2017-01-17 17:06

SOCIAL


De marţi, consultaţiilor vor fi taxate. Medicii de familie vor 200 de milioane de la stat, CNAS spune că nu sunt bani

 |  18:06
De marţi, consultaţiilor vor fi taxate. Medicii de familie vor 200 de milioane de la stat, CNAS spune că nu sunt bani
Întâlnirea de la Ministerul Sănătăţii dintrereprezentanţii medicilor de familie, ministrul Cseke Attila şi preşedinteleCNAS, Lucian Duţă, s-a încheiat fără a se ajunge la un acord, astfel cădoctorii nu vor semna contractul-cadru, iar de marţi vor percepe taxe pentruconsultaţii.

Ministrul sănătăţii, Cseke Attila, a invitatreprezentanţii medicilor de familie şi pe preşedintele Casei Naţionale deAsigurări de Sănătate la discuţii, ieri, la ora 14.00, la sediul ministerului.În cadrul discuţiilor, reprezentanţii medicilor defamilie au cerut 200 de milioane de lei pentru întreţinerea cabinetelor, întimp ce cei ai MS şi CNAS au spus că această cheltuială nu poate fi susţinută. În aceste condiţii, medicii de familie spun că nu vor semna contractul cadru, iar de marţivor percepe taxe pentru consultaţii. În replică, ministrul Cseke Attila a susţinutcă prioritar este pacientul. În timpul discuţiilor, câteva zeci de medici de familie s-a adunatîn faţa Ministerului Sănătăţii pentru a aştepta rezultatul acestora. Întrevederea a fost stabilită după cemedicii de familie au refuzat să semneze contractele pe 2011 întrucât suntnemulţumiţi de multe dintre prevederile noilor acte normative, ei spunând că dela 1 iunie nu mai pot prescrie reţete pentru medicamentele compensate şigratuite şi nici bilete de trimitere către specialist sau spital. Medicii de familie au spus căîncearcă să susţină funcţionarea cabinetelor până în 14 iunie,în speranţa că până atunci vor fi rezolvate problemele, astfel încât să nu fieobligaţi să îi pună pe pacienţi să plătească pentru consultaţii. Iniţial,intenţionam să introduce coplată la consultaţie pentru toţi bolnavii începândde joi (9 iunie, n.r.), însă ne-am gândit să amânăm luarea unei decizii şi săîncercăm să ne susţinem singuri cabinetele, în speranţa că până săptămânaviitoare ar putea fi rezolvate problemele”, a declarat, pentruMediafax, preşedintele Societăţii Naţionale a Medicinei de Familie/MedicinăGenerală (SNMF/MG), Rodica Tănăsescu. Deaceeaşi părere este şi preşedintele Patronatului Medicilor de Familie, DoinaMihăilă, care spune că, întrucât nu au putut semna contractul-cadru la 1 iuniedin cauza divergenţelor cu conducerea Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate,nu pot scrie reţete compensate şi nici nu pot elibera bilete de trimitere cătrespecialişti.

Ambiţia lui Duţă

Normele la noul contract-cadru pe 2011-2012 prevăd ocreştere cu 10% a veniturilor asistenţei primare, alocarea banilor presupunândun efort financiar suplimentar întrucât statul nu are fonduri să alocemajorarea de 30% cerută de medicii de familie, a declarat, marţi, preşedinteleCNAS, Lucian Duţă. El a ţinut să precizeze că o majorare de 30 la sută esteimposibilă în acest context economic. „Este imposibil să alocămmedicinei primare o creştere cu 30 la sută a veniturilor. În acest contexteconomic, este imposibil. Bugetul CNAS are, la ora actuală, un deficit de celpuţin 2 miliarde şi jumătate-3 miliarde de lei, adică aproximativ 750 milioanede euro”, a mai spus Duţă. El a precizat că, până marţi laprânz, peste 2.000 de medici au semnat contractele cu casele de asigurări desănătate.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639249-10-20Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image