2017-01-22 12:15

SOCIAL


Demersurile ANI, ''desfiinţate'' în Parlament. Comisia juridică a Senatului: ''Funcţiile de senator şi de rector nu sunt incompatibile''

 |  16:08
Demersurile ANI, ''desfiinţate'' în Parlament.  Comisia juridică a Senatului: ''Funcţiile de senator şi de rector nu sunt incompatibile''
Comisia juridică a Senatului a decis, marţi, că senatorulPSD Ecaterina Andronescu, rector al Universităţii Politehnice Bucureşti, şisenatorul PNL Nicolae Robu, rector al Universităţii Politehnice din Timişoara,pot cumula aceste calităţi. Raportul, care a fost propus de preşedintelecomisiei, Toni Greblă (PSD), a întrunit cinci voturi pentru, din parteasenatorilor PSD şi PNL, un vot împotrivă şi trei abţineri, aparţinândsenatorilor puterii.

Ei au adoptat acest raport în urma solicitării făcute decei doi senatori, care au transmis Biroului Permanent punctele lor de vederereferitoare la intrarea în vigoare a Legii educaţiei naţionale 1/2011,informează Mediafax.

La propunerea lui Greblă, majoritatea senatorilor dinComisia juridică a stabilit că acest cumul de funcţii este posibil, având învedere prevederile Legii privind asigurarea transparenţei în exercitareademnităţilor publice, act normativ care prevede că deputaţii şi senatorii potexercita funcţii sau activităţi în domeniul didactic, al cercetării ştiinţificeşi al creaţiei literar-artistice.

Greblă a propus ca în raportul comisiei să se arate căfuncţia de rector se încadrează în sintagma "funcţie în domeniuldidactic" şi poate constitui o excepţie care nu instituie o situaţie deincompatibilitate.

"Şi colegii de la Comisia juridică de la CameraDeputaţilor, fiind sesizaţi cu o speţă similară, referitor la rectorulUniversităţii de Medicină din Bucureşti şi rectorul Universităţii dinTimişoara, s-au pronunţat în acelaşi sens", i-a informat el pe membriicomisiei.

Raportul urmează să fie transmis Biroului permanent alSenatului.

Şi deputaţii jurişti au elaborat, în 22 februarie, unpunct de vedere potrivit căruia nu există incompatibilitate între funcţia dedeputat şi cea de rector. Argumentul folosit de mai mulţi membri ai Comisiei aconstat în faptul că deputaţii care deţin şi funcţiile de rectori nu pot fideclaraţi incompatibili, deoarece la momentul în care au fost aleşi legislaţianu interzicea cumulul de funcţii.

Decizia Comisiei din Camera Deputaţilor a fost luată cu11 voturi pentru elaborarea acestui punct de vedere, nouă voturi împotrivă şi oabţinere.

AgenţiaNaţională de Integritate (ANI) a anunţat, recent, că de la data intrării în vigoare a Legii educaţiei,parlamentarii care deţin simultan şi funcţia de rector devin incompatibili.Rectorii care trebuie să aleagă între funcţia de parlamentar şi funcţiauniversitară sunt Ecaterina Andronescu, Nicolae Robu, Ştefan Iosif Drăgulescu şiFlorian Popa. ANI a lansat acest avertisment după ce doi dintre cei patrurectori- parlamentari, Nicolae Robu (PNL) şi Ecaterina Andronescu (PSD) audeclarat ca nu vor respecta noile reglementări, întrucât acestea nu se referăla actualele mandate.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639240-01-28Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image