2017-01-24 15:19


Elevii dintr-a IX-a, trimişi în atelier

 |  21:00
Elevii dintr-a IX-a, trimişi în atelier

Profesorii vor trebui să convingă elevii slab pregătiţi din clasa a IX-a că ar trebui să se transfere într-o şcoală de arte şi meserii. Profesorii şi maiştrii din aceste şcoli ar putea fi angajaţi ca şi femeile de serviciu sau paznicii.

Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului (MECTS) a anunţat că şcolile de arte şi meserii vor primi din nou cifră de şcolarizare, începând cu anul şcolar următor.

Inspectorii şcolari şi directorii unităţilor de învăţământ preuniversitar au fost deja instruiţi într-o primă fază de către MECTS. Surse din cadrul Ministerului Educaţiei, dar şi de la nivelul inspectoratelor şcolare din mai multe judeţe ne-au mărturisit că ministrul Daniel Funeriu le-ar fi acordat primele sfaturi oamenilor din teritoriu înaintea vacanţei de iarnă. Funeriu le-ar fi transmis inspectorilor şi directorilor şcolari că ei vor trebui să-i determine pe profesori să realizeze o triere a elevilor de clasa a IX-a. Dascălii vor trebui să convingă elevii care nu deţin suficiente cunoştinţe că s-ar descurca mai bine în cadrul unei şcoli de arte şi meserii.

Capitala, pregătită pentru trei şcoli

O altă problemă privind reînfiinţarea şcolilor de arte şi meserii este lipsa cadrelor didactice care trebuie să predea materiile de specialitate. În Capitală însă, reprezentanţii Inspectoratului Şcolar al Municipiului Bucureşti (ISMB) spun că există profesori pentru aproximtiv trei şcoli de arte şi meserii. “Nu sunt probleme. În momentul de faţă, în Capitală există suficienţi profesori pentru a asigura necesarul a două, trei şcoli de arte şi meserii. Avem suficienţi maiştrii. La aceste şcoli de arte şi meserii vor preda şi profesori de matematică şi de română, ca în toate unităţile. Aceste şcoli de arte şi meserii nu au fost desfiinţate de atât de mult timp. Noi sperăm să nu fie înfiinţate mai mult de 7-8 astfel de şcoli. În acest moment, la nivelul Capitalei, avem un număr total de licee cu profil economic, tehnic sau tehnologic şi grupuri şcolare”, ne-a declarat purtătorul de cuvânt al ISMB, Marian Banu.

Noile şcoli profesionale vor avea colaborări strânse cu diverse firme. “Noi dorim ca aceste şcoli să fie patronate de agenţi economici puternici. Avem, în acest moment, astfel de contracte încheiate la Liceul Auto, la Liceul Economic Viilor şi la mai multe grupuri şcolare”, ne-a mai explicat Banu.

Profesorii şi maiştrii care vor preda în cadrul şcolilor de arte şi meserii ar putea fi angajaţi ca personal didactic auxiliar, asemeni femeilor de serviciu, paznicilor sau mecanicilor din unităţile de învăţământ. “Este prea devreme pentru a discuta despre aşa ceva. Metodologia nu a fost încă perfectată. E greu de spus”, ne-a mai declarat purtătorul de cuvânt al ISMB.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639550-12-11

TAGURI: elevi, scoli-de-arta, scoli-de-meserii, profesori, atelier, liceu, maistruComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random image
Media

Trenuri intarziate
Trenuri intarziate 06 Ian 2017 | (0)
Social

Deszăpezire „exemplară” în Capitală