2019-03-19 10:50


Doi români, printre cei care au descoperit un element biologic comun pentru 11 tipuri de cancer

 |  13:37
Doi români, printre cei care au descoperit un element biologic comun pentru 11 tipuri de cancer

Un markerbiologic calificat drept "foarte promiţător" a fost descoperit încazul a 11 tipuri de cancer, de o echipă de cercetători din care fac parte şiromâni, acesta fiind un pas înainte în diagnosticarea mai rapidă a maladiei şiîn punerea la punct a unui medicament universal, informează AFP.

Descoperireaa fost făcută de o echipă de cercetători de la l'Institut national de la santéet de la recherche médicale (INSERM), din Franţa, coordonată de Nicolae Ghinea,în colaborare cu echipa de specialişti a lui Aurelian Radu, de la şcoala demedicină Mount-Sinai din New York.

NicolaeGhinea, doctor în biologie şi director de cercetări la INSERM, care lucrează laacest subiect de aproape zece ani, spune, totuşi, că mai este mult de lucrupână se va obţine un medicament universal pentru tratarea cancerului.

Astfel, artrebui să se lărgească aria de studiu asupra celorlalte tipuri de cancer, să seconfirme detectarea receptorului descoperit prin intermediul altor proceduri,precum imagistica prin rezonanţă magnetică (RMN), tomografia prin emisii depozitroni sau imagistica prin ultrasunete, să se efectueze studii preclinice(pe animale) pentru perfecţionarea procedurilor şi a eventualilor agenţiterapeutici.

Markeriitumorali - hormoni, proteine, enzime - pot semnala prezenţa cancerului, aşa cumeste cazul antigenului specific prostatic (PSA) pentru cancerul la prostată saua gonadotropinei corionice umane (hCG) pentru cancerul la testicule.

Nouamoleculă descoperită este o proteină receptor al FSH (hormon foliculostilunat),sintetizată în hipofiză şi care se găseşte în organele reproducătoare umane -ovare şi testicule. În cazul femeilor, această moleculă stimulează mai alesproducţia de estrogeni, iar în cazul bărbaţilor, pe cea de spermatozoizi.

Iniţial,echipa de la Centre Mondor de cercetări biomedicale din Créteil, în apropierede Paris, a dorit să confirme ipoteza potrivit căreia FSH poate apărea întumorile cancerului la prostată.

După ceipoteza a fost confirmată, "am vrut să verific dacă ea nu apărea şi încazul altor cancere, precum cel mamar sau pulmonar", a spus NicolaeGhinea. Şi, "surpriză totală, era vorba despre acelaşi marker", aspus el.

Echipa sa -jumătate fiind formată din anatomo-patologi - a studiat apoi biopsiileefectuate unui număr de 1.336 de pacienţi, reprezentând 11 tipuri de cancere:la prostată, mamar, la colon, pancreas, vezica urinară, rinichi, plămâni,ficat, stomac, testicule, ovare. Din cauza lipsei de fonduri, echipa a fostnevoită să se oprească cu cercetările în acest punct, potrivit lui Ghinea, darlista maladiilor ar trebui să se lărgească, chiar dacă tipurile de cancerstudiate deja reprezintă "70% dintre cazurile de cancer şi 90% dintredecesele" provocate de această boală.

Studiindbiopsiile la miscroscopul electronic (care multiplică de până la 600.000 deori), după injectarea de aur (care a permis evidenţierea particulelor),cercetătorii au constatat o prezenţă foarte puternică a receptorului lui FSH în"toate tumorile, indiferent de tip şi de stadiul de dezvoltare".Cercetătorii au mai remarcat că markerul nu se afla în centrul tumorilor, ci laperiferia acestora.

Receptorii -care recunosc FSH şi îi permit să se fixeze - se găseau în vasele sangvine dela periferia tumorii, exact pe suprafaţa celulelor endoteliale care căptuşescinteriorul pereţilor, deci în apropierea fluxului sangvin.

Acest lucru,subliniază cercetătorii, face din receptori "o ţintă uşoară pentru agenţiide diagnosticare şi pentru terapiile administrate în sânge".

În modcontrar, receptorii erau absenţi în ţesuturile non-bolnave ale organismului,inclusiv în ţesuturile sănătoase ale organului pe care s-a fixat tumoarea.

"Acumde-abia începe totul', a spus Ghinea.

Înaşteptarea lărgirii ariei de cercetare, care ar trebui să dureze mai mulţi ani,"se poate imagina un tratament universal pentru un marker universal"sau cel puţin se pot începe studiile pentru punerea la punct a terapiei.

INSERM adepus deja o cerere pentru brevetarea metodei de imagistică.

Studiul ceprezintă această descoperire a fost publicat în New England Journal ofMedicine.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :638946-01-01
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri
STARBAG
loading...