2019-01-19 00:11


Elevii vor face sport cu profesori voluntari

 |  21:00
Elevii vor face sport cu profesori voluntari

Activităţi sportive cu profesori voluntari, literatură universală înglobată în orele de limba română sunt câteva dintre propunerile Ministerului Educaţiei pentru noul an şcolar.

Secretarul de stat pe învăţământ preuniversitar din cadrul Ministerului Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului (MECTS), Oana Badea, a anunţat că anul şcolar 2012-2013 va avea o structură asemănătoare cu cea a anului în curs.

Elevii ar putea avea parte însă şi de noutăţi. Ministerul Educaţiei vrea să introducă programul “Sport pentru toţi, toţi pentru sport”, prin care elevii şi chiar părinţii acestora ar putea practica activităţi sportive, într-un cadru organizat de şcoală. Elevii vor fi supravegheaţi de profesori de educaţie fizică, dar nu numai. Şi profesorii cu alte specializări sau părinţii care au practicat un sport în tinereţe se pot implica în această activitate din afara orelor de curs, a precizat secretarul de stat Oana Badea.

Activităţile de sport în masă pot presupune jocuri de echipă, precum fotbal sau handbal, alergat sau şah. Oficialii MECTS spun însă că ministerul va publica o listă cu activităţi sportive recomandate, dar decizia finală va aparţine şcolilor. “Vom oferi câteva recomandări şi cred că aceste recomandări sunt folositoare. Am discutat cu ONG-urile şi una dintre propuneri este ca, într-o zi, fiecare copil să vină şi să prezinte obiectul cu care face sport în timpul liber”, a declarat Oana Badea. Aceasta a menţionat că ministerul va solicita un calendar estimativ al activităţilor sportive, de la unităţile de învăţământ.

Activităţile sportive ar putea fi bugetate, dar acest lucru depinde de administraţiile locale, a mai precizat oficialul MECTS. 

Gradaţia de merit

Profesorii nu vor fi însă plătiţi pentru activitatea de la întâlnirile de sport în masă. “Profesorii care se vor implica în aceste activităţi vor primi un certificat de voluntar. Se va ţine cont de acest voluntariat. De exemplu, nu vom mai avea acele mape imense, cu certificate trase la xerox, pentru gradaţia de merit. Lucrăm la debirocratizare şi vă asigur că nu vom mai avea aceste documente ce nu pot fi verificate. O activitate ca aceasta (n.r., sportul de masă) poate fi verificată mult mai uşor”, a menţionat Oana Badea. La activităţile sportive trebuie să participe aproximativ 50% dintre elevii şcolii organizatoare.

Literatura universală, obligatorie

Un alt proiect al Ministerului Educaţiei va introduce din toamnă literatura universală în cadrul orelor de limbă şi comunicare. Literatura universală va fi studiată din timpul gimnaziului, începând cu anul şcolar 2012-2013. Operele autorilor străini vor fi abordate alături de cei autohtoni, care aparţin aceluiaşi curent literar. Profesorii de română nu vor avea însă mai multe ore la dispoziţie pentru a trata şi literatura universală.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639560-11-10

TAGURI: modificari an scolar, sport scoli, sport de masa, literatura scoala, badea mects
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri

loading...