2017-01-16 19:37

SOCIAL


Edilii Capitalei sunt acuzaţi de societatea civilă că au avizat tăierea unor copaci seculari în preajma monumentului de clasă A Capela “Elisabeta Doamna”, pentru a face loc unui cămin al Universităţii Bucureşti.

 |  18:50
Edilii Capitalei sunt acuzaţi de societatea civilă că au avizat tăierea unor copaci seculari în preajma monumentului de clasă A Capela “Elisabeta Doamna”, pentru a face loc unui cămin al Universităţii Bucureşti.

"Agenţia de Mediu Bucureşti s-aopus defrişării, dar Direcţia de mediu din Primărie a avizat tăierea copacilorseculari. Universitatea spune că acolo va fi construit uncămin, însă, practic, acesta ar urma să fie foarte aproape de capelă şi nu vaavea nici un spaţiu verde în jur. E ciudat pentru o clădire cu o astfel dedestinaţie", a declarat vicepreşedintele organizaţiei Eco Civica, DanTrifu, citat de NewsIn. Reprezentanţiisocietăţii civile mai spun municipalitatea a făcut o "adevărată crimă"prin faptul că a avizat tăierea copacilor respectivi.

În primăvară, mai mulţi bucureşteni din Cotroceni-Pandurii-au cerut primarului general Sorin Oprescu să nu semnezeautorizaţia de construcţie solicitată de Universitatea Bucureşti pentru douăclădiri în zona de protecţie a Capelei “Elisabeta Doamna” -monument de clasa A, recent reconstruit."Nu a fost delimitată zona de protecţie. (...) Actualul plan de situaţienu lasă nici măcar o minimă zonă funcţională Capelei. (...) Acest mod de «încoronare»a Capelei nu reprezintă un mod corect de protejare a monumentuluiistoric", se arăta într-o adresă trimisă de Kelemen primarului general şiarhitectului-şef al Capitalei, Gheorghe Pătraşcu.

Înzona Capelei, Universitatea Bucureşti intenţionează să construiască un cămin detip hotel şi un imobil al Facultăţii de Sociologie.Locuitorii din zonă reclamă că ambele clădiri ar urma să sufoce monumentul şiar aduce circulaţia chiar pe lângă zidurile acestuia. În jurul şi în interiorul curţii Capelei auexistat mai mulţi castani şi stejari seculari, care deja au fost tăiaţi, pentrua face loc viitoarelor construcţii. "Aprobareapentru tăieri a venit de la Grădina Botanică, instituţie subordonatăUniversităţii Bucureşti. Este un lucru mai mult decât ciudat, pentru că oricetoaletare şi tăiere de copaci din Bucureşti se face cu avizul DirecţieiEco-civice din cadrul Primăriei Capitalei", spune preşedintele organizaţieineguvernamentale "Salvaţi Bucureştiul", Nicuşor Dan.

Aflată în degradare, Capela a suferit un incediuîn 2003. Iniţial, firma Aedificia Carpaţi, aflată gard în gard cu azilul, ainvestit pentru restaurarea Capelei opt milioane de lei. Din 2005, lucrarea afost preluată de Oficiul Naţional al Monumentelor Istorice, iar MinisterulCulturii a investit, la rândul său, peste două milioane de lei.

Aparut in:

Ultima modificare in data de :639250-01-09Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

TEODOR
16 Iun 2011

Cat se poate de "origina l"!Conducerea Gradinii B otanice face un abuz,iar Oprescu trebuie sa dea so coteala!Si cui?Faimosului Nicusor Dan,care facut deja o fixatie pentru Sor in Oprescu si activitatea sa!De ce nu se duce la R ectoratul Universitatii s a ceara socoteala?Pentru ca nu are curaj sau nu ar e voie de la Udrea!

Adauga un comentariu

Random image