2018-12-14 01:32


Devierea excavărilor la Magistrala 5 de metrou a crăpat asfaltul

 |  21:01
Devierea excavărilor la Magistrala 5 de metrou a crăpat asfaltul
P24

După doar două zile de la surparea carosabilului de la Podul Izvor, un alt incident produce îngrijorare în Capitală. Joi dimineaţă, în jurul orei 7.10, în dreptul Academiei Militare, asfaltul a început să se umfle şi să crape. Circulaţia a fost dată peste cap imediat şi s-au produs blocaje în trafic. Din informaţiile obţinute până la închiderea ediţiei, incidentul a fost produs de excavaţiile de la Magistrala 5 de metrou.

Potrivit explicaţiilor postate de Metrorex pe site-ul propriu, nu sunt cunoscute motivele care au condus la umflarea asfaltului. „Din cauza unor elemente necunoscute privind terenul (umpluturi necompactate, eventuale puţuri vechi etc.), s-a diminuat presiunea de excavare a echipamentului pentru săpat tuneluri «Sfânta Filofteia» care asigura execuţia tunelului de metrou dintre staţiile Academia Militară şi Eroilor 2. Acest fapt a determinat ieşirea la suprafaţă a unei cantităţi de material (emulsie bentonitică) şi umflarea carosabilului cu circa 10-12 cm pe o lungime de aproximativ 6 m. A fost afectată doar o bandă de circulaţie dintre cele trei, pe o lungime de circa 10 metri”, comentează Metrorex. Se mai ştie că utilajul care săpa la Magistrala 5 a urcat la şase metri, în loc de standardul de 12 metri, iar asfaltul s-a umflat şi a crăpat. Potrivit informării oficiale, echipe ale Metrorex şi ale constructorului Astaldi analizează situaţia creată. Cu toate că la suprafaţă au apărut probleme, specialiştii spun că terenul şi tunelul sunt stabile, iar săpăturile se vor desfăşura în condiţii normale. Metrorex a promis că va decoperta şi va asfalta zona avariată.

Arheologii, nebăgaţi în seamă

Contactat telefonic, arheologul expert al Muzeului Municipiului Bucureşti, Gheorghe Mănucu Adameşteanu, ne-a spus că nimeni nu a cerut vreo informare asupra zonei în care se excava. Potrivit arheologului, în general, zona are teren nisipos şi este instabilă. În plus, în urmă cu 1-2 ani în zonă s-au făcut câteva săpături care au demonstrat existenţa unor beciuri ce aparţineau unui han din secolul al XIX-lea, dar care au fost folosite şi în secolul următor. Este posibil să se fi executat şi alte săpături anterioare, care să fi fost acoperite ulterior. Părerea generală este că aceste săpături nu puteau afecta excavările, nicidecum devierea lor de la 12 metri adâncime, la 6 metri. Cert este că pe strada Dr. Bagdasar asfaltul s-a umflat şi s-a crăpat din cauza lucrărilor.

Rute ocolitoare

„Din cauza unor deficienţe apărute la partea carosabilă pe strada Dr. Dumitru Bagdasar, traficul rutier se desfăşoară deviat prin str. Gheorghe Marinescu – Şos. Cotroceni – Bdul Iuliu Maniu. Solicităm conducătorilor auto să evite, pe cât posibil, deplasarea în zona sus amintită, să respecte semnalele poliţiştilor rutieri, semnificaţia indicatoarelor montate temporar în zonă şi să folosească rutele ocolitoare:

- Splaiul Independenţei – Pod Cotroceni – Şos. Cotroceni;

- Splaiul Independenţei – Pod Grozăveşti – Bdul Vasile Milea;

- str. Ştirbei Vodă – Pod Eroilor – Bdul Eroilor – Bdul Eroilor Sanitari – str. Gheorghe Marinescu - Şos. Cotroceni.

Totodată, recomandăm conducătorilor de autovehicule să circule cu atenţie sporită, să adapteze viteza la condiţiile de trafic şi să nu claxoneze fără motiv întemeiat”, se spune în comunicatul Poliţiei.

Se menţin restricţiile la Podul Izvor

În urmă cu două zile, asfaltul a cedat la Podul Izvor. Drumul s-a surpat în urma unor infiltraţii în reţeaua Apa Nova. Porţiunea surpată este destul de extinsă, de aceea reparaţiile vor dura până la sfârşitul acestei săptămâni. „Din cauza surpării părţii carosabile din zona Pod Izvor, traficul rutier pe Splaiul Independenţei, sensul către Pod Operă, se desfăşoară deviat prin str. Elie Radu – Bdul M. Kogălniceanu – Piaţa Operei sau str. Vasile Pârvan.

Rutele ocolitoare recomandate sunt:

- Splaiul Independenţei – Pod Naţiunile Unite – Bdul Naţiunile Unite – str. Haşdeu – Splaiul Independenţei;

- Piaţa Unirii – Piaţa Universităţii – Bdul Regina Elisabeta – Bdul M. Kogălniceanu – Piaţa Operei.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2015-05-21

Mai multe imagini:
Devierea excavărilor la Magistrala 5 de metrou a crăpat asfaltul
zoom

TAGURI: metrou, magistrala, 5, excavator, umflare, asphalt, academia, militara
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...