2019-02-23 04:49


Elevii, lăsaţi în frig de Boc şi de Funeriu. Zeci de şcoli şi grădiniţe au rămas fără căldură din cauza datoriilor primăriilor

 |  16:55
Elevii, lăsaţi în frig de Boc şi de Funeriu. Zeci de şcoli şi grădiniţe au rămas fără căldură din cauza datoriilor primăriilor

Decizia Guvernului Boc de a reduce bugetul Ministerului Educaţiei şi pecele ale administraţiilor locale a lăsat zeci de grădiniţe, şcoli şi licee înfrig. În municipiul Târgovişte, unităţile şcolare nu au mai primit căldură depe 1 decembrie. Sindicatele din învăţământ susţin că situaţia este întâlnită înmai multe judeţe. Federaţia Educaţiei Naţionale consideră că şcolile fărăcăldură ar trebui închise.

Tot mai multe unităţi şcolare rămân fără căldură, dupăce administraţiile locale nu au mai achitat datoriile către furnizorii şidistribuitorii de energie termică. Situaţia este întâlnită chiar şi în oraşemari. În municipiul Târgovişte, de exemplu, şcolile şi grădiniţele nu au maiprimit căldură de la 1 decembrie. “Pentru cetăţeni nu s-alivrat niciodată, până acum, energie termică pentru că Primăria are datoriicătre RAGC (distribuitorul local de energie termică). De la 1 decembrie, nu aumai primit nici grădiniţele căldură. Am sunat la domnul primar şi ni s-a spuscă va mai dura până când situaţia va fi remediată. Au spus că este o defecţiune.În clasă sunt 13 grade Celsius”, ne-a explicat un cadru didactic din municipiul Târgovişte. De celaltăparte, atât reprezentanţii Consiliului local, cât şi cei ai PrimărieiTârgovişte au evitat să comenteze acest subiect, contactaţi de reporteriinoştri.

Sindicatele din învăţământ susţin că au fost sesizatedeja numeroase cazuri de unităţi şcolare rămase fără căldură. “Sunt cazuri din multe judeţe. Cu siguranţă, acesta esterezultatul reducerii bugetului pentru Educaţie şi pentru administraţiilelocale. Este rezultatul politicii duse de acest Guvern. Eu cred că şcolile artrebui închise, în aceste condiţii, iar Guvernul ar trebui să-şi asumeresponsabilitatea. Părinţii pot acţiona Guvernul sau administraţiile locale îninstanţă pentru că ţin copiii în frig, dar nu se rezolvă problema astfel.Procesele se câştigă în timp, iar copiii au nevoie de căldură acum. Guvernul artrebui să găsească bani pentru a plăti datoriile şcolilor. Să aloce bani şipentru primăriile de altă culoare”, ne-a declarat preşedintele Federaţiei Educaţiei Naţionale, ConstantinCiosu. Şi conducerea Federaţiei Sindicatelor din Învăţământ (FSI) “Spiru Haret”consideră că vinovaţi pentru situaţia creată sunt ministrul educaţiei, cercetării,tineretului şi sportului, Daniel Petru Funeriu, şi restul Cabinetului Boc. “Ne aşteptam la astfel de evenimente (şcoli rămase fărăcăldură). A fost redus bugetul Educaţiei, la ultima rectificare pe 2010. A fostredus şi bugetul consiliilor locale, astfel încât nu mai sunt bani pentru platacheltuielilor pentru energie electrică sau căldură. Vom protesta public faţă deaceste decizii. Este rezultatul politicii duse de ministrul Funeriu. Profesoriiau fost minţiţi de politicieni şi nu credeau că se va ajunge la acest stadiu.Părinţii trebuie să se alăture profesorilor. Altfel, nu putem opri politicaacestui Guvern care îşi bate joc de copii”, ne-a declarat preşedintele FSI “Spiru Haret”, Marius Ovidiu Nistor.

Ministerul Educaţiei a pierdut peste 40 milioane delei la ultima rectificare bugetară pe 2010, semnată de premierul Emil Boc.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :638951-10-09
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri
STARBAG
loading...