2019-01-24 06:51


Cum să evităm virusul AH1N1. Gripa porcină a făcut o victimă, dar Ministerul Sănătăţii infirmă epidemia

 |  19:12
Cum să evităm virusul AH1N1. Gripa porcină a făcut o victimă, dar Ministerul Sănătăţii infirmă epidemia

Virusul AH1N1 a făcut prima victimă în acest sezon. Un bărbat din Iaşi amurit în spital după ce a fost diagnosticat cu gripă AH1N1. OficialiiMinisterului Sănătăţii susţin însă că nu se poate pune problema unei epidemii,cât timp au fost depistate doar şapte cazuri de persoane infectate cu gripăporcină. Ministerul Sănătăţii informează că oamenii se pot imuniza împotrivavirusului AH1N1 cu vaccinul antigripal produs de Institutul Cantacuzino.

Gripa porcină face din nou victime în România. Un bărbatdin Iaşi a decedat duminică noapte după ce a fost diagnosticat cu virusulAH1N1.

Direcţia de Sănătate Publică din Iaşi aanunţat, ieri, că un bărbat în vârstă de 61 de ani, diagnosticat cu gripă AH1N1şi internat în stare gravă la Spitalul de Pneumoftiziologie din localitate, amurit în unitatea medicală. Bărbatulpetrecuse Sărbătorile de iarnă în Egipt, unde se presupune că a contractatvirusul.

Acestaeste primul caz de deces din cauza gripei porcine înregistrat în acest sezon înRomânia. În ultimele trei zile, trei cazuri de gripă AH1N1 au fost înregistrateîn Iaşi.

MinisterulSănătăţii (MS) susţine că, în momentul de faţă, nu se pune problema instaurăriiunei epidemii. “Până în acest moment aufost depistate şapte cazuri de persoane infectate cu virusul AH1N1. Nu se puneproblema unei epidemii”, ne-a declaratpurtătorul de cuvânt al MS, Oana Grigore. Oficialii ministerului de resortanunţă că oamenii se pot imuniza împotriva virusului AH1N1 cu vaccinurileantigripale produse de Institutul de Seruri şi Vaccinuri “Dr. I. Cantacuzino”. “Vaccinul împotrivagripei de sezon au în rădăcină şi virusul AH1N1. Noi am distribuit 1.300.000 devaccinuri în teritoriu. Oamenii se pot imuniza gratuit cu aceste vaccinuri”, ne-a mai menţionat purtătorul de cuvânt al MinisteruluiSănătăţii.

Cum ne dăm sema dacă avem gripă AH1N1

Simptomele infecţiei cu virusul gripal A/H1N1 suntasemănătoare cu cele ale virozelor respiratorii: rinoree, jenă în gât şi tuse seacă, febră de peste37 de grade. Medicii recomandă persoanelor ce prezintă aceste simptome săse izoleze de restul familiei.

Dacăprezenţa virusului este confirmată într-o comunitate, cazurile uşoare pot fitratate acasă, doar pentru cele severe fiind necesară internarea.Cazurile severe sunt considerate cele în care pacientul este slăbit, nu sepoate deplasa, respiră cu dificultate, are convulsii, nu poate bea lichide şiare febră mare.

OrganizaţiaMondială a Sănătăţii (OMS) a emis un set de reguli ce trebuie respectate pentrua preveni atât îmbolnăvirea, cât şi răspândirea virusului AH1N1: păstrareadistanţei faţă de persoanele ce prezintă simptome specifice gripei, evitareaaglomeraţiei, spălarea pe mâini cu apă şi săpun, utilizarea şerveţelelor deunică folosinţă în cazul acceselor de tuse sau strănut şi aerisirea locuinţei.

Autorităţilesanitare recomandă dezinfectarea obiectelor folosite de mai mulţi oameni, cumar fi tastaturile calculatoarelor, receptoarele şi butoanele telefoanelor fixe,butoanele lifturilor sau mânerele uşilor.

RecomandărileMinisterului Sănătăţii pentru prevenirea îmbolnăvirii cu gripa nouă:

1.Nasul şi guratrebuie acoperite cu batista personală în timpul strănutului sau al tusei.Batistele personale nu se împrumută;

2.Mâna nu trebuiedusă la ochi sau la gură decât după ce a fost spălată cu apă şisăpun;

3.Trebuie evitate pecât posibil aglomeraţiile;

4.Trebuie să se evite contactul apropiat cu persoane care prezintăsemne clinice evidente de afecţiuni acute respiratorii (febră,tuse, strănut, ochii congestionaţi etc.);

5.Persoanele careprezintă simptome asemănătoare gripei se vor izola de restul familiei şi se vorprezenta la medicul de familie pentru stabilirea diagnosticului şi a conduiteiterapeutice.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639234-03-31
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri

loading...