2017-01-24 15:16


Directivă pentru aparatura veche

 |  21:00
Directivă pentru aparatura veche

Până în 2016, majoritatea statelor europene vor trebui să colecteze 45 tone de deşeuri electrice şi electronice pentru fiecare 100 de tone de bunuri electrice sau electronice puse în vânzare cu trei ani în urmă. Toate statele membre trebuie să-şi sporească nivelul de colectare a deşeurilor provenite din echipamente electrice şi electronice, chiar dacă îndeplinesc deja obiectivul actual de 4 kg per persoană anual.

Prin aprobarea de către deputaţii europeni a noilor obiective propuse împreună cu Consiliul, se vor colecta şi recicla mult mai multe aparate casnice vechi, frigidere stricate sau telefoane şi mici obiecte electronice vechi. Aducerea la zi a legislaţiei privind deşeurile electrice şi electronice le oferă consumatorilor noi posibilităţi de a returna deşeurile de mici dimensiuni magazinelor care vând produse electronice şi va reduce birocraţia reciclării electronicelor pentru mediul de afaceri.

Imediat ce Consiliul European îşi va da acordul formal pentru această directivă adusă la zi, ea devine legislaţie europeană, iar statele membre vor avea la dispoziţie 18 luni din acel moment, pentru a-şi aduce la zi legislaţia naţională.

Colectarea şi reciclarea

Până în 2019, statele membre trebuie să crească nivelul colectării acestor deşeuri la 65% din bunurile puse în vânzare, sau, alternativ, raportându-se la nivelul total al deşeurilor electronice, pot colecta 85% din totalul deşeurilor generate. Zece dintre statele membre, care au nevoie să-şi îmbunătăţească facilităţile de colectare a deşeurilor electronice, vor avea un obiectiv intermediar de 40% din bunurile puse în vânzare, iar termenul-limită pentru îndeplinirea completă a obiectivului este 2021.

Pentru a simplifica procesul de colectare, Parlamentul a promovat cu succes posibilitatea consumatorilor de a returna obiecte mici (cum ar fi telefoane mobile) oricărui magazin mai mare de bunuri electronice, fără a fi nevoiţi să achiziţioneze un produs nou.

Exporturile

Deputaţii au negociat stoparea transferurilor ilegale de deşeuri electrice şi electronice către ţări unde acestea sunt procesate în condiţii de risc pentru lucrători şi mediul înconjurător. Responsabilitatea unor astfel de transferuri va reveni exportatorilor şi nu lucrătorilor vamali. Cei dintâi trebuie să demonstreze în mod corespunzător că bunurile sunt exportate pentru reparare sau reutilizare, după caz.

Reducerea birocraţiei

Producătorii de bunuri electronice vor continua să contribuie financiar în vederea îndeplinirii obiectivelor de procesare. Aceştia vor beneficia de simplificarea procesului de înregistrare, precum şi a cerinţelor de raportare la standardele stabilite. Totodată, ei vor putea să numească reprezentanţi în loc să fie nevoiţi să stabilească un sediu în fiecare ţarăîn care îşi desfăşoară activitatea. Noi măsuri vor preveni dubla impozitare în statele membre.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639551-05-10

TAGURI: deseuri, electrice, directive, colectare, electronic, aparateComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random image
Media

Trenuri intarziate
Trenuri intarziate 06 Ian 2017 | (0)
Social

Deszăpezire „exemplară” în Capitală