2017-01-24 15:17


Dezbaterile pe legea sănătăţii, prelungite

 |  14:06
Dezbaterile pe legea sănătăţii, prelungite

După întâlnirile dintre reprezentanţii Camerei de Comerţ Româno - Americane (AmCham), Federaţiei Solidaritatea Sanitară și cei ai MS s-a hotărât ca termenul de dezbatere a proiectului de lege a sănătăţii să fie prelungit cu cel puţin încă 30 de zile.

Cristian Irimie, secretar de stat în Ministerul Sănătății a precizat că au fost abordate cu reprezentanţii celor două instituţii aspecte generale ale legii sănătăţii, urmând ca modificările solicitate de participanţi să fie transmise sub formă de tabele comparative, ca bază pentru dezbateri punctuale. “Noi dorim ca legea să fie funcţională în principal pentru pacienţi. S-a discutat cu reprezentanţii Camerei de Comerţ Româno-Americane în principal pe asigurările private. A fost prezentat şi punctul de vedere legat de legislaţia medicamentului, pentru că au fost reprezentanţi şi din această zonă, de participarea medicamentului în asigurările de stat a populaţiei”, a spus secretarul de stat.

Companii private

La rândul său, directorul executiv al AmCham, Anca Harasim, a spus că în cadrul întâlnirii s-a dorit clarificarea unor prevederi din proiectul de lege astfel încât să se poată formula un document de poziţie, cu observaţii suplimentare. “S-a discutat în principal problema asigurărilor, pentru că este un sistem nou introdus. În principal am vorbit despre companii deja existente aici, care nu sunt membre ale Camerei de Comerţ Americane. Salutăm această reformă care este foarte necesară şi la care vrem să contribuim cât mai mult pentru a o face funcţională”, a subliniat Anca Harasim. Ea a evidenţiat că asigurătorii s-au constituit într-un grup de lucru pentru elaborarea de observaţii, astfel încât sarcina MS să fie uşurată pentru corelarea observaţiilor cu asigurătorii şi cu cei care asigură servicii private. “Este important ca partea de principia să intre în lege şi nu în legislaţia secundară”, a spus directorul executive AmCham, precizând că documentul consolidat va fi trimis la MS într-o săptămână.

Duță: Două luni, suficiente pentru discuţii

Preşedintele Casei Naţionale a Asigurărilor de Sănătate, Lucian Duţă, a declarat că noua lege a sistemului sanitar aduce modificări majore, precum pachetul de bază - care nu înseamnă mai puţine servicii – cu două caracteristici majore privind standarizarea costurilor şi prioritizarea pacienţilor grav bolnavi la serviciile medicale. “Este pachetul de bază, standardele de cost şi creşterea calităţii serviciilor medicale, creşterea veniturilor medicilor din spitale...şi vă dau un singur exemplu de ce se va întâmpla lucrul acesta, primăriile vor putea în mod direct să intervină în politica spitalelor şi să-şi plătească anumiţi doctori. Pachetul de servicii de bază reprezintă un cumul de servicii care este identic cu cel de acum şi este format din aceste servicii maximale. Aveţi acces la tot, dar se pune problema de timpul de aşteptare. Serviciile care nu sunt acoperite de stat pot fi: serviciul de chirurgie plastică, dentare, care nu sunt servicii atât de importante pentru viaţa omului”, a explicat Duţă. În opinia sa două luni sunt suficiente pentru dezbaterile la legea sănătăţii. Referindu-se la coplată, Duţă a precizat că aceasta nu are nicio legătură cu asigurările, susţinând că este vorba de nişte plăţi simbolice - 5 lei la medicul de familie, 10 lei la medicul specialist, până la o sumă maximă de 400-500 de lei pe an, după care nu se mai plăteşte nimic.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639551-01-02

TAGURI: MS, Camera-de-comert, AmCham, Duta, Federatia-solidaritatea-sanitaraComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random image
Media

Trenuri intarziate
Trenuri intarziate 06 Ian 2017 | (0)
Social

Deszăpezire „exemplară” în Capitală