2017-01-24 07:10


Dacă reciclăm, plătim mai puțin la întreținere

 |  15:31
Dacă reciclăm, plătim mai puțin la întreținere

În câteva zile va intra în vigoare ordonanța de urgență care permite Primăriilor să introducă sistemul "plătește pentru cât arunci" în vederea stimulării colectării separate a deșeurilor de la populație.

Practic, cetățenii care au grijă să separe gunoiul pe care îl produc vor plăti o factură mai mică la salubritate, anunță economica.net.

"Plătești pentru cât arunci", conceptul implementat de mare parte dintre statele europene cu scopul de a îi determina pe cetățeni să recicleze a fost legiferat și în România. Ieri, 18 octombrie, a fost publicat în Monitorul Oficial un OUG care modifica și completează Legea nr. 211/2011 privind regimul deșeurilor prin care se instituie această posibilitate. Decizia finală o vor avea însă autoritățile publice locale care sunt obligate ca, până în 2020, să asigure metode de reciclare pentru cel puțin 50% din masa totală de hârtie, metal, sticlă și plastic  care se produc.

"În vederea stimulării colectării separate a deșeurilor de la populație, autoritățile publice locale aplică ca instrument economic "plătește pentru cât arunci", acolo unde este posibil din punct de vedete tehnic, economic și al protecției mediului", se arată în OUG 68/2016.

Aplicarea acestui instrument se realizează în baza următoarelor criterii: cantitatea de deșeuri generată; tipuri de deșeuri generate; volumul recipientului; frecvența de preluare a deșeurilor.

Primăriile trebuie să pregătească sistemul de reciclare

De asemenea, actul normativ  stabilește că  producătorii de deșeuri și deținătorii de deșeuri au obligația să colecteze deșeurile separat, în cazul în care acest lucru este posibil din punct de vedere tehnic, economic și al protecției mediului. Acestea nu se amestecă cu alte deșeuri sau materiale cu proprietăți diferite. De asemenea, operatorii economici care colectează și/sau transportă deșeuri au obligația de a asigura colectarea separată a acestora și de a nu le amesteca în timpul transportului.

Potrivit actului normativ, care va intra în vigoare la zece zile de la publicarea sa în Monitorul Oficial, producătorii de deșeuri și administrațiile publice locale sunt obligați să atingă, până la 31 decembrie 2020, un nivelul de pregătire pentru reutilizare, reciclare a hârtiei, metal, plastic și sticlă ce provin din deșeurile menajere de minimum 50% din masa totală.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2016-10-19

TAGURI: primarii, reciclare, deseuri, gunoiComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


CICI
19 Oct 2016

In Timisoara asa se colecteaza de multa vreme.
Random image
Media

Trenuri intarziate
Trenuri intarziate 06 Ian 2017 | (0)
Social

Deszăpezire „exemplară” în Capitală