2019-05-25 20:08


Cum să evităm gripa de sezon

 |  15:30
Cum să evităm gripa de sezon

Mediciirecomandă oamenilor să consume alimente bogate în proteine şi grăsiminesaturate, fructe, legume şi să evite consumul băuturilor alcoolice în zilelefoarte friguroase. O atenţie deosebită trebuie acordată copiilor, astfel încâtsă se evite situaţiile în care aceştia sunt lăsaţi să aştepte în interiorulautovehiculelor parcate. De asemenea, să se evite transportul copiilor pedistanţe lungi în vehicule fără posibilităţi de climatizare şi neechipatecorespunzător. Totodată, persoanele vârstnice, în special cele cu afecţiunicardiace şi respiratorii, trebuie să evite deplasările şi frecventarealocurilor aglomerate care creează premisele epuizării în condiţii detemperaturi scăzute.

Încălzirealocuinţelor şi a spaţiilor închise de locuit trebuie să fie corespunzătoare,dar este recomandat să se evite utilizarea instalaţiilor improvizate, care potduce la intoxicaţii cu monoxid de carbon. Medicii avertizează că foartesensibile la ger sunt mâinile şi picioarele, motiv pentru care acestea trebuieferite de temperaturi scăzute pentru a evita degerăturile.

MinisterulSănătăţii (MS) recomandă populaţiei ca, în zilele cutemperaturi scăzute, să asculte sfatul medicilor, să respecte regulile deigienă, să evite expunerea prelungită la frig şi să se îmbrace corespunzător.

Numărulinfecţiilor respiratorii acute raportate este într-o uşoară creştere, cu 12,1%mai mare comparativ cu cel de săptămâna precedentă, dar se înscrie în limitenormale, fiind înregistrate 83.291 infecţii acute respiratorii şi pneumonii şi5.769 cazuri care au necesitat internări.

Continuă campania de vaccninare antigripală

Campaniade vaccinare gratuită a Ministerului Sănătăţii împotriva gripei de sezoncontinuă, informează MS. Un număr de 966.259 persoane au fost vaccinateîmpotriva gripei de sezon, în cadrul campaniei de vaccinare antigripalăgratuită a Ministerului Sănătăţii. Peste 49% dintre acestea sunt persoane cuvârsta peste 65 de ani. De asemenea, conform raportărilor Centrului Naţional deSupraveghere a Bolilor Transmisibile, în săptămâna 6 - 12 decembrie nu au fostînregistrate cazuri de gripă.În 2010, Ministerul Sănătăţii va utiliza 1.300.000 de doze de vaccin antigripalpentru imunizarea cu prioritate a persoanelor cu risc ridicat de îmbolnăvire.Sunt vaccinate persoanele cu vârsta peste 65 de ani, cele cu boli cronice, înspecial boli respiratorii şi cardiovasculare, boli metabolice, copii şi bătrâniinstituţionalizaţi, personal medical, conform recomandărilor OMS şi ECDC.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :638952-03-19
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


STARBAG