2018-11-19 22:14


Edilii şi-au băgat salariile de la Ministerul Educaţiei în buzunare

 |  18:33
Edilii şi-au băgat salariile de la Ministerul Educaţiei în buzunare

Numeroşi primari se folosesc de salariile profesorilor pentru alte cheltuieli, amânând acordarea drepturilor băneşti ale dascălilor. Acestea cu toate că legea le interzice edililor să se folosească de sumele destinate plăţii salariilor cadrelor didactice. În mai multe localităţi, profesorii îşi primesc drepturile băneşti în rate, cu toate că Ministerul Educaţiei a livrat banii către primării.

Legislaţia în vigoare prevede că profesorii îşi primesc toţi banii pe lunile de vară în ultima lună înainte de concediu, sumele fiind virate direct de Ministerul Educaţiei, primăriile neavând dreptul să acceseze aceste fonduri. Legea este însă ignorată de numeroşi edili, în special de cei ai oraşelor mici sau ai localităţilor din mediul rural.

Cadrelor didactice din mai multe judeţe li s-a transmis că vor primi banii pe concediu gradual, în fiecare lună. În această situaţie se află, de exemplu, cadrele didactice din localităţile Sascut (judeţul Bacău), Răcăjdia, Ciuchici, Naidăm, Pojejena, Berzeasca, Sicheviţa, Socol, Moldoviţa, Moldova Nouă, Moldova Veche, Coronin, Gârnic, Belobreşca, Radimna, Oraviţa (Craş-Severin), Goleasca, Teiş, Şotânga (Dâmboviţa). De asemenea, nici dascălii de la mai multe unităţi şcolare din judeţele Giurgiu şi Teleorman nu-şi vor primi banii pe concediu la data stabilită.

Situaţia este mai gravă pentru cadrele didactice care fac naveta spre locul de muncă. Aceştia vor trebui să se deplaseze în fiecare lună de concediu la şcoală pentru a-şi ridica drepturile salariale, în condiţiile în care, de o perioadă bună de timp, cheltuielile de navetă nu mai sunt decontate.

Sindicaliştii sesizează Guvernul

Sindicaliştii din învăţământ spun că vor adresa o sesizare Guvernului Ponta pentru a rezolva problemele, în localităţile în care primarii refuză să acorde drepturile băneşti ale dascălilor la timp. „Noi am discutat la Ministerul Educaţiei pentru a se rezolva aceste anomalii. În Contractul colectiv de muncă pe ramură de învăţământ scrie că drepturile salariale trebuie achitate cu cinci zile înainte de intrarea în concediu. Domnii primari trebuie să înţeleagă că au aceste sume de bani pe cote defalcate, pe TVA, şi este obligaţia lor să le achite. Primarii nu au dreptul să intre în aceste sume. Vom adresa o sesizare directă Guvernului cu localităţile unde sunt aceste probleme. Domnul primar îşi ia banii înainte de concediu”, a declarat pentru PUTEREA preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret”, Marius Nistor.

Conform Legii Educaţiei Naţionale 1/2011, banii pentru plata salariilor cadrelor didactice vin direct de la ministerul de resort, iar primăriile nu pot intra în aceste fonduri.

Numeroasele cazuri în care profesorii îşi primesc cu întârziere banii au condus la situaţia în care unii edili să se laude că nu fură. Primarul sectorului 2 din Capitală, Neculai Onţanu, anunţa pe 8 iulie, printr-un comunicat de presă, că va acorda toţi banii de concediu cadrelor didactice.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2013-07-12

TAGURI: bani, profesori, primari, concediu, indemnizatie, salariu, fonduri, educatie, minister
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


PROFESOR
12 Iul 2013

Aşa e, nu am primit toţi banii pe concediu. Mai grav e că unii dintre noi nu am primit din decembrie 2012 restanţele salariale câştigate în instanţă.
CADRU DIDACTIC
23 Iul 2013

In sectorul 2 s-au primit banii de concediu in schimb in sectorul 4 este o enigma si un mister
Random imageUltimele stiri


loading...