2018-11-15 06:16


După consolidare, costurile locatarilor se dublează

 |  21:01
După consolidare, costurile locatarilor se dublează
P24

Rea voinţă, nepăsare, escrocherie sau toate la un loc. Cazul unei femei care a suportat caznele chiriaşului la stat, după care s-a întors la casa ei, este revoltător. Fără explicaţii, practic i s-a dublat datoria pe care s-a angajat să o plătească în 25 de ani. Acest termen este considerat ca o mare facilitatea acordată de administraţia locală, care nu vrea să recunoască faptul că, achitarea lucrărilor de consolidare funcţionează ca o ipotecă pe umerii oamenilor. Municipalitatea nu dă socoteală pentru faptul că a vândut locuinţe în imobile deja uzate la aceleaşi preţuri ca şi cele mult mai noi, iar acum bucureştenii trebuie să plătească încă o dată lăcomia şi prostia autorităţii locale. Temători că Primăria Capitalei ar putea pune şi alte biruri pe capul lor, puţini oameni sunt dispuşi să-şi relateze păţaniile.

Pe 21 septembrie, Gabriela Firea îţi manifesta grija faţă de bucureşteni în privinţa unui dezastru seismic. Ea anunţa înfiinţarea Administraţiei Municipale pentru Consolidarea Clădirilor cu Risc Seismic, „o structură organizatorică concentrată exclusiv pe soluţionarea situaţiei clădirilor cu risc seismic ridicat”. Primăriţa se plângea că oamenii refuză să-şi părăsescă locuinţele pentru a fi consolidate, deşi cei cu venituri reduse sunt scutiţi de plata eşalonată a costurilor. Ea cerea chiar modificarea legii actuale, astfel încât oamenii să nu se mai poată opune mutării pe timpul consolidării. Mai mult, Firea anunţa că viitorii angajaţi, oamenii ei de încredere, vor merge din bloc în bloc şi vor bate la uşile oamenilor să îi convingă să se mute provizoriu. Unde anume? În cele două blocuri cu locuinţe de necesitate de la Piaţa Naţiunile Unite din Capitală care aparţin Primăriei Generale.

Oamenii se tem să vorbească

Clădirile care au atârnate plăcuţe roşii nu toate nevoie de întărire. Dar interesele constructorilor abonaţi la contractele cu statul au primat, iar Municipalitatea a ţinut cont de aceştia. Un exemplu este imobilul de pe I.C. Brătianu nr. 5. În anul 2010, a început consolidarea clădirii la costuri uriaşe, care, pe parcurs, au devenit şi mai mari. Cei obligaţi să le plătească, au fost proprietarii care au locuit în ea. Municipalitatea a invocat necesitatea mutării proprietarilor pentru evitarea unor nenorociri şi i-a dus pe toţi în „blocurile gemene“ de la Piaţa Naţiunilor Unite. În loc de trei ani, lucrările au durat patru ani. Oamenii s-au putut instala în proprietăţile lor când nu se terminaseră în totalitate lucrările. Timp de patru ani, ei au suportat caznele chiriaşului la stat: fără căldură, fără apă caldă, fără lumină. Ca să locuiască civilizat, oamenii şi-au făcut contracte şi s-au branşat la toate utilităţile. Toate pe banii lor. Plus chirie, întreţinere, cablu şi gaze. Puţini sunt cei care vor să vorbească. Oamenii se tem că dacă îşi spun păsurile, Municipalitatea va găsi alte căi de a-i împovăra cu biruri. Sub protecţia anonimatului, o femeie din blocul de pe I.C.Brătianu nr. 5 povesteşte câţi bani va plăti pentru consolidare, dar şi ce sumă uriaşă a fost nevoită să dea ca să se poată muta în propria ei casă.

Cum se umflă factura

„Tot ce vă spun este adevărat. La început, când mi s-a comunicat că blocul va fi consolidat, era vorba să plătesc vreo 300 de milioane (n.r.- 30.000 de lei), în rate,pe 25 de ani. Dintr-o dată, fără prea multe explicaţii, ni s-au mai băgat, în contract, printr-un act adiţional, încă vreo 200 şi ceva de milioane (n.r.-20.000 de lei). N-am avut ce să fac. Am semnat”, spune femeia, care are de plătit în total potrivit actului adiţional, 53.339,21 lei, adică 2.134 de lei pe an. Când s-a întors acasă, femeia a constatat că nu mai avea gresie şi faianţă, parchetul fusese scos, iar igrasia îşi făcuse apariţia pe pereţi. „ Am vrut să caut meseriaşi ca să îmi repare în casă, dar nu m-au lăsat constructorii. Au spus că nu poate lucra altă firmă, că îmi fac ei lucrările. Mi-au schimbat instalaţia electrică, bazinul de la baie mi l-au mutat, mi-au zugrăvit, mi-au făcut un fel de cabină de duş. În afară de suma care mi-a fost solicitată pentru consolidare, constructorul care avea contract cu Primăria mi-a mai cerut 120 de milioane (n.r. - 12.000 de lei)”, spune femeia. Suma plătită pentru refacerea “îmbunătăţirilor” este cel puţin dublă faţă de preţurile de pe piaţa liberă, dar tupeul constructorului a fost fără margini. Aşadar, “binefacerile” Primăriei Capitalei au costat-o în final peste 65.000 de lei, circa 15.000 de euro.

Explicaţiile primăriei

“Modificarea preţului contractului de execuţie se datorează lucrărilor suplimentare care au apărut pe parcursul execuţiei la momentul desfacerilor şi decopertărilor, lucrări necesar a se efectua şi care nu puteau fi prevăzute în proiect, la momentul elaborării acestuia. Potrivit prevederilor Normelor metodologice de aplicare a OG nr. 20/1994, republicată, valoarea totală a cheltuielilor aferente fiecărui spaţiu de locuit, proprietate a persoanelor fizice, pentru care se asigură finanţare din alocaţii de la bugetul statului, se stabileste pe baza situaţiilor de lucrări, la finalizarea lucrărilor, semnate şi însuşite de către reprezentantul proprietarilor. Executant-S.C. DIACONU CONSTRUCTII S.R.L. (care are un contract de consolidare, restaurare şi conservare la Observatorul Astronomic Vasile Urseanu-n.r.). Potrivit prevederilor OG nr. 20/1994, republicată, finanţarea acţiunilor privind execuţia lucrărilor de consolidare a clădirilor expertizate tehnic şi încadrate în clasa I de risc seismic cu pericol public, se asigură din fonduri alocate de la bugetul de stat pentru locuinţele aflate în proprietatea persoanelor fizice, fără a se contracta împrumut bancar întrucât nu există prevedere legală pentru aceasta”, se spune în răspunsul Primăriei Capitalei.

Lamentările primarului

„Avem o situaţie foarte gravă în Capitală. În peste 20 de ani, s-au consolidat doar 70 de clădiri. În acest moment, principala problemă este aceea a lipsei acordurilor din partea unor proprietari pentru a părăsi locuinţele şi acolo unde experţii spun că nu se poate realiza consolidarea cu persoane în imobil, pentru că aceste consolidări pot fi periculoase pentru viaţa oamenilor. Sunt circa 180 de imobile cu risc seismic, pericol public, trebuie intervenit imediat. Situaţia pe care am găsit-o la Primărie încă din prima zi de mandat este aceea că au fost anumiţi responsabili care s-au ocupat de această problemă a evaluării şi consolidării cladirilor cu risc seismic, doar că aceste persoane aveau şi alte activităţi, responsabilităţi. Nu exista un departament sau o direcţie dedicate exclusiv acestei activităţi atât de importante în acest moment. Una dintre obligaţiile principale ale celor ce vor lucra în această Administraţie va fi să se asigure că toate termenele și obligatiile asumate vor fi respectate, astfel încât cei care locuiesc în aceste imobile să știe exact, în orice moment cât durează lucrările de consolidare sau ce costuri implică acestea”, a declarat primarul general, Gabriela Firea.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2016-11-09

Mai multe imagini:
După consolidare, costurile locatarilor se dublează
zoom

Documente:

TAGURI: consolidare, costuri, bucuresteni, administratia locala
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...