2018-12-11 02:20


El i-a "omorât" pe Batman şi X-Men

 |  21:00
El i-a "omorât" pe Batman şi X-Men

Stabilit la New York, Sandu Florea este unul dintre cei mai apreciaţi graficieni de benzi desenate din lume. Colaborează cu cele mai mari edituri de peste Ocean, iar prin tuşul său şi-a pus amprenta pe cele mai cunoscute personaje, printre care „Batman”, „Captain America” sau „Cei 4 fantastici”.

A avut în mâini prima revistă de benzi desenate în clasa a 5-a, iar după un deceniu publica deja primul său album SF, Galbar, pentru ca la scurt timp să fie premiat şi la un festival din Italia pentru “Harap-Alb”. “Este cel mai important din România din acest domeniu prin prisma carierei sale. A abordat absolut toate stilurile, s-a descurcat excelent la fiecare. Nu am mai văzut pe nimeni atât de pasionat. Când vorbeşte despre benzi desenate, i se luminează faţa”,îl descrie Alexandru Ciubotariu, curatorul Muzeului Benzii Desenate.

Expansiunea i-a fost blocată în 1984, atunci când a cerut azil în SUA. Comuniştii i-au interzis să mai publice, astfel că până la venirea Revoluţiei, cariera sa părea să fie terminată.

Deşi avea deja 45 de ani, a ales să-şi împlinească visul. În 1991, a ajuns peste Ocean, acolo unde puţini imigranţi reuşesc să-şi practice meseria de bază.“Nu aveam nimic de pierdut”,îşi aminteşte graficianul. A dat probă la Marvel, iar personajul ales a fost Conan Barbarul. “Era singurul care nu zbura şi nu avea puteri supranaturale. Îi desenasem deja pe Decebal, Traian, aşa că nu am avut probleme”, povesteşte Sandu Florea, care acum s-a specializat în inker (trasul în tuş). A participat direct la seriile “X-Men – The End” (2006) şi “Batman RIP” (2008), unde eroii principali şi-au găsit sfârşitul. “Este cea mai ieftină formă de entertaiment acolo. Arată incredibil de bine revistele şi sunt uşor de structurat. Eroii sunt întorşi pe toate feţele. Sunt omorâţi, înviaţi, pentru a vinde”,mai spune Ciubotariu.

Florea este printre puţinii specialişti în benzi desenate care trăiesc exclusiv din asta. Pentru asta lucrează până la aproximativ 16 ore pe zi. Mulţi au nevoie şi de un alt job, nu se poate trăi. El este excepţia,afirmă specialiştii.

Personajul “Sandu”

Românul este singurul colaborator al Marvel al cărui nume coincide cu cel al unui personaj din celebrele benzi desenate. “Sandu, the master of the supernatural”este unul dintre personajele negative din “Thor”. A fost o simplă coincidenţă, deoarece pe atunci Florea nu apucase să deseneze pentru editura americană. Ulterior, chiar a intrat în legătură directă cu acesta, fiind nevoit să lucreze la unul dintre numerele din anii trecuţi.

Vernisaj la Muzeu

Galeria Muzeului Benzii Desenate din cadrul Muzeului de Artă Contemporană se va deschide azi pentru “Semne şi Desemne”: un dialog Nichita Stănescu - Sandu Florea, cu o carte-obiect şi o expoziţie. Artistul nu va putea fi prezent, fiind blocat la New York. Anual, are loc o Ggală a Premiilor „Sandu Florea“ pentru cei mai buni desenatori.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639256-11-14

Mai multe imagini:
El i-a
zoom
El i-a
zoom
El i-a
zoom


TAGURI: Marvel, batman, x-men, sandu, florea, SUA
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


CURIOS
01 Sep 2011

Bai nea` Aline.. in primul rand, tot respectul pentru omul asta. Bravo lui. In al doilea rand, incearca sa scrii ceva mai coerent sau documenteaza-te mai bine pentru ca: - ai spus ca omul "deseneaza" pentru Marvel. - Batman nu este si nu a fost niciodata sub marca Marvel. Toate drepturile pentru batman apartin DC Comics-ului, inca de la prima banda desenata cu omul liliac, in 1939. Daca erai atent (macar putin) la pozele pe care le-ai atasat acestui material, ai fi vazut in coltul din stanga al pozei cu Batman sigla DC Comics. Stiu ca pare un comentariu de doi bani, dar pentru cunoscatori este important.. exact la fel de important ca si cum ai spune ca Antonescu face parte din PSD.
ALIN HUIU
01 Sep 2011

Salut, "curios". Nu am spus ca deseneaza numai pentru Marvel. Daca citesti bine, se precizeaza ca el colaboreaza cu cele mai mari edituri de peste Ocean, deci inclusiv DC Comics. Marvel a fost enuntat doar pentru faptul ca acolo si-a inceput cariera in SUA.
Random imageUltimele stiri


loading...