2019-01-16 16:27


După ELCEN, primarul general intră în conflict cu Metrorex

 |  21:01
După ELCEN, primarul general intră în conflict cu Metrorex
P24

Vineri, 18 noiembrie, printr-un comunicat de presă, RADET anunţă sistarea căldurii şi a apei calde de luni, 21 noiembrie. A doua zi, primarul general al Capitalei a dispus ca regia de termoficare să nu întrerupă furnizarea agentului termic în cartierul Drumul Taberei, aşa cum a cerut Metrorex, drept urmare nu s-a întâmplat nimic. Potrivit legii, orice lucrare de utilitate publică are prioritate în faţa intereselor unui grup de cetăţeni. Firea anunţă că propriul Corp de control a investigat solicitarea Metrorex, ceea ce este o adevărată performanţă în materie de anchete. De aici vine şi întrebarea: a fost un scandal fabricat sau un exerciţiu de imagine?! Ciudat este că Metrorex tace, pe site-ul instituţiei nu apare nicio informare referitoare la solicitarea de întrerupere a agentului termic.

Anunţul RADET de întrerupere a agentului termic pentru ce mult 24 de ore a fost motiv pentru primarul general de a mai face un exerciţiu de imagine. Potrivit comunicatului transmis joi de regia de termoficare, prin care anunţa că, la solicitarea Metrorex, de luni, 21 noiembrie 2016, se va opri temporar agentul termic la 111 blocuri din sectorul 6 al Capitalei, cartierul Drumul Taberei. “Întreruperea a fost cerută, pentru executarea unor lucrări în cadrul proiectului «Magistrala 5 de metrou Drumul Taberei – Pantelimon» în Proiectul Operaţional Sectorial Transport (cofinanţat de Uniunea Europeană prin Fondul European de Dezvoltare Regională), beneficiar al proiectului SC Metrorex SA, de către executantul lucrării - Asocierea SPA FCC Construction SA, Delta ACM 93 SRL, AB Construct SRL, prin societatea comercială VERTA – TEL SRL”, se spune în comunicatul RADET. Bucureştenii pot consulta informaţiile de pe site-ul public, www.radet.ro, unde, la secţiunea “Opriri ”, sunt anunţate în timp real opririle în furnizarea apei calde şi ale agentului termic pentru încălzire, se mai preciza în informarea venită de la RADET. Chiar dacă pe site-ul Metrorex nu apare nicio informare referitoare la lucrări, primarul general al Capitalei a ieşit public să-şi arate voinţa politică, declarând că a dispus ca RADET Bucureşti să nu întrerupă furnizarea agentului termic în cartierul Drumul Taberei.

Cine se scuză, se acuză

Considerând că se apără după scandalul de la ELCEN și RADET, edilul Capitalei a susținut public că problemele regiilor de termoficare au fost transformate în teme de campanie și că nu se pune problema ca bucureştenii să rămână fără apă caldă şi căldură. Gabriela Firea susținea că amenințările ELCEN cu oprirea căldurii au avut legătură cu campania electorală, insinuând că ELCEN se află în subordinea Ministerului Energiei, deci a Guvernului tehnocrat. “Aşa cum aţi văzut, din precampanie, în fiecare zi ei opreau căldura şi se pregăteau să o facă din ce în ce mai des. Nu m-am lăsat intimidată, ameninţată. Am făcut ceea ce scrie în lege. Se mergea până la atac la siguranţa cetăţenilor. Asta era tema de campanie. Din nefericire pentru cei care au gândit acest lucru, le-am dejucat această temă de campanie”, a spus Gabriela Firea, care a mai precizat că anumite “cercuri de interese care influenţau decidenţi” au vrut să ducă o astfel de campanie. “Cei care ani de zile au dus-o foarte bine, extraordinar de bine, prin faptul că au căpuşat şi ELCEN, şi RADET şi au menţinut această relaţie economică nesănătoasă între cele două entităţi economice. (...) Au finanţat campanii de dreapta, pentru că şi ELCEN şi RADET au fost conduse de reprezentanţi PDL şi PNL, nu PSD. Întotdeauna: şi CA-urile, şi managementul”, a mai susţinut primarul general al Capitalei.

Corpul de control, băgat în joc

Nu ştim dacă a existat solicitarea Metrorex de întrerupere a agentului termic şi nici dacă era vreo urgenţă majoră. Dar, dacă ar fi adevărat şi se va produce o avarie de anvergură, iar bucureştenii din Drumul Taberei vor suferi de frig timp îndelungat, cine plăteşte? Firea a mai declarat că şi-a trimis Corpul de control personal să facă investigaţii în legătură cu solicitarea Metrorex către RADET “de a sista 3 zile agentul termic pe timpul iernii, pentru lucrări care trenează de peste 3 ani de zile. În cadrul controlului, s-au verificat toate documentele prin care s-a cerut de către Metrorex întreruperea temporară a furnizării apei calde şi a agentului termic pentru încălzire, pentru executarea unor lucrări”, se arată în comunicatul Primăriei Capitalei. “Ca primar general al Capitalei am considerat că ar fi fost normal ca aceste lucrări să fie executate în lunile de vară, deoarece alimentarea cu agent termic pentru încălzire şi apă caldă nu poate fi întreruptă în sezonul rece, fiind o componentă importantă a infrastructurii strategice naţionale. Am obligaţia să mă asigur că fiecare acţiune care ar putea aduce atingere drepturilor locuitorilor Capitalei este bine argumentată şi susţinută de documentele necesare. Nu ne putem juca cu drepturile locuitorilor Bucureştiului. De aceea, am decis că RADET nu va întrerupe furnizarea agentului termic”, a comentat Firea. Primarul general a mai spus că va iniţia întâlniri periodice cu reprezentaţii Metrorex, ai Ministerului Transporturilor, sau cu cei ai altor instituţii care desfăşoară lucrări similare pentru a veni în sprijinul activităţilor, astfel încât să nu fie afectată nici continuitatea serviciilor publice.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2016-11-20

TAGURI: scandal, elcen, primar general, conflict, metrorex
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri

loading...