2017-01-18 22:25

SOCIAL


Elevii încep anul şcolar cu teste

 |  10:00
Elevii încep anul şcolar cu teste

Elevii din clasele V-XII vor începe anul şcolar cu teste prin care se urmăreşte să se afle cât au reuşit să înmagazineze din informaţiile care le-au fost prezentate în anul şcolar anterior. Între timp, inspectoratele şi direcţiile unităţilor de învăţământ caută responsabili pentru rezultatele catastrofale de la Bac.  

Variantele de teste iniţiale vor fi publicate pe site-ul Ministerului Educaţiei, www.edu.ro, pe 14 septembrie. Profesorii pot opta să ofere elevilor testele în varianta sugerată de minister, să modifice subiectele sau să compună propriile variante, ţinând cont de programa şcolară. Potrivit reprezentanţilor MECTS, notele obţinute de elevi la aceste teste nu pot fi trecute în catalog, iar rezultatele nu vor fi făcute publice. Testele iniţiale nu sunt o premieră pentru profesori, dar este primul an când Ministerul Educaţiei propune variante de subiecte. “Elevii vor susţine aceste teste în primele două săptămâni de şcoală. Este o metodă prin care se urmăreşte evoluţia elevilor. Vrem să vedem dacă aceştia sunt pregătiţi pentru examenele pe care urmează să le susţină. Îmbunătăţirea calităţii învăţământului nu se poate face decât treptat. Nu poţi să cauţi aşa, pur şi simplu, profesori despre care să spui că sunt responsabili pentru situaţia de la examenul de bacalaureat”, ne-a declarat inspectorul general al Inspectoratului Şcolar al Municipiului Bucureşti (ISMB), Cristian Alexandrescu.

Trecem peste lege

În alte judeţe însă inspectoratul a căutat să “taie capete”, chiar şi cu preţul încălcării legii. Mai multe cadre didactice din judeţul Botoşani au fost sancţionate de Inspectoratul Şcolar ca urmare a rezultatelor slabe obţinute la examenele naţionale din acest an, a declarat şeful ISJ, Alexandrina Ada Macovei. Potrivit acesteia, 12 profesori nu vor mai avea dreptul să participe în următorii trei ani în comisiile de desfăşurare a examenelor naţionale. De asemenea, zeci de profesori care au avut elevi în anii terminali au fost sancţionaţi cu diminuarea calificativelor, ceea ce va determina pierderea gradaţiilor de merit de care acestea beneficiau. Sindicaliştii susţin însă că nici un profesor nu poate fi sancţionat după bunul plac al inspectoratului. “Până în acest moment, nu a fost nici o decizie de sancţionare a unui cadru didactic. Cred că a fost doar o declaraţie de presă a inspectorului general. Nici nu se puteau da astfel de sancţiuni pentru că este ilegal. Inspectoratul nu poate da sancţiuni după bunul plac. Comisia de disciplină a şcolii poate lua o astfel de decizie, în urma unei analize”, ne-a declarat preşedintele Ligii Sindicatelor din Învăţământ Botoşani, Liviu Axinte.  


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639259-04-23Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image