2018-12-18 17:21


După 25 de ani de nepăsare, RADET caută soluţii ca să se salveze

 |  21:01
După 25 de ani de nepăsare, RADET caută soluţii ca să se salveze
P24

După 25 de ani, autorităţi naţionale şi locale, reprezentanţi ai RADET şi aleşi locali au înţeles că trebuie să se ajute singuri. La nivelul Municipalităţii s-a constituit un grup de lucru format din experţi şi ingineri care studiază soluţiile posibile de aplicat pentru eficientizarea operatorului de termoficare. Ţinta «specialiştilor este de a elimina subvenţia acordată de Primărie prin soluţii tehnice inteligente, iar preţul maxim al gigacaloriei să fie de 160 lei, adică preţul actual plătit de populaţie.

Autorităţi, reprezentanţi ai RADET şi aleşi locali şi-au luat gândul de la sprijinul guvernamental privind fuziunea ELCEN-RADET. Situaţia critică în care se află regia de termoficare i-a făcut să „ia taurul de coarne” în ultimul ceas şi să studieze soluţiile prin care pot salva serviciul public de termoficare pentru bucureşteni.

„Totul a început cu întrebarea «ce facem dacă nu reuşeşte fuziunea ELCEN-RADET». Munca este imensă, dar trebuie făcut ceva, altfel riscăm să lăsăm Capitala fără apă caldă şi căldură. Am reuşit să formăm un grup de lucru. Nu discutăm politică, nu facem campanie electorală, ci pur şi simplu căutăm soluţii tehnice. Din acest grup de lucru fac parte 14 persoane, dar nu e un grup închis. Vrem să aducem lângă noi Politehnica şi Primăria Capitalei. Discutăm detalii de genul ce vom face cu gunoiul transformat în energie termică”, a declarat pentru PUTEREA, consilierul general independent Horaţiu Panaitescu.

El spune că vor vizita toate cele 47 de microcentrale termice şi cele 1.050 de puncte de transfer de căldură din Bucureşti, urmând ca Primăria Capitalei să comande studii de fezabilitate pentru fiecare centrală care să ofere soluţia tehnică optimă pentru bucureşteni. Inginerul Horaţiu Panaitescu nu exclude posibilitatea accesării fondurilor europene pentru modernizarea instalaţiilor RADET de către Municipalitate, numai că procesul este de lungă durată. Deocamdată, grupul de lucru se va întâlni săptămânal.

„Din acest grup mai face parte secretarul de stat din Ministerul Educaţiei şi Cercetării, Tudor Prisăcaru, reprezentanţi ai Activităţii Municipale de Reglementare a Serviciilor Publice, directori ai RADET. În total 14 persoane, dar sunt bineveniţi cei care vor să lucreze cu noi”, comentează Horaţiu Panaitescu.

Dacă grupul de lucru va găsi cea mai bună formulă de optimizare a serviciul public de termoficare, ELCEN, societate în care 92% din acţiuni sunt deţinute de Guvern, va fi în mare dificultate, deoarece RADET va schimba furnizorul de agent termic.

Peleţi fabricaţi din gunoaie

Ideea unui grup de lucru a fost sugerată de propunerile pe care directorul general al RADET, Ion Gabriel Tănase, le-a primit din partea unor societăţi comerciale. Una din firme a prezentat luna trecută conducerii RADET un proiect care propune transformarea conceptului de eficienţă energetică prin punerea în practică a unei invenţii româneşti care aduce soluţii eficiente energetic, economice şi nepoluante.

“Asemenea întâlniri fac parte din programul special conceput prin care dorim să obţinem informaţii despre ultimele tehnologii în materie de producere, transport şi furnizare a energiei termice. La finalul întâlnirilor, vom propune municipalităţii implementarea acelor tehnologii performante şi eficiente, atât din punct de vedere energetic, cât şi din punct de vedere economic care să conducă, pe măsura implementării, la furnizarea unui serviciu de  calitate pentru bucureşteni, evident la preţul cel mai bun“, a declarat directorul general RADET, Ion Gabriel Tănase.

La rândul său, Iuliean Horneţ, reprezentantul firmei, a spus că echipamentele de producere a energiei termice şi electrice cu peleţi înlocuiesc în mod eficient economic, ecologic toţi combustibilii solizi, lichizi şi gazoşi care produc azi energie termică şi electrică.

“Tehnologia noastră de ardere a peleţilor prin incinerare la peste 1.250 de grade, cu emisii minime de noxe este brevetată în România, este considerată şi apreciată de specialişti din întreaga lume ca fiind cea mai eficientă tehnologie de producere a energiei termice şi electrice folosind biomasă granulară sub formă de peleţi fabricaţi din gunoaie, resturi şi deşeuri “, a declarat Iuliean Horneţ. El a prezentat şi rezultatele unor proiecte deja implementate.

Management informaţional

Reprezentanţii RADET s-au mai întâlnit în luna iulie şi cu reprezentanţii unei firme care a propus RADET soluţii de management informaţional adaptate problemelor specifice cu care se confruntă regia autonomă.

“Implementarea unui sistem de management informaţional şi eficienţă energetică pentru serviciul public de termoficare este foarte importantă pentru reducerea pierderilor de energie din reţea şi a prioritizării investiţiilor“, a declarat directorul general RADET, Ion Gabriel Tănase.

“Felul în care companiile exploatează volumul foarte mare de date existente în cadrul activităţii lor face diferenţa dintre succes şi insucces. Senzorii devin omniprezenţi în echipamente şi procese, în zona dispozitivelor de consum, a bunurilor şi serviciilor şi nu numai. De aceea este foarte important ca organizaţiile de toate tipurile să înveţe să culeagă şi să utilizeze fluxul datelor generale pentru a avea o mai bună eficienţă a costurilor, productivitate, securitate, şi nu în ultimul rând profit”, a declarat directorul general al firmei, Gabriel Eugen Voicilă.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2015-08-09

TAGURI: radet, subventie, apa calda, caldura
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


GERILA
10 Aug 2015

Un articol si despre Termourban Olteniţa si sezonul rece 2015-2016 ! Este o rugaminte !
ZORRO
10 Aug 2015

Bai nene,este bine ca cei din conducerea RADET ,isi pun mintea la contributie ca acesta sa NU falimenteze !....si inca ceva ,CINSTE lor ca vor ca pretul gcal.sa ramana la pretul de 160 lei ,deoarece noi marea majoritate a pensionarilor avem pensii mici si NU am face fata maririi pretului!!....un pensionar pe care-l ingrozeste ,ca pretul la caldura ar creste si NU pot face fata!!!.....
IN SICTIR. IN SLUJBA CETATEANU
10 Aug 2015

Acelasi tip de "specimene" politice (parca-s nascuti de-o mama), care n-au reusit sa faca nimic zeci de ani, se fac ca lucreaza si sunt interesati de "solutii tehnice alternative". Edilul-mare gospodar-sef al orasului, Conducerea numita politic a RADET, si bineinteles organizatia mafiota intitulata Sindicat, toti se fac ca lucreaza. Pentru binele cetateanului, pentru binele poporului...
@ ZORRO
10 Aug 2015

Troll platit, poate chiar unul din cei 14...
BUCURESTENI, DORMITI FARA GRIJ
10 Aug 2015

Cu asemenea angajati, sistemul centralizat se va dezvolta grozav, iar voi veti primi caldura gratis, asa cum a promis tovarasu' Oprescu.
STRATEG
10 Aug 2015

Foarte simplu . Oprescu merge la Rusi si ia citeva reactoare de la submarinele vechi , casate si le pune in centrul cartierului , in punctul de distribuire .
LELE
12 Aug 2015

solutii au existat mereu dar s-a ales varianta de a nu se tine cont de ele iar proiectele zac prin sertarele unora
Random imageUltimele stiri


loading...