2018-07-20 06:11


DEZASTRU SOCIAL. Legea ONG-urilor ar putea lăsa orfelinatele fără bani. Beneficiarii ies în stradă

 |  21:00
DEZASTRU SOCIAL. Legea ONG-urilor ar putea lăsa orfelinatele fără bani. Beneficiarii ies în stradă

Proiectul de lege iniţiat de Ministerul Muncii privind subvenţionarea din fonduri publice a serviciilor sociale acordate de ONG-uri a trecut de Parlament şi urmează să intre în vigoare. Reprezentanţii organizaţiilor ameninţă chiar şi cu proteste de stradă, considerându-l drept o măsură care poate crea un adevărat dezastru în sistemul social.

„Vom ieşi în stradă împreună cu beneficiarii”, este ameninţarea reprezentanţilor Federaţiei Organizaţiilor Nonguvernamentale pentru Copil (FONPC). În total, în prezent aproximativ 1.500 de ONG-uri beneficiază de subvenţii din partea statului, iar conform acestora, un total de peste 1,6 milioane de copii. Miza legii nu este subvenţia, ci încercarea de a implementa planul de contractare a tuturor contractelor pentru servicii sociale. „Sunt două lucruri complementare, care vin una în completarea celeilalte. La minister e o confuzie totală. Am aflat şi eu acum că a trecut, este strigător la cer. Încă nu ştiu de când va intra în vigoare ”, afirmă Daniela Gheorghe, preşedintele FNOPC, pentru PUTEREA.

„Protestăm în faţa ministerului”

ONG-urile susţin că se vor opune legii, care tocmai a trecut de Camera de Muncă a Senatului. „Nu primim nici o explicaţie, nimeni nu ştie să ne ofere un răspuns clar în această privinţă. În nota de fundamentare nici măcar nu apare iniţiatorul legii. Cred că proiectul a fost preluat exact cum e în momentul de faţă de la vechea guvernare fără ca aceia în cauză să ştie despre ce e vorba. Dacă s-a ocupat tot doamna Carmen Manu de proiect, cine ştie cum l-o fi tradus. La Codul Asistenţei Sociale ne-a spus că s-a chinuit să-l traducă toată noaptea din legea germană. Vom ieşi în stradă cu tot cu beneficiari, ne vom posta în faţa ministerului, nu e logic ceea ce se întâmplă”, mai acuză Daniela Gheorghe. Contactat de ziarul PUTEREA, unul dintre reprezentanţii în relaţia cu media a Ministerului Muncii a precizat că legea a fost iniţiată de instituţia condusă de Mariana Câmpeanu, fără să precizeze însă vreun nume.

Riscurile actului normativ

Conform proiectului, odată cu intrarea în vigoare a legii în formatul actual, nivelul subvenţiei pentru servicii sociale va fi la 50% din standardul din prezent, însă este scoasă în evidenţă contractarea de servicii sociale, care însă a făcut paşi mai mult decât timizi până în prezent. Tot conform proiectului, ONG-urile vor fi ajutate doar în primii trei ani de la funcţionare, urmând ca ulterior să fie obligate să găsească surse din exterior pentru a-i ajuta în continuare pe beneficiari, iar asta doar în zonele unde este nevoie urgentă de astfel de servicii. „Noi împărţim această povară cu statul, însă un stat care nu dialoghează cu noi”, a atacat şi directorul Fundaţiei pentru Dezvoltarea Societăţii Civile (FDSC), Ionuţ Sibian.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639874-07-31

TAGURI: lege, ONG, orfelinat, servicii sociale, copii, beneficiari, Senat

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri

Apa Nova

Besliu Servicii Funerare Brasov este o afacere de familie. Promisiunea noastra este aceea de a fi alaturi de fiecare familie si de fiecare persoana pentru a trece peste momentele grele, pentru ca timpul si atentia dumneavoastra sa fie acordate celor dragi.