2017-01-19 10:57

SOCIAL


Dispută între membrii Ordinului Arhitecţilor pentru un proiect deplorabil. Preşedintele OAR: Blocul aprobat de Negoiţă în zona Mântuleasa, un eşec total

 |  17:56
Dispută între membrii Ordinului Arhitecţilor pentru un proiect deplorabil. Preşedintele OAR: Blocul aprobat de Negoiţă în zona Mântuleasa, un eşec total

Preşedintele Ordinului Arhitecţilor din România (OAR) consideră imobilulde 7 etaje construit în zona istorică Mântuleasa, din Capitală, cu acorduledilului sectorului 3, Liviu Negoiţă, un “eşec”. Reprezentantul OAR susţine cărezultatul alipirii unui bloc cu faţade de sticlă şi beton la o casă în stilbrâncovenesc este unul deplorabil. Sucursala bucureşteană a OAR a formulat osancţiune pentru arhitectul care a semnat proiectul noului imobil, SilviaCostescu, dar aceasta din urmă nu poate fi afectată de decizie, fiind membru alComisiei Naţionale a Ordinului. Membrii Comisiei de Disciplină a OAR vor decideîn martie dacă vor ridica dreptul de semnătură al colegei lor.

Preşedintele Ordinului Arhitecţilor din România (OAR),Şerban Ţigănaş, susţine că imobilul de locuinţe ridicat în zona istoricăMântuleasa, din centrul Capitalei, alipit unei case în stil brâncovenesc şiautorizat de Primăria Sectorului 3, este un “eşec total”. Ţigănaş este convinscă blocul de şapte etaje de la adresa Sborului 11, nu avea cum să fie alăturatunei construcţii din secolul al XVIII-lea. “Cunosc situaţia de pe Sborului. Încazul la care faceţi referire, bănuiesc că este vorba despre o problemădisciplinară. Preşedintele Comisiei de Disciplină poate să vă spună mai multe.Nu pot să mă antepronunţ. Din punct de vedere profesional, cred că rezultatuleste absolut deplorabil. Este de domeniul evidenţei, deci nu cred că trebuie săargumentez cu elemente de teorie a arhitecturii. Este de domeniul evidenţeieşecul alăturării celor două clădiri”, ne-a declaratpreşedintele OAR, Şerban Ţigănaş.

Arhitectul imobilului nou ridicat în zona Mântuleasa,Silvia Costescu, a primit o sancţiune din partea sucursalei din Bucureşti aOAR, dar documentul a fost anulat. Silvia Costescu nu putea fi sancţionată desucursala bucureşteană, deoarece, între timp, a devenit membru al ConsiliuluiNaţional al OAR. “Sucursala din Bucureşti a emis o hotărâre, dar nu s-a ţinutcont că, între timp, domna arhitect a devenit membru în Comisia Naţională aOAR. Astfel, cazul trebuia transmis către sucursala naţională a OAR. Rolul meu ca preşedinte este să stabilesc, din cei nouă membri ai Comisieide Disciplină, cine va face parte din Comitetul de Disciplină. Am stabilit, iarinformaţia a fost transmisă ambelor părţi. Părţile se vor prezenta pentru primadată, pe 10 martie, în faţa comisiei de judecată, să spună fiecare care esteproblema. În funcţie de ce se va afla de la cele două părţi şi de dovezile dela dosar, completul va lua o decizie”, ne-a declaratpreşedintele Comisiei de Disciplină din cadrul OAR, Mircea Ţibuleac.

Va fi sancţionat arhitectul care a contribuit la distrugerea unei zoneistorice?

Potrivit conducerii Comisiei de Disciplină a OrdinuluiArhitecţilor din România, Silviei Costescu i s-ar putea ridica, temporar, dreptulde semnătură. “Dacă mai sunt necesare date, completul le va maisolicita. Există 4 tipuri de sancţiuni: avertisment, plată, ridicarea dreptului de semnătură pe şase luni sauridicarea dreptului de semnătură pe un an. Nu sunt documentat, pentru că nusunt în comisie şi legea interzice pronunţarea înainte de termen”, ne-a mai explicat preşedintele Comisiei de Disciplină din cadrul OAR.

În 2009, Primăria Sectorului 3,condusă de vicepreşedintele Partidului Democrat Liberal, Liviu Negoiţă, aaprobat construirea unui bloc de 7 etaje, cu faţade de sticlă şi beton, alipitunei case în stil brâncovenesc din secolul al XVIII-ea, în zona istoricăMântuleasa, din centrul Capitalei.

Cei care cumpără apartamente înnoul imobil ar putea plăti despăgubiri, deoarece clădirea este în litigiu.Locatarii din clădirea alipită “monstrului” de beton şi sticlă au dat înjudecată proprietarul noului imobil întrucât muncitorii care au ridicat bloculde şapte etaje le-au avariat acoperişul, iar noua construcţie nu mai permite caanumite camere ale apartamentelor să fie iluminate natural. Procesul este încăpe rol.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639237-04-26Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

ADRIAN
28 Feb 2012

Mai ascutiti-va putin ure chile inainte sa debitati chestii. Aia nu e o cons tructie de secol XVIII. I ar "sucursala" este de fa pt "filiala". In rest se vede cu ochiul liber ca i n astfel de cazuri o ia p e coaja arhitectul din pi ata iar arhitectul functi onar public sta si se uit a linistit cum altul o in caseaza pentru ceva ce e in primul si in primul ra nd in carca lui ... in al doilea rand a fost vina urbanistului care a ticlu it un astfel de plan urba nistic ce a fost aprobat ilegal (cum altfel?) de p rimaria sectorului 3 - de consilierii alesi de tot i cetatenii care altfel d orm in papuci la alegeri cand li se dezbate viitor ul administrativ pe cate 4 ani. Acarul Paun sa tra iasca!
ANAEROBIK
28 Oct 2012

Arh. Costescu, care a fos t seful de proiect si al urbanistului a acarul Pau n? Pai arhitectura e o pr ofesie liberala, gresesti , platesti, iar arhitectu l din primarie e function ar care, cel mult, poate fi sanctionat sau penaliz at. Articolul este insa p lin de greseli grave de i nformare. La asa arhitct, asa jurnalist...

Adauga un comentariu

Random image