2019-01-16 20:33


Elevii care au luat Evaluarea Naţională pot depune, de vineri, fişele cu opţiuni pentru liceu

 |  19:22
Elevii care au luat Evaluarea Naţională pot depune, de vineri, fişele cu opţiuni pentru liceu
Valentina Grigore

Elevii care au obţinut medii peste cinci la Evaluarea Naţională se pot înscrie din prima etapă la admiterea pentru liceu care începe vineri, 5 iulie. Până pe 9 iulie, elevii, alături de părinţi, pot completa fişele ce vor fi prelucrare prin repartizare computerizată. Fişa de admitere la liceu se va depune la sediul şcolii pe care elevii au absolvit-o. Candidaţii pot participa la repartizarea computerizată într-un singur judeţ.

Elevii sunt sfătuiţi să indice opţiunile pentru admiterea la liceu pe care le doresc cel mai mult, chiar dacă nu sunt siguri că media îi avantajează să intre la aceste opţiuni. Ministerul Educaţiei îndeamnă candidaţii să completeze un număr mare de opţiuni pe fişa de admitere la liceu pentru a nu risca să nu fie selecţionaţi. „Statistic, mediile de admitere sunt de la un an la altul puţin mai mari, un motiv în plus pentru a completa cât mai multe opţiuni pe fişă. Este posibil ca anul acesta media de intrare la una din opţiuni să fie mult mai mare decât anii trecuţi, la fel cum este posibil să fie mai mică”, se menţionează în Ghidul Admiterii Computerizate realizat de Ministerul Educaţiei Naţionale (MEN).

Prima repartizare computerizată se va desfăşura pe 16 iulie, iar rezultatele vor fi afişate ziua următoare. După repartizarea computerizată, între 17 şi 26 iulie elevii vor depune dosarele de înscriere la liceele unde au fost acceptaţi. Repartizarea computerizată a candidaţilor din etapa a doua de admitere la liceu va avea loc pe data de 25 iulie, în aceeaşi zi urmând să fie afişate listele la şcoli şi licee. Candidaţii repartizaţi vor putea depune dosarele de înscriere la licee pe 25 şi 26 iulie.

A treia etapă de repartizare computerizată va avea loc pe 5-6 septembrie, pentru absolvenţii claselor a VIII-a care nu au participat la nici o repartizare sau care nu au fost repartizaţi în etapele anterioare, care nu s-au înscris în perioada prevăzută de metodologie sau care şi-au încheiat situaţia şcolară ulterior etapelor anterioare.

Media de admitere

Elevii vor fi admişi la liceu în baza mediei obţinute după formula: MA = ABS + EN: 2, unde  MA = media de admitere, ABS = media generală de absolvire a claselor V - VIII, iar EN = media generală obţinută la Evaluarea Naţională. Algoritmul de repartizare ordonează elevii descrescător după media de admitere, distribuindu-i pe rând, începând de la elevul cu cea mai bună medie. Pentru fiecare elev se caută prima opţiune de pe listă unde mai sunt locuri libere şi copilul este repartizat la acea opţiune. Dacă la un moment dat se găseşte un elev la care opţiunile exprimate în fişă nu îi permit să intre la nici un liceu (pentru că locurile au fost deja ocupate de cei cu medie mai mare decât el), elevul respectiv rămâne nerepartizat.

Top naţional

Dacă vreţi să ştiţi care sunt cele mai bune licee din ţară, site-ul admiterelicee.ro a realizat un top al unităţilor de învăţământ. Clasificarea a fost realizată prin ponderarea următoarelor medii din fiecare liceu: media de admitere (50%), media de la examenul de bacalaureat (40%) şi media rezultatelor obţinute la olimpiade (10%). Pe primul loc se află Colegiul Naţional „Sfântul Sava” din Bucureşti, urmat de Colegiul Naţional de Informatică „Tudor Vianu”, Bucureşti, Colegiul Naţional „Emil Racoviţă” din Cluj Napoca, Colegiul Naţional „B.P. Haşdeu” Buzău şi Colegiul „Naţional” Iaşi. 


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2013-07-04

TAGURI: admitere, liceu, inscriere, fise, repartizare, computerizata, evaluarea, nationala, medie, optiuni
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri

loading...