2017-01-18 14:20

SOCIAL


Etnobotanicele, la liber

 |  21:00
Etnobotanicele, la liber

În timp ce numărul consumatorilor de etnobotanice este în continuă creştere, Legea privind combaterea operaţiunilor cu produse susceptibile a avea efecte psihoactive zace, în aşteptare, pentru a fi aprobată de plenul Camerei Deputaţilor. În momentul de faţă, în Capitală există aproximativ 60.000 de consumatori de droguri din toate categoriile: droguri uşoare şi de risc.

În luna iunie, Ministerul de Interne în colaborare cu Ministerul de Justiţie au supus atenţiei Parlamentului o lege menită să stabilească clar regimul substanţelor etnobotanice. Asta după ce mai mulţi tineri au murit în urma consumului de “îngrăşăminte pentru flori”. Profitând de lacuna legislativă, investitorii au deschis zeci de magazine “Spice”, ţinta lor fiind tinerii. Efectele nocive ale acestor substanţe se văd abia după consum. “Etonobotanicele îţi induc o stare de plutire, de beatitudine, dar după acestea intervin sentimente de depresie, scârba de sine, care pot duce la sinucidere”, spun specialiştii.

Cu toate că lista substanţelor interzise a fost extinsă, traficanţii apelează la modificarea moleculară. Şi cum este interzisă doar o structură moleculară, derivanţii acesteia sunt permişi cu toate că au aceleaşi efecte. Un tânăr, Ştefan B., fost consumator de heroină, actual consumator de etnobotanice, spune că ierburile sunt mult mai periculoase decât heroina. “Am intrat peste cineva în casă şi nu am furat nimic. Când a ieşit omul de la baie, m-a găsit acolo. Mi-a povestit că râdeam şi că aveam ochii mari, bulbucaţi. Eu nu îmi aduc aminte nimic”, ne-a povestit el.

„Personalitatea adevăraţilor toxicomani este patologică şi drogul joacă un rol important în decompensarea acestor personalităţi prost structurate. Dezechilibrele provocate de incapacitatea de gestionare a situaţiilor stresante şi de pierderea semnificaţiei propriei existenţe sunt generatoarele unor mutaţii psihologice, drogul fiind doar tentativa de a salva un psihic pe cale să se degradeze”, explică psihologul Amelia Boroş.

Singurul birou specializat

Legeaprivind combaterea operaţiunilor cu produse susceptibile a avea efecte psihoactive a primit avizul favorabil al Senatului şi al comisiilor de specialitate din Camera Deputaţilor. A fost trimisă plenului, pe 5 septembrie, pentru a intra în procedura de votare. “Până când legea nu va fi aprobată, noi nu putem face mai mult. În colaborare cu cei de la investigarea fraudelor, de la Garda Financiară şi Protecţia Consumatorului efectuăm controale la aceste magazine de vise dar, dacă substanţele nu corespund cu cele de pe listă şi au modificări moleculare, nu avem ce să le facem. Trebuie să le dăm înapoi pe cele confiscate pentru expertizare”, ne-a declarat un ofiţer antidrog. De altfel, Bucureştiul este primul oraş din România care are un Birou Specializat în astfel de substanţe. Acesta se află în cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Bucureşti.

10 lei biletul spre “Paradis”

Deşi oficial au fost închise, magazinele de etnobotanice din sectorul 2 şi-au deschis iar porţile. Amenzile usturătoare, ploaia de dosare penale încheiate pentru cei care comercializează aceste produse nu sperie pe nimeni. La ieşirea din pasajul Obor găsim un astfel de magazin, deschis şi ziua în amiaza mare, de unde chiar şi elevii îşi achiziţionează “marfă”. Specialiştii avertizează că nu există droguri uşoare sau grele, există numai droguri care te duc în „Paradisuri artificiale”, iar preţul plătit poate fi chiar viaţa.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639259-10-03Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image