2017-01-21 17:35

SOCIAL


Deszăpezirea va costa 150 milioane de euro

 |  21:00
Deszăpezirea va costa 150 milioane de euro

Compania Națională de Autostrăzi va cheltui până la 150 milioane de euroîn această iarnă pentru lucrările de deszăpezire a celor peste 15.500 km de drumuri naționale, la care se adaugă aproximativ 300 km de autostradă, conform estimărilor specialiștilor din domeniu.

La începutul iernii, Compania Națională de Autostrăzi și Drumuri Naționale (CNADNR) a estimat că lucrările de întreținere adrumurilor naționale și autostrăzilor, pentru perioada 15 noiembrie 2011-15 martie 2012, vor costa puțin peste 401 milioane de lei. Numai că, după ninsorile din ultimele zile, factura ar putea crește cu aproximativ 50%. “Până în 25 ianuarie nu a nins și nu au fost temperaturi negative. Nu putem spune că a fost o iarnă extremă. Dacă ninsorile se opresc și temperaturile cresc până la sfârșitul lunii, factura pentru această iarnă va costa maximum 150 milioane de euro”, potrivit estimărilor speciliștilor din domeniu. Odată cu producerea poleiului, firmele de deszăpezire autohtone acționează cu sare și clorură de calciu. “În ţările civilizate se foloseşte numai clorură de calciu când este polei. Clorura de calciu este neutră din punct de vedere chimic şi nici nu este mai scumpă decât sarea, care îngheaţă dacă temperatura scade sub -7 grade. Clorura de calciu este recomandată, pentru că se poate împrăștia pe șosele până la o temperatură de -25 de grade. Necesarul de clorură de calciu este de aproximativ 3.500 de tone pentru patru luni de iarnă. Dacă nu este polei, se folosește un amestec de sare și nisip în proporție egală”, ne-au declarat specialiștii din domeniu.

Deconturi grele

Deşi nu a nins în noiembrie și decembrie, “omul PDL” de la șefia Direcției Regionale de Drumuri și Poduri Cluj, Ion Pantelimon, a decontat “regilor asfaltului” Dorinel Umbrărescu și Dan Besciu aproape 2 milioane de euro pentru deszăpezirea a trei județe, plus o bucată de autostradă, între Câmpia Turzii și Gilău. Astfel, DRDP Cluj i-a decontat lui Dan Besciu, patronul firmei EuroConstruct Trading 98, peste 650.000 de euro pentru deszăpezirea drumurilor naționale din județul Cluj și a celor 52 km de autostradă,între Câmpia Turzii și Gilău,peste 700.000 de euro pentru nisip, sare și lucrări de deszăpezire. La rândul său, omul de afaceriDorinel Umbrărescu, patronul UMB Spedition, a încasat peste 1,2 milioane de euro din livrare de nisip, sare și pentru deszăpezirea drumurilor naționale din județele Bihor și Satu Mare. 


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639553-12-14

TAGURI: cnadnr, deszapezireComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image