2019-02-21 04:17


Cuviosul Dimitrie cel Nou, sfântul care și-a pedepsit piciorul vinovat

 |  18:20
Cuviosul Dimitrie cel Nou, sfântul care și-a pedepsit piciorul vinovat
Sărbătoarea Sfântului Dumitru este pentru locuitoriiorașelor şi satelor de pe tot cuprinsul ţării prilej de bucurie. La aceastădată sunt organizate numeroase târguri şi serbări câmpeneşti, iar lumea maiuită de necazuri. În timp ce pe data de 26 se sărbătoreşte Sfântul Mare MucenicDimitrie, zis şi izvorâtorul de Mir, ziua de 27 este rezervată cinstirii Sf.Dimitrie cel Nou-Basarabov, patronul Capitalei, ale cărui moaşte se află înCatedrala Mitropolitană din Dealul Patriarhiei.

„Duceți-mi trupul în biserică!”

Dimitrie cel Nou-Basarabov a fost un simplu păstor, deorigine româno-bulgară, care a trăit în secolul 13 în satul Basarabov, situatpe malul râului Lom, în Bulgaria. Moaştele lui au fost descoperite după ceSfântul Dimitrie „s-a arătat” în vis unei copile bolnave de epilepsie. Acestai-a spus fetei că se va vindeca, numai dacă oasele lui vor fi scoase din albiarâului. „Duceți-mi trupul în biserică! Se află în apă, în dreptul unui copac depe margine.”, i-ar fi spus Dimitrie. Bolnava a mărturisit visul preoţilor şi,astfel, oamenii au început să-l caute. În cele din urmă, au găsit corpulîntreg, binemirositor, îngropat în vadul apei, exact așa cum șoptise sfântul,în vis. Rămășițele lui Dimitrie au fost duse, cu mare alai, în biserica dinsatul Basarabov, unde au şi început să facă minuni. Fata epileptică s-avindecat, iar bolnavi din toate colţurile lumii au împânzit locul, veniți cusperanță de tămăduire. Printre aceştia, s-au numărat şi mulţi ortodocşi dinŢara Românească.

Legenda spune că sfântul a oprit războiului ruso-turc

În timpul războiului ruso-turc, dintre anii 1769 şi 1774,moaştele Sf. Dimitrie cel Nou au fost luate de generalul rus Peter Salnikov,pentru a fi duse în Rusia. La trecerea acestora peste meleagurile româneşti,mitropolitul Grigorie al Ungrovlahiei, împreună cu un negustor bogat, pe numeHagi Dimitrie, l-au rugat pe general să le dăruiască lor. Rusul s-a înduplecat,însă mâna dreaptă a sfântului a fost luată de soldaţi şi păstrată în lavraPecerska din Kiev. Din 1774 Sf. Dimitrie a devenit ocrotitorul cetăţiiBucureştiului şi al Ţării Româneşti. Legenda spune că minunile săvârșite desfântul Dimitrie Basarabov au fost nenumărate, dar cele mai importante, pe carecredincioșii nu le-au uitat niciodată, au fost încetarea războiului ruso-turcşi izbăvirea de ciumă ce chinuia de mai multă vreme ţara.

Sfântul Sinod a stabilit, în 1955, ca data de prăznuire alui să fie 27 octombrie. An de an, la această dată, mii de credincioşi vin lalocul în care se află racla Sf. Dumitru, pentru a-i aduce omagiul şi a se ruga.

Trei ani a umblat cu un picior desculț

Dimitrie era un om cu sufletul curat şi cu mare frică deDumnezeu. În copilărie se ducea cu animalele la păscut și avea grijă de ele cudragoste. Duminica asculta cuvântul Domnului în mica bisericuţă din localitateanatală. Într-o zi, fără să vrea, atent la vitele pe care le mâna spre islaz,Dimitrie a călcat peste un cuib de pasăre, strivind toţi puişorii. Când a văzutgrozăvia, s-a îndurerat, a început să plângă în hohote, luând puiuţiiînsângeraţi în palmă. Erau morţi. Atât de mult a suferit, încât trei ani, varăsau iarnă, tânărul a umblat desculţ, pedepsindu-şi, astfel, piciorul vinovat.

După un timp de la această întâmplare, năzuind la o viaţăcomplet închinată lui Dumnezeu, cucernicul păstor a lăsat lumea şi s-a retrasîntr-o peşteră din apropierea satului natal. Acolo a petrecut mulţi ani în postşi rugăciune, fiind învrednicit de Atotputernic cu „darul facerii de minuni”,încă din timpul vieţii pământeşti. A locuit multă vreme în peştera lui și,într-o zi, simțindu-şi sfârșitul aproape, Dimitrie s-a dus pe malul râului Lom.S-a aşezat între două lespezi de piatră, ca într-un sicriu, a închis ochii șiși-a încredinţat sufletul curat Tatălui Ceresc.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :638945-11-16
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri
STARBAG
loading...