2017-01-25 01:27


De teamă că se vor îmbolnăvi, românii fug de centrele de recoltare a sângelui

 |  18:27
De teamă că se vor îmbolnăvi, românii fug de centrele de recoltare a sângelui
Lipsa timpului liber, teama de a contracta diverse bolişi lipsa unui spaţiu adecvat recoltării de sânge la Centrul de Transfuzii suntprincipalele motive invocate de românii care nu donează sânge, potrivitrezultatelor unui studiu.

Studiul privind atitudinea şi comportamentul românilorfaţă de donarea de sânge, comandat de Asociaţia React, a fost prezentat cuocazia Zilei Mondiale a Donatorului de Sânge.

Conform sondajului, 90% dintre respondenţi sunt dispuşisă doneze sânge fără a beneficia de recompense materiale, 93% dintreintervievaţi apreciază că există o criză de sânge în spitalele din România, iar59% dintre români doresc să se implice voluntar într-o campanie de donare desânge. Totodată, 47% dintre respondenţii care au donat sânge au declarat că aufăcut-o din convingere, 44% pentru cunoscuţi şi 12% pentru beneficiile acordatedonatorilor (bonurile de masă şi reducerea de 50% pentru abonamentul latransportul în comun).

Alţi 72% dintre români consideră că numărul donatorilorde sânge în România este prea mic.

Rezultatele studiului demonstrează că există încă românicare îşi motivează absenţa de la donarea de sânge prin lipsa timpului liber -46%. De asemenea, teama de a contracta diverse boli în timpul donării este unfactor care-i determină pe 44% dintre nondonatori să nu meargă la centrele detransfuzii în vederea donării. O pondere semnificativă menţionează şi lipsaunui spaţiu potrivit recoltării de sânge la Centrul de Transfuzii.

Studiul a fost realizat în perioada februarie-martie 2011de către compania Brennan Research and Consultants, în cadrul programului „Oşansă pentru viaţă”, pe un eşantion de 698 de persoane (donatori şi nondonatori),cu vârste cuprinse între 18 şi 60 de ani, din mediul urban. Campania de donarede sânge „O şansă pentru viaţă” a fost realizată de Asociaţia React şi VodafoneRomânia în perioada 2008-2010. „Ne dorim să oferim tuturor şansa de a donasânge în condiţii decente, la standarde comparabile cu orice ţară europeană şisă combatem astfel temerile celor care refuză să doneze din motive de siguranţăsau de aspect neprimitor. 30 de spitale şi 8.000 de vieţi depind în fiecarelună de Centrul de Transfuzii şi fiecare pungă de sânge donată înseamnă celpuţin un om care are şansa de a se bucura de o nouă zi”, a spus Anca Ştefan,preşedintele Asociaţiei React.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639249-12-29Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random image
Media

Trenuri intarziate
Trenuri intarziate 06 Ian 2017 | (0)
Social

Deszăpezire „exemplară” în Capitală