2019-02-22 12:22


Dieta mediteraneană reduce riscul de diabet

 |  16:38
Dieta mediteraneană reduce riscul de diabet

Persoanelecare adoptă o dietă mediteraneană, bogată în legume, fructe, nuci, seminţe şipeşte, sunt mai puţin predispuse să dezvolte diabet de tipul II, potrivit unuistudiu realizat de cercetătorii spanioli.

La studiu auparticipat 418 adulţi, cu vârste cuprinse între 55 şi 80 de ani, care au urmatfie o dietă mediteraneană cu accent pe uleiul de măsline, fie o dietămediteraneană cu accent pe grăsimi nesaturate, provenite mai ales din nuci, fieo dietă săracă în grăsimi.

În cei patruani care au urmat studiului, persoanele care au urmat o dietă mediteraneană -bogată în legume, cereale cu conţinut ridicat de fibre, peşte şi grăsiminesaturate, mai ales ulei de măsline şi de nuci, şi săracă în carne roşie şilactate grase - au prezentat mai puţine riscuri de a dezvolta diabet.

Voluntariicare au participat la studiu, coordonat de Jordi Salas-Salvado, de laUniversitatea din Rovira i Virgili în Reus, Spania, prezentau cel puţin treifactori de risc cardiac (hipertensiune arterială, fumat etc.).

Nici unuiadintre voluntari nu i s-a spus să facă sport sau să-şi limiteze numărul decalorii.

La patru anide la debutul studiului, 10 - 11% dintre voluntarii din grupurile care auadoptat dieta mediteraneană au dezvoltat diabet, faţă de 18% din grupul care aavut o dietă săracă în grăsimi.

După ce aufost luaţi în considerare alţi factori de risc, precum greutatea, dependenţa defumat, nivelul de exerciţii fizice efectuate, cercetătorii au descoperit cădieta mediteraneană reduce cu 52% riscul de diabet, comparativ cu dieta săracăîn grăsimi.

ConstanceBrown-Riggs, purtător de cuvânt pentru American Dietetic Association, a spus cădieta mediteraneană este o alegere sănătoasă pentru oricine, însă acest lucrunu înseamnă că oamenii trebuie să renunţe la sport. Aceasta a mai spus cătrebuie să se ţină, totuşi, cont de numărul de calorii consumate.

Dieteletradiţionale din Grecia, Italia şi alte ţări mediteraneene oferă protecţieîmpotriva multor boli, inclusiv a cancerului.

Diabetul detipul II, cea mai frecventă formă de diabet (90% din cazuri), s-a răspânditrapid din ţările bogate în cele în curs de dezvoltare, odată cu propagarea peplan mondial a obezităţii, din cauza sedentarismului, dar şi a alimentaţiei cuconţinut ridicat de zahăr şi grăsimi. Peste 220 de milioane de persoane dinîntreaga lume suferă de diabet de tipul II. În 2005, diabetul de tipul II aucis peste un milion de persoane, potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :638945-10-24
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri
STARBAG
loading...