2017-01-22 05:43

SOCIAL


Educaţia, caracterizată de profesori şi elevi slab pregătiţi

 |  18:16
Educaţia, caracterizată de profesori şi elevi slab pregătiţi

Doar 32% dintre români au o părere bună despre Educaţie, cu 6 procente mai puţin decât anul trecut în aceeaşi perioadă, arată ultimul sondaj IRES realizat pe această temă.Datele sondajului arată că încrederea românilor a scăzut din cauza rezultatelor proaste de la bacalaureat.

Românii nu apreciază nici activitatea ministerului Educaţiei, 29% spunând că în ultimul an a fost una foarte proastă. De asemenea, 8 din 10 români sunt de părere că "învăţământul românesc este centrat prea mult pe informaţie şi prea puţin pe formarea de competenţe”. Pe parcursul acestui an, a crescut cu 10% proporţia celor care sunt de acord cu afirmaţia "Profesorii sunt slab pregătiţi" (61% în 2011 faţă de 51% în 2010), mai arată sondajul IRES.

De asemenea,peste 60% dintre intervievaţi cred că orarul elevilor ar fi prea încărcat, în timp ce peste 80% îşi exprimă acordul cu ideea conform căreia schimbările legislative privind educaţia sunt prea frecvente. Peste 80% dintre români consideră că "dotarea şcolilor este deficitară", iar peste 95% susţin că este nevoie de mai multă disciplină în şcoli. Mai mult, aproximativ 9 din 10 respondenţi sunt de părere că elevii de azi sunt mai slab pregătiţi decât cei din trecut, în timp ce 4 din 10 intervievaţi sunt de părere că elevii primesc prea multe teme pentru acasă.

Stat vs. privat

Învăţământul de stat se bucură de încrederea a 60% dintre respondenţi, în detrimentul celui privat, aceştia fiind de părere că "învăţământul de stat este mai bun decât cel privat". De asemenea, cei mai mulţi români sunt de părere că accederea la liceu sau la facultate ar trebui să se facă pe baza de concurs - 75%, în timp ce 14% consideră că ar trebui să se ţină cont şi de dosar, şi de un examen. Doar 9% consideră că admiterea exclusiv pe bază de dosar ar fi cea mai bună soluţie.

Pentru îmbunătăţirea sistemului educaţional, românii i-ar recomanda Ministrului Educaţiei: să fie mărite salariile profesorilor, cadrele didactice să fie mai bine pregătite, materiile predate să fie mai bine selectate, iar orarul redus, precum şi impunerea unei exigenţe şi a unei discipline mai mari în şcoli.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639259-05-28Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image