2018-12-12 09:32


Decizie a Patriarhiei Române. Sfântul Gheorghe va fi prăznuit a doua zi de Paşti

 |  17:31
Decizie a Patriarhiei Române. Sfântul Gheorghe va fi prăznuit a doua zi de Paşti
Sfântul Mare Mucenic Gheorghe va fi prăznuitluni, în a doua zi de Paşti, deoarece sărbătoarea coincide cu Sâmbăta Mare dinSăptămâna Sfintelor Pătimiri, zi de post şi pregătire duhovnicească pentrusărbătoarea Învierii, informează Patriarhia Română. Potrivitrânduielilor tipiconale şi liturgice la Săptămâna Sfintelor Pătimiri din carteaTriodului, Sfântul Mare Mucenic Gheorghe va fi prăznuit a doua zi de SfintelePaşti, în 25 aprilie, slujba oficiată împreună cu cea a sărbătorii Învierii.Sfântul Mare Mucenic Gheorghe (n. 275/280 - m. 23 aprilie 303) este pomenit deaproape toate bisericile creştine, de obicei pe data de 23 aprilie.

Sfântul Mare Mucenic Gheorghe s-a născut în Cappadocia, într-o familiecreştină, şi a trăit în timpul domniei împăratului Diocleţian. Mai multedate nu se cunosc cu certitudine, neexistând nici un document al epocii care săconţină date despre viaţa sa. Ceea ce se ştie despre el afost scris ulterior, în Evul Mediu.

Sfântul Gheorghe s-a înrolat în armata romană şi, parcurgând ierarhiamilitară, s-a făcut remarcat prin faptele de arme. În ciuda decretuluiîmpotriva creştinilor, emis de Diocleţian în 303, Sfântul Gheorghe a ales să-şimărturisească public credinţa creştină. Din ordin imperial, sfântul a fostîntemniţat şi supus torturii pentru a-şi renega credinţa. Loviri cu suliţa,lespezile de piatră aşezate pe piept, trasul pe roată, groapa cu var, încălţăminteacu cuie, băutura otrăvită, bătaia cu vâna de bou şi toate celelalte torturi nuau reuşit să-l facă să renunţe la credinţa sa. Martorii suferinţelor SfântuluiGheorghe, uimiţi de puterea sa de a rezista la durere, au renunţat la credinţaîn zeităţi păgâne, îmbrăţişând creştinismul. O dovadă a sfinţeniei sale oreprezintă o minune săvârşită de Sfântul Gheorghe în timpul întemniţării sale.Atingând trupul unui deţinut mort din celula sa, acesta a înviat, convingând-oastfel chiar pe împărăteasa Alexandra, soţia lui Diocleţian, să se creştineze.Întrucât Sfântul Gheorghe a respins oferta împăratului de a-i acorda înalteonoruri în schimbul renunţării la creştinism, Diocleţian a ordonat omorâreaprin decapitare a Sf. Gheorghe şi a soţiei sale.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639243-11-05
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...