiile militare. În atenția celor nemulțumiți de Legea 223/2015

În măsura în care un beneficiar al dreptului la pensie militară de stat se consideră prejudiciat de nerecunoașterea legală a acestui drept, din perspectiva noii legi privind pensiile militare de stat, Legea nr. 223/2015, intrată în vigoare la 01 ianuarie 2016 , are la dispoziție, potrivit avocatului Bogdan Dobrescu, următoarele căi de atac.

Deciziile de pensie emise de casele de pensie sectoriale pot fi contestate, în termen de 30 de zile de la comunicare, la comisiile de contestații care funcționează în cadrul Ministerului Apărării Naționale, Ministerului Afacerilor Interne și Serviciului Român de Informații. Procedura de examinare a deciziilor supuse contestării reprezintă procedură administrativă prealabilă, obligatorie, fără caracter jurisdicțional. Deciziile de pensie necontestate în acest termen sunt definitive. Termenul de soluționare a contestației este de 45 de zile de la data înregistrării acesteia. În situația în care contestația nu este soluționată de comisiile de contestații în termenul de 45 de zile, deciziile de pensie pot fi atacate la instanța în a cărei rază teritorială își are domiciliul ori sediul reclamantul.

Hotărârile comisiilor de contestații pot fi atacate la instanța judecătorească în a cărei rază teritorială își are domiciliul sau sediul reclamantul, în termen de 30 de zile de la comunicare. Hotărârile comisiilor de contestații, care nu au fost atacate la instanțele judecătorești în termenul prevăzut, sunt definitive.

Cererile în fața oricăror organe sau instanțe, precum și toate actele procedurale în legătură cu litigiile, având ca obiect drepturi ori obligații de pensii militare de stat sau de asigurări sociale, sunt scutite de taxă de timbru.

Jurisdicția în sistemului pensiilor militare de stat se realizează prin tribunale și curți de apel. Litigiile privind stabilirea și plata drepturilor de pensii se soluționează în primă instanță de către tribunale. Cererile îndreptate împotriva caselor de pensii sectoriale se adresează instanței în a cărei rază teritorială își are domiciliul ori sediul reclamantul. Hotărârea tribunalului poate fi atacată cu apel.

În cursul judecării procesului, așadar, după parcurgerea procedurii prealabile obligatorii, de formulare a contestației împotriva deciziilor de pensie emise de casele de pensie sectoriale, se poate invoca o excepție de neconstituționalitate a dispoziției legale contestate. Această excepție privește situația în care temeiul de lege aplicabil în materie este cel care neagă dreptul care face obiectul judecății. Practic, instanța, învestită cu judecarea cauzei, în baza legislației existente în acel moment, nu ar putea pronunța o altă soluție.

Prin invocarea acestui mijloc procedural în fața instanței se iterează care sunt condițiile constituționale, prevăzute de ordinea juridică și recunoscute de jurisprudența în materie a Curții Constituționale care legitimează demersul procesual.

În măsura în care judecătorul admite această excepție, sesizarea Curții Constituționale de către instanța în fața căreia s-a ridicat excepția de neconstituționalitate se face printr-o încheiere distinctă, în original sau în copie certificată, care trebuie să cuprindă punctele de vedere ale părților și opinia instanței asupra excepției, și să fie însoțită de dovezile depuse de părți. Suspendarea procesului aflat pe rol este facultativă.

Potrivit art.147 alin.(1) lit.c) din Constituție, dispozițiile din legile și ordonanțele în vigoare constatate ca fiind neconstituționale își încetează efectele juridice la 45 de zile de la publicarea deciziei Curții Constituționale, dacă, în acest interval, Parlamentul sau Guvernul, după caz, nu pune de acord prevederile neconstituționale cu dispozițiile Constituției. Pe durata acestui termen, dispozițiile constatate ca fiind neconstituționale sunt suspendate de drept.

Cui se pot adresa pensionarii

De la 1 ianuarie 2016, conform unui ordin al ministrului Apărării, pensiile militarilor stabilite, revizuite, recalculate sau intrate în plată în baza actelor normative din domeniul pensiilor, anterioare intrării în vigoare a Legii nr. 223/2015, cu modificările și completările ulterioare, devin pensii militare de stat și se vor recalcula, în raport cu vechimea valorificată prin ultima decizie de pensie și cu baza de calcul actualizată conform prevederilor care reglementează salarizarea militarilor (cu luarea în calcul a majorării cuantumului brut al soldelor funcțiilor de bază din luna decembrie 2015).

Recalcularea se va face în termen de maximum 24 de luni de la data intrării în vigoare a Legii nr. 223/2015, iar drepturile vor fi acordate începând cu data de 01.01.2016. În situația în care se vor constata diferențe între cuantumul pensiilor recalculate și cuantumul pensiilor aflate în plată, se va păstra în plată cuantumul avantajos beneficiarului, acest cuantum fiind supus indexărilor anuale ulterioare, în conformitate cu dispozițiile art. 59 din Legea nr. 223/2015. Astfel, nicio pensie aflată în plată nu va scădea în urma procesului de recalculare pe baza noii legislații.

În ceea ce privește diferențele rezultate între cuantumurile pensiilor cuvenite pentru luna decembrie 2010 și cele stabilite în baza Legii nr. 119/2010, cu modificările și completările ulterioare, sau în baza O.U.G. nr. 1/2011, acestea se vor restitui la cererea beneficiarilor, în mod eșalonat, pe o perioadă de cel mult doi ani de la data intrării în vigoare a prezentei legi. Modalitatea de acordare a acestor diferențe se va stabili prin norme aprobate prin hotărâre a Guvernului, emise în termen de 30 de zile de la data intrării în vigoare a legii.

Militarii beneficiari trebuie să adreseze o solicitare centrelor militare în a căror rază teritorială își au domiciliul, în vederea reîncadrării activităților desfășurate în condiții de muncă, similar prevederilor aplicabile militarilor în activitate, în conformitate cu legislația actuală.

Pentru informarea persoanelor interesate, pe pagina de internet a Casei de pensii sectoriale a MApN (http://cps.mapn.ro/) sunt disponibile precizări cu privire la noile prevederi legale din domeniul pensiilor militare de stat, care clarifică probleme ridicate și întrebări frecvente primite de la beneficiari. Această bază de date este actualizată permanent, în funcție de solicitări. Pagina de internet a casei de pensii a MApN poate fi accesată și direct din pagina oficială a ministerului (www.mapn.ro), secțiunea 'Pensii militare'. De asemenea, se pot obține informații și utilizând linia telefonică gratuită tip TELVERDE, cu numărul 0800.808.880, deschisă încă din anul 2010. La acest număr de telefon răspund, în zilele lucrătoare, în intervalul 8.00 — 16.00, specialiști ai Casei de pensii sectoriale a MApN.

Pensiile pentru care se va face recalcularea sunt:

• cele recalculate în baza Legii nr. 119/2010 privind stabilirea unor măsuri în domeniul pensiilor;

• cele revizuite în baza OUG nr. 1/2011 privind stabilirea unor măsuri în domeniul pensiilor acordate beneficiarilor proveniţi din sistemul de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională;

• cele plătite în baza Legii nr. 241/2013 privind stabilirea unor măsuri în domeniul pensiilor acordate beneficiarilor proveniţi din sistemul de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională;

• cele stabilite în baza Legii nr. 80/1995 privind statutul cadrelor militare;

• cele stabilite în baza Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice.

Protest

Pe 24 ianuarie. Consiliul Național al Societății Civile organizează un miting în Piața Victoriei, de la ora 11, pentru ca pensiile militare să nu scadă. Sindicatul Cadrelor Militare este principalul organizator al protestului și așteaptă participări din ma imulte zone sindicale: ceferiști, mineri, cadre didactice, asociații ale revoluționarilor.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2016-01-20

TAGURI: legea 223/2015, pensii militare
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


OLE!
20 Ian 2016

Sper la o NOUĂ REVOLUȚIE!
DIANA
20 Ian 2016

Hai domne sa fim seriosi Ce sa caute cfr- istii alaturi de Dogaru? Chiar ne crede atat de prosti? Ce avem noi comun cu ei la doleante? Imposibil si de necrezut. Asteptati- ne mult si bine .
CIVIL PRODUCTIV
21 Ian 2016

Nu le e rusine analfabetilor - oftigan, ofitaran = ofiter , personal neproductiv care nu trebuie sa aiba nici salarii si nici pensii mari - au lustruit scaunele cu fundul pantalonilor toooata viata si au taiat frunze la ciini - muncile le facea personalul (soldatii ) in termen nu jigodiile astea securistice gen dogaru si ceilalti !!! huoooo - secaturilor
DIANA
21 Ian 2016

Ca bine le zici stimabile. Dogaru e toata ziua pe televizor cu parul nespalat din lipsa de timp, isi mai da si el cu parerea ptr niste banuti( ca televiziunea il plateste). si cand isi aduce aminte se baga in seama adunind o sleahta de puturosi ca sa iasa in strada. Ba se mai crede si buricul pamantului sa cheme cfr-istii.Slinosu.
DAN
21 Ian 2016

Cu cat mai multi tampiti striga impotriva militarilor cu atat se dovedeste ca ei au dreptate!!
DIANA
21 Ian 2016

Sa inteleg ca si tu Dane strigi impotriva lor?
EMIL
21 Ian 2016

...."astia" nu mai ai simtul rusinii si al nesimtirii .Au pensii mari si tot mai vor .... fara rusine.
CONFUNDAțI
22 Ian 2016

militarii de carieră cu Dogaru, precum preoții sau episcopii cu credința-n Dumnezeu (așa auzi înjurături de cruci, de sfinți, de moaște și anafură) pt.că românii nu mai au discernământ. Nu știu de ce se autointitulează tov.Dogaru reprezentanții militarilor pt.că NU el este reprezentativ pt.ei. Nu știu de ce nu se adună în jurul unui titan ca Generalul Chelaru Mircea care, are toate țiglele pe casă, vorbește bine și știe ce zice! Plus că dacă i s-ar cere părerea, ajutorul, spirjinul.... s-ar implica prin vastele sale cunoștințe să salveze Ro. Sunt și oameni venerabili care au cultură, au mintea încă verde, nu aburită de ziare gen CAN-CAN sau Libertatea, ori televizor! P.S. De ce dracu vă revoltați pe militarii de carieră care-au au fost pentru patrie (se știu care....) NU ȘI PE INFRACTORII DIN CASA POPOULUI care stau pe buci câteva ore/săptămână, votează ca boii, fac politică televizață, își iau indemnizații de ședință, au vacanțe precum școlarii, plimbări interne și externe pe banii noștri, TOTAL NEPRODUCTIVI de legi favorizante nouă, singura lor meritocrație fiind PUNEREA LA PĂMÂNT A ROMÂNIEI. Unde mai punem căți bani se duc pe apa sâmbetei pt.nerușinarea lor de-a adăsta în Casa Poporului atunci când binevoiesc să vină! Și 2 - numărul impresionant - 600 de pasibili ori dovediți infractori, cu personalul aferent care taie frunză la câini, freacă duda sau pisoiul....
PE DATA DE 18 IANUARIE,
22 Ian 2016

acelaşi domn Dogaru se adresa – în stilu-i caracteristic unui Dinozaur inexistent care ar putea fi oricine dar nu e nimeni, pentru că aşa ştie el să atace, din spate, de după gard, fără însă a da faţă cu inamicul şi acolo îl somează pe „Dinozaur” să plece în istorie, alături de acolitul său Iliescu, şeful ANCMRR. Iată ce spune acolo domnul Dogaru :” Daca mai ai vreo urma de demnitate in tine, retrage-te in Istorie! Nu inainte insa de a atrage atentia acolitului tau, generalul cu un cer de stele si de grade masonice pe epoleti, mare profesor universitar dr. fin analist de talie galactica, si patriot la depuneri de coroane, dl. ILIESCU Mihai, care se pregateste sa dea o noua dovada de loialitate fata de noii puternici conjucturali, convocandu-si adeptii pe 21 ianuarie a.c., spre a le da ca misiune “onoranta” de lupta, contracararea rezervistilor care cer respectul fata de ei si de natiune, drepturile lor si ale natiunii, acolo unde se mai pot obtine … in strada! Alatura-te asadar, paganule, rugilor noastre catre Dumnezeul tuturor, sa le dea si acestora “mintea romanului cea de pe urma”. Numai asa te vom ierta, pentru deceniile de umilinta, uitandu-te cu totul!” Deci pentru domnul Dogaru, acum două zile duşmanul era cel care nu ieşea în stradă şi se opunea protestelor. Brusc, astăzi domnul Dogaru nu mai vrea proteste la Iaşi, noii puternici conjuncturali ai „dinozaurului” l-au pus cu botul pe labe sau l-au cumpărat, acum duşmanii domnului Dogaru sunt cei care vor veni la Bucureşti şi pasămite „vor incerca sa provoace tulburari sau diverse conflicte, vor fi predate imediat jandarmilor, pentru evacuarea din zona mitingului.”
Să FIE CLAR,
22 Ian 2016

provocările nu vor fi lansate de pensionarii militari neafiliaţi lui Dogaru, ci de serviciile şi autorităţile cu care a bătut palma pentru a-i „ridica” pe cei care nu intră în „PATUL LUI PROCUST” Deci domnul Dogaru practic îi ameninţă pe cei care nu vor face ce spune el, că îi va preda imediat jandarmilor: Pensionari, vi se pregăreşte ceva!Dogaru a bătu palma cu “puternicii conjuncturali” şi toţi cei care vor face opinie aparte vor fi daşţi pe mâna jandarmilor. NU AR FI PRIMA OARĂ. Aşadar, atenţie domnilor pensionari militari, adunarea de la 24 Ianuarie din Bucureşti este foarte periculoasă din mai multe motive: 1. Generalul iarnă nu iartă, se pare că gerul se va menţine, mulţi dintre noi suferă de boli care nu iartă, ieşitul afară în ger este total contraindicat cardiacilor. Probleme vor avea şi cei cu boli de stomac, ficat, rinichi. Pe un asemenea ger, nici fanfara şi îmi e teamă că nici amplificarea nu vor fi eficiente. Este foarte greu să stai într-un loc 15 minute la minus 15 grade Celsius aşadar, activitatea se va termina vrem nu vrem mult mai repede. 2. Autorităţile nu văd cu ochi buni nici un protest, mai ales că le e teamă ca nu cumva lumea să se manifeste ca la Chişinău. Aşadar autorităţile vor lua măsuri dure la cele mai mici semne de … amplificare a protestelor. 3. Serviciile nu dorm, printre noi vor fi colegi din toate serviciile secrete, infiltraţi nu numai să vadă cine e mai vocal şi cine sunt liderii de opinie, vom avea printre noi şi provocatori, unii poate chiar îmbrăcaţi militar, sau semi, iar rolul acestora va fi pe de o parte să adune informaţii, pe de alta să creeze moment neplăcute, să provoace dezordine, încăierări, să îi provoace pe “colegi” sau forţele de ordine dacă protestele se vor desfăşura altfel decât doreşte domnul Dogaru. Nu uitaţi, ciobanii au trecut de cordonul de jandarmi, au intrat în curtea Parlamentului şi în
şI îN PARLAMENT
22 Ian 2016

fără să păţească nimic, însoţiţi de băieţi din servicii. Vasile Teofil a fost bătut de janfdarmi pentru că a fost împins în spaţiul „protejat”. Deci militarii au parte de tratament preferenţial. 4. Chiar organizatorul, după cum s-a văzut, a bătut palma cu cei împotriva cărora spune că protestează şi nu se va sfii ca la un moment dat să spună că declară închise protestele, ca organizator, lăsându-i pe ceilalţi la îndemâna jandarmilor care vor constata că un grup de …. protestatari nu au respectat programul stabilit şi forţele de ordine au fost nevoite să restabilească ordinea. Să nu uităm incidental de la Constanţa când un pensionar membru ANCMRR domnul Teofil Vasile la ora aceea a fost împins de colegii din SCMD peste gardul care limita spaţiul, în gura jandarmilor care l-au bumbăcit tovărăşeşte.Există material filmat în care se vede că este împins peste gard. În aceeaşi seară domnul Pricină declara că persoana, nu este membru de sindicat, şi că incidental nu priveşte SCMD dar două luni mai târziu domnul devenise membru de sindicat şi Dogaru se lăuda cu el. Cine a uitat, va avea aceeaşi soartă. 5. Printre pensionari –graţie “ CNSC” vor fi mulţi oameni necunoscuţi nouă, care vor pretinde că fac parte din nu ştiu ce organizaţie păstorită pasămite de marele Guru Dogaru iar pe aceştia chiar nu îi poate controla nimeni, nu vor putea fi nici îndepărtaţi că doar “i-a chemat tovarăşul Dogaru “ şi nici nu va şti nimeni dacă sunt cu adevărat ceea ce spun. Deci jocul lui Dogaru cu CNSC este foarte parşiv pentru că în felul ăsta pemite infiltrarea a o seamă de provocatori care au mai încercat o manevră similară şi la protestele din 2011 din câte ţin eu minte, de la televiziune. Noroc că atunci au fost câţiva militari care i-au luat la întrebări pe “tovarăşi”, revoluţionari de profesie, iar aceştia au plecat repede.
Random imageUltimele stiri


loading...