2018-10-18 04:09


Diabetul zaharat a înregistrat creşteri alarmante în ultimii ani

 |  16:16
Diabetul zaharat a înregistrat creşteri alarmante în ultimii ani

Incidenţa diabetului zaharat este la ora actuală de 319 cazuri la suta de mii de locuitori, în creştere faţă de acum 7,8 ani, când era doar de 230 de cazuri. Principalele motive ale apariţiei acestei boli sunt sedentarismul, alimentaţia necorespunzătoare, stresul şi fumatul.

„În ultima perioadă, s-a constatat o creştere a incidenţei diabetului de tip 2, cel tratat iniţial cu medicamente administrate oral, dar care, la complicaţii, duce la dependenţa de insulină“, a spus ministrul sănătăţii, Ritli Ladislau.

Un număr de 3% din totalul celor afectaţi cu diabet îl reprezintă copiii. Tot la copii este îngrijorătoare creşterea incidenţei obezităţii, care este în jur de 4%, în timp ce supraponderalii ajung la 12%. Cele mai afectate judeţe sunt Cluj, Sălaj, Bihor, Sibiu, cu o incidenţă de 480 de cazuri la suta de mii de locuitori, iar cele mai puţin afectate sunt Giurgiu, Vrancea, Bistriţa Năsăud şi Harghita. Aproximativ 3,5% din populaţie sufereade diabet zaharat în 2010, fiind înregistraţi 610.00 pacienţi. Pentru a trata aceşti bolnavi este necesar un efort financiar considerabil, Ministerul Sănătăţii şi Casa Naţională de Asigurări de Sănătate alocând 385 milioane de lei în 2010, iar pentru 2011, previziunile sunt aceleaşi.

Ministrul sănătăţii, Ladislau Ritli, a atras atenţia cu prilejul Zilei Mondiale de luptă împotriva diabetului că aceasta este o afecţiune în creştere. Îngrijorător este faptul că diabetul este în creştere la copii şi adolescenţi, care, spre deosebire de perioadele de până acum, au început să fie afectaţi şi de diabetul de tip 2 întâlnit în general la adulţi. Medicii spun că riscul îmbolnăvirii scade cu 50% prin măsuri de prevenţie, care presupun o dietă echilibrată, bazată în principal pe fructe şi menţinerea greutăţii.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639265-11-02
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...