2019-03-25 22:39


Două milioane de români consumă alcool în exces

 |  16:04

Româniisunt printre cei mai mari consumatori de alcool din Europa, cu peste 18,5 litripe an, faţă de aproape 15 litri în UE, iar la nivel naţional sunt aproximativdouă milioane de persoane care consumă alcool în exces, arată Alianţa pentruLupta Împotriva Alcoolismului şi Toxicomaniilor.

Alianţapentru Lupta Împotriva Alcoolismului şi Toxicomaniilor (ALIAT) va deschidemarţi, 28 iunie, primul centru de tratament gratuit pentru persoaneledependente de alocool din Bucureşti, informează organizaţia, într-un comunicatde presă. În acelaşi document, ALIAT prezintă date privind consumul de alcool. Astfel,românii reprezintă una dintre naţiunilecele mai mari consumatoare de alcool din Europa. "La noi, adulţii beaumai mult de 18,5 litri de alcool pe an, în timp ce media în Uniunea Europeanăse află în jurul a 15 litri. În România, sunt aproximativ două milioane depersoane care consumă alcool în exces", a precizat sursa citată. Deasemenea, potrivit ALIAT, până la 20 la sută dintre persoanele care seadresează unui medic de familie şi până la 40 la sută dintre pacienţiisecţiilor de medicină generală şi chirurgie, fără diferenţe semnificative întrespecialităţi, "au consumul de alcool la originea cererii de asistenţămedicală". "România ocupălocul al doilea în ceea ce priveşte binge drinking-ul (cele mai mari procentede binge drinking sunt în Irlanda, 44 la sută, urmând România cu 39 la sută,Germania şi Austria cu 36 la sută). Binge drinking-ul este o formă episodică deconsum excesiv de alcool şi reprezintă un factor de risc pentru suicid, seasociază cu deteriorarea relaţiilor sociale, accidente, încălcarea legii (înspecial, vandalism şi violenţă). De asemenea, se asociază cu sexulneplanificat, neprotejat şi cu risc ridicat de sarcini nedorite şi infecţii cuHIV", arată comunicatul Alianţei pentru Lupta Împotriva Alcoolismului şiToxicomaniilor.

ALIATprezintă şi repercursiunile consumului abuziv de alcool.

"Consumul abuziv de alcool se asociază cu:

40 la sută din crime şi unul din şase cazuri de suicid;40 la sută din cazurile de înec;până la 70 la sută din cazurile de violenţă în familie;25 la sută dintre decesele înregistrate la bărbaţii tineri (15 - 29 de ani);până la 60 la sută din cazurile de viol;30 la sută din accidentele fatale prin cădere;46 la sută din arsurile accidentale, cu consecinţe fatale,25 la sută din accidentele petrecute la locul de muncă.

Dintrepersoanele care ocupă funcţii manageriale, 28 la sută consumă alcool pestelimita admisă. Limita legală a concentraţiei de alcool în sânge, permisă decodul rutier, nu este ştiută de 76 la sută dintre români", se arată încomunicatul ALIAT.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639250-04-23
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri
STARBAG
loading...