2019-01-20 01:30


Emiterea şi vânzarea obligaţiunilor Primăriei Municipiului Bucureşti, un prejudiciu la bugetul local de 200 mil lei

 |  21:01
Emiterea şi vânzarea obligaţiunilor Primăriei Municipiului Bucureşti, un prejudiciu la bugetul local de 200 mil lei
P24

Viceprimarul Capitalei Cornel Pieptea critică modul în care primarul general Sorin Oprescu a gestionat emiterea şi vânzarea obligaţiunilor Primăriei Municipiului Bucureşti (PMB). El apreciază că s-a produs un prejudiciu de peste 200 de milioane de lei din banii bucureştenilor. Liberalul îi reproşează primarului general că nu a apelat la serviciile unui consultant financiar care să apere exclusiv interesele financiare ale municipalității.

Încă de săptămâna trecută se răspândise zvonul că Sorin Oprescu ar fi făcut deplasări la Londra şi Viena în căutare de bani pentru a returna împrumutul de 500 de milioane de euro, care are scadenţă anul acesta. Mai mult, sursele noastre spun că Banca Mondială ar fi vrut să cumpere toată emisiunea de obligaţiuni cu o dobândă convenabilă, dar Sorin Oprescu nu ar fi acceptat oferta. Zvonurile par să se confirme. Viceprimarul liberal Cornel Pieptea îl contrazice pe Sorin Oprescu, care s-a lăudat cu cea mai bună dobândă obținută la emisiunea de obligațiuni, 3,9%, când în realitate plăteşte 5,1% pe 10 ani. Pieptea susţine că din cifre reiese că bugetul local a fost prejudiciat cu 200 de milioane de lei. În plus, „când Sorin Oprescu a preluat mandatul de primar general, în conturile PMB mai erau circa 200 de milioane de euro, bani pe care nu ştim cum i-a cheltuit. Nu ne-a prezentat nici un raport oficial justificativ de cheltuire a banilor”, afirmă Cornel Pieptea. El spune că cifrele şi documentele arată că bucureştenii vor plăti scump greşelile lui Oprescu.

Incompetenţa primarului ne costă

“Primarul General a ales o procedură de vânzare prin intermediari, care erau şi potenţiali cumpărători, şi a vrut să vândă toată emisiunea de obligaţiuni indiferent de dobândă”, afirmă viceprimarul. El a explicat că dobânda aritmetică a creditului de 500 de milioane de euro a fost eşalonat în 4 etape: la 3 ani, cu o dobândă de 2,8%, la 5 ani, cu o dobândă de 3,58%, la 7 ani, cu o dobândă de 4,43% şi la 10 ani cu o dobândă de 5,1%. “Sigur, media aritmetică este cea declarată de primarul general, dar el nu a plătit nimic timp de 10 ani, aşa că are de plătit acum o dobândă de 5,1%. De pe urma acestor manevre, s-au pierdut pe mâna lui peste 200 de milioane de lei din banii bucureștenilor”, afirmă apăsat Cornel Pieptea.

Viceprimarul spune că împrumutul a fost obținut fără ca primăria să ofere vreo garanție. “Un soi de credit cu buletinul, în care, bineînțeles, dobânda este mai mare, deoarece lipsesc garanțiile. Împrumuturile luate de Oprescu, în aceste condiții, aduc în următorii 10 ani costuri mari pentru bucureșteni, care vor plăti din buzunarul lor incompetența actualului primar”, spune Pieptea. El a mai explicat că, din datele publicate, rezultă că subscrierea a fost de 950 milioane euro. “Practic a existat cerere dublă față de oferta municipalității. Asta arată un singur lucru: condițiile oferite de PMB au fost foarte bune pentru cumpărători, adică dobânzi mari pentru cei ce cumpără și costuri mari pentru municipalitate. Nu știu dacă Sorin Oprescu este doar un prost manager sau are și alte interese, dar pentru a elimina orice suspiciune trebuie să răspundă la câteva întrebări”, spune Pieptea.

Întrebări pentru primarul general

De ce s-a retras Nomura International din asocierea care a câștigat intermedierea împrumutului, în plin proces de emitere a obligațiunilor, în condițiile în care era singura entitate cu ratingul AAA.

Trebuie să spună public de ce a restricționat accesul micilor investitori la obligațiunile emise de Primărie. Decât să își țină banii la bancă, cu dobânda 1%, oamenii s-ar fi reorientat către o astfel de investiție, cu un randament de peste 2% .

Trebuie să explice de ce a ales să vândă la bursă obligațiunile PMB cu o zi înainte de ședința în care, în mod previzibil, BNR a luat o decizie cu impact asupra împrumuturilor: a redus rezervele minime obligatorii în lei de la 10 la 8%, aruncând pe piață o lichiditate de 3 miliarde de lei.

Moment ratat

“Așadar, condiții excelente pentru împrumuturi, pe care Oprescu le-a ratat la mustață, deoarece a emis obligațiunile cu o zi înainte ca BNR să adopte noile reguli. Asta după ce ne-a asigurat tot timpul că s-a consultat cu Mugur Isărescu pe tema listării la bursă. Repet, obținerea de către PMB a unui randament similar emisiunilor guvernamentale ar fi adus în bugetul municipalității peste 200 de milioane de lei, bani pe care Oprescu îi putea folosi pentru a realiza măcar o parte din promisiunile pe care le-a făcut de peste 7 ani bucureștenilor. De asemenea, Guvernul obține o dobândă de doar 3,2%, la împrumuturi pe 10 ani, iar bucureștenii au ajuns să se împrumute mai scump decât locuitorii din mai multe orașe din România”, comentează viceprimarul Cornel Pieptea.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2015-05-14

TAGURI: cornel, pieptea, viceprimar, sorin, oprescu, primar, general, credit, cu, buletinul, gaura
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


ANONIM
14 Mai 2015

Dl viceprimar al Capitalei Cornel Pieptea daca critică modul în care primarul general Sorin Oprescu MAFIOTULA SECURIST a gestionat, chiria EXORBITANTA a cladirii pt functionarea aparatului administrativ al PRIMARIEI CAPITALEI si emiterea şi vânzarea obligaţiunilor Primăriei Municipiului Bucureşti (PMB), apreciind că s-a produs un prejudiciu de peste 200 de milioane de lei din banii bucureştenilor acum in ceasul al 12-lea poate sa se incendieze in fata pompierilor . Degeaba îi reproşează TARDIV primarului general SEMIDOCT că nu a apelat la serviciile unui consultant financiar care să apere exclusiv interesele financiare ale po-pulimii.
LENA
15 Mai 2015

da , poate este adevarat dar la fe de vinovati sunt si consilieri municipali care au aprobat bugetul sau pe ei ii uitam?
Random imageUltimele stiri

loading...