2017-01-22 18:24


Se fură şi cu uniforma şcolară

 |  21:00
Se fură şi cu uniforma şcolară

Opoziţia părinţilor în privinţa introducerii uniformei şcolare are drept motiv iniţierea de afaceri suspecte între conducerile şcolilor şi firmele interesate. Purtarea uniformei este o opţiune a consiliilor de administraţie din unităţile de învăţământ. Părinţii vor să croiască singuri uniforme pentru copiii lor, dar nu li se permite pe motiv că nu au licenţă.

“Impunerea unei anumite uniforme cumpărate prin şcoală este cel mai josnic act de hoţie la care poate apela conducerea unei şcoli. O unitate de învăţământ poate impune un anumit tip de uniformă, dar nu poate obliga pe nimeni să o cumpere de la firmele cu care se află în cârdăşie. Poţi să impui, de exemplu, ca băieţii să poarte costum negru, pantofi negri şi cămaşă albastră. În schimb, nu poţi impune părinţilor să cumpere uniforme de la firmele la care conducerea are interese financiare. Părintele ar trebui să se ocupe de uniforma propriului copil, atât timp cât aceasta se încadrează în cerinţe. Poate un părinte nu are bani, dar se pricepe la croitorie şi face singur o uniformă pentru copilul său.

Am auzit că în unele şcoli nu li s-a permis  părinţilor să croiască uniforme pentru copiii lor, deoarece nu au licenţă pentru aşa ceva”, este convingerea pe care ne-a transmis-o prin e-mail Ada Constantinescu, mama unei eleve de la Şcoala nr. 3 din Câmpulung Muscel. Sunt unităţi şcolare în care uniformele au devenit obligatorii. Elevii proveniţi din familii cu o situaţie financiară precară, care nu şi-au permis uniforma, au fost nedreptăţiţi, chiar nelăsaţi să intre la ore. “Uniforma şcolară poate fi o opţiune a Consiliului de administraţie al şcolii respective. Cei care au (îşi permit) uniforma pot să o poarte la indicaţia cadrelor didactice. Cine nu îşi poate permite, din cauza situaţiei materiale, are dreptul şi trebuie să trimită copilul la şcoală fără uniformă”, ne-a declarat Sergiu Gârleşteanu, profesor la Şcoala nr. 197 din Bucureşti.

În ţări din UE ţinuta e obligatorie

Alţi părinţi consideră că introducerea uniformelor traumatizează copilul la şcoală. “Orice instituţie, fie ea şi şcolară, impune un anume cod de ţinută, de comportament. Deci să înţeleg că în una din cele mai democratice ţări din Europa, cum ar fi Anglia, toate şcolile fac un «abuz» pentru că au impus uniforma şcolară obligatorie şi ca atare nu au nici motivaţie pedagogică?! Şi nu e numai cazul Angliei, mai sunt şi alte ţări din UE care au impus în şcoli uniforma pentru elevi. Cu o atitudine din asta din partea unor părinţi e o democraţie prost înţeleasă, fără reguli, fără nimic”, este opinia lui Paul C. Cristian, profesor de germană.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639269-02-18

TAGURI: uniforma, scoala, afaceri, parinti, uniforma scolara, obligatorie, profesori, costum, camasaComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image